Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί | «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες»

18:53 20/3/2017 - Πηγή: iPop

Δεν δόθηκε το «πράσινο φως» απ’ το Eurogroup προκειμένου να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος του Eurogroup στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης τόνισε πως δεν υπάρχει υπόσχεση για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Jeroen Dijsselbloem

Ο Jeroen Dijsselbloem παραδέχθηκε πως υπάρχουν

ακόμα ανοιχτά ζητήματα και τόνισε πως δεν υπάρχει υπόσχεση ότι θα υπάρχει συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου.

«Μας ενημέρωσαν οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί για τη β’ αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι έχει καταγραφεί πρόοδος, όμως κάποια μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Oι εκκρεμότητες, όπως τις εξέφρασε ο κ. Dijsselbloem, είναι το εργασιακό, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό.

Υπάρχει ισχυρή βούληση να έχουν ολοκληρωθεί τα εκκρεμή ζητήματα το ταχύτερο δυνατόν. Οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες

Οι συζητήσεις, όπως ενημέρωσε ο ίδιος, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες. Δίνοντας διευκρινίσεις για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων στη βελγική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα αφορούν τα τεχνικά κλιμάκια και την ελληνική Κυβέρνηση.

Τα βασικά ζητήματα δεν χρήζουν τεχνικών αναλύσεων αλλά διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες στο αρμόζον επίπεδο

Ο κ. Dijsselbloem σημείωσε ότι δεν έχει την αίσθηση έλλειψης πολιτικής βούλησης από την ελληνική πλευρά, προειδοποιώντας πως οι μακρές διαπραγματεύσεις θα εξανεμίσουν την εμπιστοσύνη.

Μιλώντας για την συμφωνία, ο Πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και άλλους τομείς.

Πριν την πολιτική συμφωνία, συνέχισε ο κ.Dijsselbloem, «πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας σε βάθος χρόνου».

Pierre Moscovici

O Pierre Moscovici απ’ την πλευρά του μίλησε για τα ανοιχτά ζητήματα, λέγοντας πως τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας.

Πρέπει να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα και αποτρέπουν την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η Ελλάδα

O ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες και πρόσθεσε πως «είμαστε όλοι δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε εν συνεχεία ότι λήφθηκε η απόφαση να υπάρξουν επαφές ώστε ταχύτατα να λυθούν αυτά τα εκκρεμή ζητήματα.

Η ανάκαμψη βρίσκεται εδώ. Προς το συμφέρον όλων η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Ο κ. Moscovici είπε αναφερόμενος στη βούληση από πλευρά της Ελλάδας ότι «είναι άδικο να μιλάμε για έλλειψη πολιτικής βούλησης. Υπάρχει πολύ σημαντική πρόοδος. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα»

Klaus Regling

Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, εκτίμησε ότι από το καλοκαίρι του 2015 έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος. «Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες. Να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την αβεβαιότητα γύρω από τη β’ αξιολόγηση».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως υπήρχε πρόοδος και θετικές επιδόσεις το 2016 και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει την επόμενη δόση των δανείων που έχει λάβει τον Ιούλιο. «Μέχρι τότε πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση».

Δάνειο απ’ την Παγκόσμια Τράπεζα

Για το ενδεχόμενο δανείου απ’ την Παγκόσμια Τράπεζα, ο επικεφαλής του ESM ενημέρωσε πως ζήτησε λεπτομέρειες από τον κ. Τσακαλώτο για την Παγκόσμια Τράπεζα για να έχει εικόνα, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν τέθηκε στο τραπέζι της συνεδρίασης.

Ο Pierre Moscovici απ’ την πλευρά του σχολίασε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν αποτελεί κομμάτι των Θεσμών που είναι παρόντες. «Σε πρώιμο στάδιο, δεν αποκλείεται όμως».

Η επέκταση του ESM

Όσον αφορά την πρόταση για επέκταση του ESM και την μετατροπή σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ», ο Πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την άποψη πως το μέλλον θα ήταν χρήσιμη η ανάπτυξη του ESM στα πρότυπα του ΔΝΤ.

Ο Pierre Moscovici απ’ την πλευρά του σχολίασε ότι η επέκταση του ESM «βρίσκεται μέσα στους συλλογισμούς μας», ενώ ο K. Regling τόνισε πως θα είχε νόημα στο μέλλον η επέκταση του ESM, αλλά προς το παρόν στο ελληνικό ζήτημα, κανείς δεν επιθυμεί ν’ αλλάξει η κατάσταση.

Το ζήτημα της παραμονής του Dijsselbloem στην Προεδρία του Eurogroup

O κ. Dijsselbloem γνωστοποίησε πως είναι λίγες οι πιθανότητες να συμμετάσχει το κόμμα του στην Κυβέρνηση στην Ολλανδία, ενώ για την παραμονή του στο «τιμόνι» του Eurogroup σχολίασε: «Με έχουν επιλέξει οι ΥΠΟΙΚ μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Αυτό αφορά τα μέλη του Eurogroup. Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον πρόεδρο της Ευρωζώνης. Είναι των Κυβερνήσεων οι θεσμικές αλλαγές. Οι υπουργοί έλαβαν την απόφαση να συνεχίσω. Με επέλεξαν κι αυτοί θα πρέπει ν’αποφασίσουν για το μέλλον».

The post Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί | «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα