Αδυναμίες στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας βλέπει ο Τουσκ

18:48 13/4/2016 - Πηγή: iPop

Σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα, Τετάρτη, τις αδυναμίες που υπάρχουν στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε ότι οι προτεινόμενες λύσεις δεν είναι ιδανικές και ότι η συμφωνία δεν είναι τέλεια. Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει «πλήρης επίγνωση των κινδύνων και των αδυναμιών

της συμφωνίας».

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά έχω επίγνωση του γεγονότος ότι τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα εφαρμοστεί. Η συμφωνία με την Τουρκία και το κλείσιμο της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων εγείρουν αμφιβολίες ηθικού χαρακτήρα, αλλά και νομικού, όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας. Συμμερίζομαι ορισμένες από αυτές τις αμφιβολίες, πάρα πολύ. Μπορούν να διαλυθούν μόνο εφαρμόζοντας στην πράξη τις λύσεις, όπως έχουν συμφωνηθεί με κάθε λεπτομέρεια».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την άλλη τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας και σημείωσε ότι πρέπει να αντικατασταθεί «αυτή η άθλια εμπορία ανθρώπων με ελεγχόμενες και νόμιμες μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο».

325 μετανάστες έχουν επιστραφεί στην Τουρκία από την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας, όπως ενημέρωσε ο κ. Γιούνκερ, και 79 Σύροι έχουν επανεγκατασταθεί σε κράτη της Ε.Ε.

Για το άσυλο, ο κ. Γιούκερ σχολίασε πως «θέλω το σύστημα ασύλου μας να είναι το καλύτερο στον κόσμο». Μία αρχή θα διέπει την μεταρρύθμιση και αυτή δεν θα είναι άλλη από την αλληλεγγύη. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε κανένα κράτος μέλος, να αντιμετωπίσει μόνο του μια κρίση. Η θέση της χώρας στον χάρτη δε θα έπρεπε να καθορίζει το μερίδιο της δουλειάς του».

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Τουρκία και όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι επιστρέφει τους πρόσφυγες στην Συρία, ενώ ορισμένοι άλλοι είπαν πως η Τουρκία δεν γίνεται να θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε πως η Ε.Ε. έχει αποτύχει στην εφαρμογή των αποφάσεων του Σεπτεμβρίου για αναλογική μετεγκατάσταση και έκανε λόγο ότι όλο το βάρος το σηκώνει η Ελλάδα, «εξωραϊζοντας παράλληλα την Τουρκία».

«Η χώρα μου, η Ελλάδα, σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, εξαιτίας του πολέμου, της γεωγραφίας, αλλά και της ευρωπαϊκής αποτυχίας. Και ο ελληνικός λαός, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και αλληλεγγύη και όχι να χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος ή ως σάκος του μποξ»

The post Αδυναμίες στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας βλέπει ο Τουσκ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα