Ολοκλήρωση όλων των έργων ΕΣΠΑ ως το 2017

12:53 24/12/2015 - Πηγή: iPop

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει την πρόβλεψη χρηματοδοτικών λύσεων, προκειμένου όλα τα έργα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να ολοκληρωθούν μέχρι το 2017.

Αισιοδοξία επικρατεί στους κύκλους του ΥΠΟΙΚ, καθώς ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2015, οι αρμόδιοι των υπηρεσιών του υπουργείου, δηλώνουν πως οι προσπάθειες τους γύρω από την ολοκλήρωση των χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων, θα ευοδώσουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση:

Προφανώς

και δεν εφησυχάζουμε, ώστε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου να έχουμε απορροφήσει κάθε διαθέσιμο κοινοτικό πόρο. Μπορούμε, όμως, ήδη να διαπιστώσουμε με ασφάλεια ότι ο ορθός σχεδιασμός και η σκληρή δουλειά αποδίδουν πολύ θετικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας το οικονομικό κλίμα και βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε εμπόδια και προβλήματα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

H αισιοδοξία των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ, βασίζεται στα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη ως προς το ποσοστό απορρόφησης στα προγράμματα ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013.

Ο υφυπουργός, Αλέξης Χαρίτσης δηλώνει σχετικά με την εικόνα των προγραμμάτων, όταν ανέλαβε τα υπουργικά του καθήκοντα:

Αν δεν προχωρούσαμε στις ενέργειες εξυγίανσης που περιγράφουμε παρακάτω, υπήρχε ο κίνδυνος τα 6 δισ. ευρώ να «φορτώνονταν» στον εθνικό προϋπολογισμό ή ακόμα χειρότερα να κληθεί το Δημόσιο να επιστρέψει κοινοτικούς πόρους. Για κάθε έργο που έχει χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και δεν έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/3/17, έστω και με εθνικούς πόρους, θα ζητηθεί πίσω το σύνολο του προϋπολογισμού του.

Προτεραιότητα του υπουργείου, δηλώνει ο κ. Χαρίτσης, ήταν η εξυγίανση και επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13 ώστε να μην χαθούν οικονομικοί πόροι, ενώ κάποια έργα που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ έπρεπε να ολοκληρωθούν με εθνικούς πόρους, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα εγχώριου ή ευρωπαϊκού δανεισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιτυχημένη αξιοποίηση των προγραμμάτων, συνέβαλαν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες και εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 από το Ευρωκοινοβούλιο. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν:

Στην αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στο 100% για την περίοδο 2007-2013Στο διπλασιασμό της προκαταβολής των προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.

Πρόσφατα μάλιστα η Ελλάδα κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης κι Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, γεγονός το οποίο μεταφράζεται στο ότι ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε, η οποία μπορούσε να υποβάλει από τώρα, αιτήματα πληρωμής για όλα τα προγράμματα, λαμβάνοντας ήδη πάνω από 1 δισ. ευρώ.

The post Ολοκλήρωση όλων των έργων ΕΣΠΑ ως το 2017 appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα