Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αποκτήσεις το τέλειο χαμόγελο

18:37 18/11/2014 - Πηγή: iPop

Θέλεις να αποκτήσεις το τέλειο χαμόγελο; Οι όψεις –οι οποίες είναι το νέο trend- είναι η λύση, αλλά πριν προβείς σε μία τέτοια αλλαγή, καλό θα ήταν να ξέρεις τα βασικά και μετά να επισκεφτείς τον οδοντίατρο σου! Εμείς, μιλήσαμε με την οδοντίατρο Αλεξάνδρα Παπανικολάου και μας έλυσε όλες τις απορίες!

Τι είναι οι όψεις;

Οι όψεις είναι ένα λεπτό layer πορσελάνης ή ρητίνης που συγκολλάτε στην προστομιακή πλευρά του δοντιού για να αναβαθμίσει αισθητικά το χαμόγελο. Πιο συγκεκριμένα οι όψεις μπορούν να διορθώσουν αισθητικά προβλήματα

που προκύπτουν από διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, δόντια με στροφή, με έντονες αποτριβές, δυσχρωμικά προβλήματα, με προστομιακή ή υπερώια απόκλιση, με πολλαπλές εμφράξεις (σφραγίσματα), κατάγματα και γενικότερα ανομοιομορφίες στο σχήμα και το μέγεθος. Το υλικό και η μέθοδος εκλογής εξατομικεύονται σε κάθε περίπτωση.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη όψεων;

Ας προσπαθήσουμε να χωρίσουμε τις όψεις όχι ανάλογα με το υλικό απ τα οποίο είναι φτιαγμένες αλλά ανάλογα με την τεχνική για να απλοπλοιήσουμε τα πράγματα.

Υπάρχουν λοιπόν 2 τεχνικές. Άμεση και έμμεση τεχνική.

Η άμεση σημαίνει ότι οι όψεις «χτίζονται επί τόπου» από τον οδοντίατρο και η έμμεση ότι οι όψεις παρασκευάζονται από τον οδοντοτεχνίτη και τοποθετούνται στο στόμα απ τον οδοντίατρο.

Στην άμεση τεχνική ανήκουν οι όψεις ρητίνης μόνο και στην έμμεση όψεις ρητίνης και πορσελάνης.

Μια βασική διαφορά μεταξύ των 2 τεχνικών είναι ότι η άμεση καλύπτει περιορισμένο αριθμό περιστατικών καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μ επιτυχία τα σύνθετα προβλήματα, ενώ η έμμεση μας δίνει πολλές δυνατότητες για ριζικές αλλαγές στο χαμόγελο. Τα πλεονεκτήματα της άμεσης τεχνικής είναι κυρίως ο χρόνος και το κόστος ενώ της έμμεσης η άριστη αισθητική και η μακροβιότητα.

Η βασική διαφορά μεταξύ των υλικών (ρητίνη- πορσελάνη) είναι η σταθερότητα του χρώματος. Στη μεν πορσελάνη το χρώμα παραμένει αναλλοίωτο με τα χρόνια, στη δε ρητίνη το χρώμα σκουραίνει καθώς το υλικό προσροφά χρωστικές από το διαιτολόγιο και τις συνήθειες του ασθενή. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που σε καπνιστές αποφεύγουμε τις όψεις ρητίνης.

Μια ακόμα κατηγοριοποίηση είναι αυτή που αφορά την επιφάνεια της αδαμαντίνης προς συγκόλληση. Αν δηλαδή θα εκτροχιστεί (συνήθως 0.3-0,7 mm) ή αν θα παραμείνει άθικτη.

Και στις 2 κατηγορίες συμμετέχουν τόσο οι όψεις ρητίνης όσο και οι όψεις πορσελάνης, αν και γενικά προτιμάμε το δόντι να τροχίζεται στις όψεις πορσελάνης.

How to. Step by step.

Η διαδικασία περιλαμβάνει 3 ραντεβού για τις άμεσες όψεις και 4-5 για τις έμμεσες.

Στο πρώτο ραντεβού ,σ οποιαδήποτε μέθοδο και αν ακολουθήσουμε λαμβάνονται τ αρχικά αποτυπώματα του ασθενούς και φωτογραφίες ενδοστοματικές και προσώπου. Συλλέγονται δηλαδή όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που α μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε το σχέδιο θεραπείας. Μετά από μελέτη του προσώπου και των εκμαγείων γίνεται ένα αρχικό κέρωμα των εκμαγείων με το σχήμα όπως θα θέλαμε να είναι και μεταφέρεται προσωρινά στο στόμα. Αυτό είναι το 2ο ραντεβού, το Mock up ή για να το καταλάβουμε καλύτερα μία πρόβα για να δούμε αν το σχήμα που διαλέξαμε ταιριάζει και στο πρόσωπο και τα γούστα του ασθενή.

Το 3ο ραντεβού για τις άμεσες είναι ουσιαστικά το «χτίσιμο» των όψεων πάνω στα δόντια ενώ για τις έμμεσες είναι το τρόχισμα , το αποτύπωμα και η τοποθέτηση προσωρινών όψεων μέχρι να συγκολληθούν οι μόνιμες. Και φυσικά ακολουθεί το 4ο που είναι η συγκόλληση.

Παπανικολάου Αλεξάνδρα
Smile Esthetics

Photo: dental lab work by nondas vlachopoulos

The post Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αποκτήσεις το τέλειο χαμόγελο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα