Όλες οι στιγμές του 2021 που η μόνη σανίδα σωτηρίας που είχαμε ήταν ο ένας τον άλλον

15:01 5/12/2021 - Πηγή: iPop

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, ημέρα προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Αναμφίβολα, το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά στην διάρκεια της οποίας δεν ήταν λίγες οι φορές που ο εθελοντισμός έκανε το θαύμα του βγάζοντας εκατοντάδες πολίτες από δυσμενείς καταστάσεις. Εκεί που ο κρατικός μηχανισμός υπολειτουργούσε ή κατέρρεε, αυτό που μας απέμενε πραγματικά ήταν μόνο μια χείρα βοηθείας από τους συνανθρώπους μας. Αυτές είναι όλες οι στιγμές του

2021 που ο εθελοντισμός ήταν η μόνη μας βοήθεια.

Όλες οι φορές που χρειάστηκε ο εθελοντισμός στην Ελλάδα του 2021

Πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Ηλεία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέγραψε 428 δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Αττική, τη βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Μάνη, την Αχαΐα, τα Γρεβενά, τη Σαλαμίνα, τη Φωκίδα, τη Ρόδο, τον Έβρο και τη Ζάκυνθο. Στην Ολυμπία κινδύνευσε ο αρχαιολογικός χώρος. Στην Αττική η πυρκαγιά ξεκίνησε στους πρόποδες της Πάρνηθας και επεκτάθηκε στη Βαρυμπόμπη, στο Τατόι και στο Φλαμπούρι. Στην βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την θάλασσα. Από τις πυρκαγιές, τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ένας εθελοντής πυροσβέστης, ένας χειριστής μηχανήματος και ένας 55χρονος εγκαυματίας, ο οποίος κατέληξε μετά από 38 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Μέσα σε αυτήν την ολέθρια καταστροφή ο κρατικός μηχανισμός είχα καταρρεύσει, με ολόκληρους οικισμούς να βρίσκονται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας. Σε αυτές τις συνθήκες, εθελοντικές οργανώσεις όπως “Ο Άλλος άνθρωπος”, @act4evoia, @act4varimpompi, dogsvoice & a_little_shelter έλαβαν δράση μαζί με απλούς πολίτες που ήθελαν να προσφέρουν ό,τι μπορούσαν βοηθώντας εκατοντάδες κόσμο που βρισκόταν σε απόγνωση.

EUROKINISSI

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 9:17 π.μ. τοπική ώρα, συνέβη σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του δήμου Μινώα Πεδιάδος, στην Κρήτη. Ο σεισμός προκάλεσε υλικές καταστροφές στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη Ηλία. Τον κύριο σεισμό ακολούθησε πλούσια σεισμική ακολουθία, με τον μεγαλύτερο μετασεισμό, μεγέθους 5,3, να εκδηλώνεται το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου, προκαλώντας επιπλέον καταστροφές. Μέχρι το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 14 μετασεισμοί μεγέθους μεγαλύτερο από 4.

Από το σεισμό έχασε τη ζωή του ένας εργάτης ο οποίος πραγματοποιούσε εργασίες αναστήλωσης στο ναό του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, ο οποίος κατέρρευσε από το σεισμό. Επίσης καταγράφηκαν 20 τραυματίες από τον σεισμό, και πέντε διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με κατάγματα ή πολλαπλά τραύματα. Ένας πολίτης παγιδεύτηκε στο σπίτι του στον Πατσίδερο, καθώς δεν άνοιγε η πόρτα του σπιτιού.

Από την πρώτη στιγμή εθελοντές κατέυθασαν στην Κρήτη για να βοηθήσουν ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους:

Ο Αλέκος Γερογιαννάκης, δημοσιογράφος και ηχολήπτης αξιοποίησε τις σπουδές που είχε κάνει στο παρελθόν πάνω στη μαγειρική τέχνη και από την πρώτη κιόλας ημέρα του σεισμού μπήκε στην κουζίνα που στήθηκε από τους ίδιους τους εθελοντές στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου. “Για 25 ημέρες” μας λέει “καθημερινά μαζί με άλλους μάγειρες, κάποιες φορές και μόνος μου, και την ομάδα των εθελοντών που βοηθούσεετοιμάζαμε δύο γεύματα την ημέρα, σε σκεύη και εξοπλισμό είτε δικό μας είτε παραχωρημένο από τρίτους εθελοντικά”.

Τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό η κουζίνα του Εκθεσιακού Κέντρου ετοίμαζε 2.000 μερίδες φαγητού για διανομή στις σκηνές των σεισμόπληκτων αλλά και στα γύρω χωριά, διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και πάλι εθελοντές. “Εκείνες τις πρώτες μέρες” σημειώνει ακόμη ο κ. Γερογιαννάκης “μόλις άδειαζε το ένα καζάνι βάζαμε μπροστά το επόμενο γεύμα. Μιλάμε για ατελείωτες ώρες δουλειάς”.

Κακοκαιρία “Μπάλλος”

Στη δίνη των πρωτοφανών καταιγίδων της κακοκαιρίας «Μπάλλος» βρέθηκε η χώρα τον Οκτώβριο του 2021, θρηνώντας έναν νεκρό στην Εύβοια, που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Η κακοκαιρία έπληξε όλη την χώρα προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε Αττική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Στον Κηφισό έπεσαν 30 εκατ. τόνοι νερού, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν σε Εύβοια, Ιόνιο και Κρήτη. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την εικόνα τον μαθητών που προσπαθούσαν με την βοήθεια των δασκάλων τους να απεγκλωβιστούν από το σχολείο το οποίο είχε πνίξει το νερό, περπατώντας πάνω σε μια αυτοσχέδια γέφυρα από θρανία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όλες οι στιγμές του 2021 που η μόνη σανίδα σωτηρίας που είχαμε ήταν ο ένας τον άλλον εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όλες, 2021,oles, 2021