ΟΟΣΑ: Συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών των αρχών στον απόηχο των Panama Papers

20:07 13/4/2016 - Πηγή: iPop

Εκπρόσωποι των φορολογικών διάφορων χωρών που συμμετέχουν στο Δίκτυο Ανταλλαγής Πληροφοριών του ΟΟΣΑ συνεδρίασαν την Τετάρτη στο Παρίσι και προχώρησαν στη διερεύνηση των απαραίτητων μηχανισμών προκειμένου οι αρχές να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες στο πλαίσιο των αποκαλύψεων των Panama Papers.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι οι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες μετείχαν στην

σημερινή συνεδρίαση προκειμένου «να συζητήσουν ευκαιρίες για την απόκτηση δεδομένων, τη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών υπό το φως των αποκαλύψεων των «Panama Papers»».

Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης το ότι «η συνέχεια θα εξασφαλισθεί από κάθε Φορολογική Αρχή, σύμφωνα με την εσωτερική νομοθεσία και τις ρυθμίσεις της, καθώς και τις συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών που έχουν κάνει μεταξύ τους οι χώρες»

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο Εισαγγελέας έκανε αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της Mossack Fonseca προκειμένου να βρει παραπάνω στοιχεία και να μπορέσει να στοιχειοθετήσει κατηγορίες εναντίον της δικηγορικές εταιρείες, που βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων των Panama Papers. Σχετικές έρευνες έγιναν και σε υποκαταστήματα της Mossack Fonseca.

Παράλληλα η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρότασή της για λήψη μέτρων με στόχο την πάταξη της φοροαποφυγής από μεγάλες πολυεθνικές.

Τι είναι τα «Panama Papers»;

Πρόκειται για τη διαρροή 11, 5 εκατομμυρίων εγγράφων της Mossack Fonseca, με πληροφορίες για πάνω από 214.000 offshore εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών αλλά και των μετόχων των εν λόγω εταιρειών.

Τα έγγραφα δείχνουν πώς οι ιδιώτες μπορούν, μέσω των υπεράκτιων εταιρειών, να κρύβουν τον πλούτο τους με σκοπό να αποφύγουν την φορολόγησή του. Οι πληροφορίες «καίνε» ηγέτες κρατών, πολιτικούς και στενούς τους συνεργάτες και διασημότητες από το χώρο του αθλητισμού.

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 400 δημοσιογράφων από 107 Μέσα Ενημέρωσης από περισσότερες από 80 χώρες.

The post ΟΟΣΑ: Συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών των αρχών στον απόηχο των Panama Papers appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα