Έκθεση ΔΝΤ: Ευάλωτη σε πολιτικούς κινδύνους η Ελλάδα

19:04 13/4/2016 - Πηγή: iPop

Ευάλωτη σε πολιτικούς κινδύνους βλέπει το ΔΝΤ ότι είναι η Ελλάδα όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, στην ετήσια έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται πως «ο πολιτικός κύκλος ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εφαρμογή της πολιτικής ή να αποθαρρύνουν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών σε μια σειρά κρατών».

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι στις ευάλωτες χώρες

για πολιτικό αδιέξοδο περιλαμβάνονται και χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Νότιος Αφρική, η Βενεζουέλα και η Βραζιλία.

Όσον αφορά το τι βλέπει συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το Ταμείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2015 είναι στο 4,2% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,6% του ΑΕΠ, το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ και το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,1% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τα δημόσια έσοδα εκτιμά ότι το 2015 έφθασαν το 45,8% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ οι δημόσιες δαπάνες προσέγγισαν το 50%.

Για το δημόσιο χρέος, η έκθεση του ΔΝΤ είπε πως το 2015 έφθασε το 178,4% του ΑΕΠ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη είναι τα «κόκκινα δάνεια»

Το μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη αποτελούν τα «κόκκινα δάνεια» τονίζει σε έκθεση του που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα επισημαίνει πως η αξία τους ανέρχεται στα 900 δισ. ευρώ και ξεκαθαρίζει ότι το 10% αφορά τις ελληνικές τράπεζες.

Εστιάζει στο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δηλώνει ότι αυτά ευθύνονται «για τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών» και επικαλείται ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «την Ελλάδα και την Ιταλία».

Να τονισθεί πως παράλληλα το ΔΝΤ εστιάζει και στην «ανάγκη διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης λύσης του προβλήματος» και δηλώνει ότι «συνδυάζει ισχυρή εποπτεία, μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου, ανάπτυξη χρηματαγορών και δημιουργία εταιρειών διαχείρισης».

The post Έκθεση ΔΝΤ: Ευάλωτη σε πολιτικούς κινδύνους η Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα