Όλα όσα θα ήθελα να μου πουν πριν κάνω πρακτική άσκηση

20:46 5/4/2022 - Πηγή: iPop

Αν τώρα πλησιάζεις στο τέλος των σπουδών σου, ίσως να ψάχνεις το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το πού να κάνω πρακτική άσκηση; Αυτή είναι μια απόφαση που να είναι πολύ σημαντική για τη ζωή σου. Θα ήθελα να θυμάσαι καθώς κάνεις τις αιτήσεις σου στις εταιρείες και τις υπηρεσίες ότι πραγματικά από αυτήν την επιλογή που θα κάνεις, θα κριθεί το μέλλον σου, το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο. Η επιλογή πρακτικής άσκησης είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που θα δοθεί στα χέρια σου και είναι κάτι που πρέπει να αρπάξεις.

Πού να κάνω πρακτική άσκηση

Ο πιο πλήρης οδηγός για την εύρεση εργασίας.

Όλες οι συμβουλές για όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να γίνεις περιζήτητος

Ανάλογα με το αντικείμενο που σπουδάζεις, υπάρχουν και σχετικές εργασίες για να απορροφηθείς. Άλλος επιλέγει το δημόσιο τομέα, άλλος τον ιδιωτικό. Στη φάση της πρακτικής που είμαστε νέοι και ακόμα δεν έχουμε ψηθεί στη δουλειά και στην κούραση, άλλωστε τα φοιτητικά χρόνια μοιάζουν με συνεχόμενες διακοπές αν το καλοσκεφτούμε είναι η ευκαιρία να δουλέψουμε και να μάθουμε στην πράξη όλα αυτά που διαβάζαμε τόσα χρόνια στα βιβλία.

Δεν θα ήθελα να πάρεις την πρακτική άσκηση ως ένα μέρος που θα σε εκμεταλλευτεί. Αντίθετα η πρακτική άσκηση είναι το σημείο που θα λάβεις πείρα, θα δεις πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, πώς λειτουργεί το αντικείμενο που μάθαινες όλα αυτά τα χρόνια και οι συναναστροφή με ανθρώπους που έχουν εργαστεί χρόνια πάνω στο αντικείμενο θα είναι για σένα το μεγαλύτερο κέρδος. Το να πάρεις λίγη από την εμπειρία που έχουν κερδίσει.

Πόσο σοβαρά το βλέπεις;

Αν θα είσαι το παιδί που θα φέρνει τους καφέδες και θα κάνει τις φωτοτυπίες θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από εσένα. Να είσαι σίγουρος ότι στη σχολή σου έμαθες κάποια πράγματα, το 1/10 αν μπορούσα να τα συσχετίσω, σε σχέση με αυτά που θα μάθεις στη δουλειά και στην πράξη. Η θεωρία είναι πολύ καλή και αν μπορούσα να κάνω μια μικρή παρομοίωση είναι ίσως το πρωινό. Το κυρίως γεύμα είναι η δουλειά και όλα όσα θα δεις στο χώρο της εργασίας.

Αν το αντικείμενο που σπουδάζεις σε παθιάζει, σε ενθουσιάζει και θες να ασχολείσαι με αυτό τα επόμενα χρόνια της ζωής σου, να θυμάσαι ότι είσαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Το εισιτήριο για το ταξίδι το λαμβάνεις μπαίνοντας στη σχολή αυτή. Το ταξίδι όμως αυτό έχει συνεχώς σταθμούς και αλλαγές συρμών. Μην το ξεχνάς. Το ότι μπήκες σε μια σχολή δεν θα σου βρει μόνο του κάποια δουλειά.

16 κλασικές ερωτήσεις συνέντευξης και οι απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη δουλειά

Και αν με εκμεταλλευτούν;

Μην το πάρεις ποτέ έτσι. Από τη μία να ξέρεις ότι η εκπαίδευσή σου είναι επένδυση για την εταιρεία. Ο εργοδότης θα σου δώσει κάποια χρήματα, συνήθως δίνουν κάποια χρήματα και από τις σχολές ή το κράτος, όμως τα χρήματα δεν είναι το ζητούμενο σε αυτήν την φάση της ζωής σου. Είσαι 22-23 εκεί γύρω. Δεν έχεις ούτε υποχρεώσεις, ούτε παιδιά, ούτε έξοδα να τρέχουν. Μην πας με την σκέψη ότι τα χρήματα αυτά είναι λίγα. Να πηγαίνεις στην πρακτική σου κάθε μέρα με την αίσθηση ότι φεύγεις πλουσιότερος. Και θέλω να πιστέψεις ότι πραγματικά είσαι πλουσιότερος.

Σε μισό ή σε ένα χρόνο θα βγεις στον εργασιακό στίβο και οι αγγελίες θα ζητούν άτομο με προϋπηρεσία. Ξέρεις τι είναι να είναι κλειστές οι πόρτες για μια θέση επειδή δεν έχεις ξαναδουλέψει; Είναι σαν κάποιος να σου κόβει την φόρα από το σφύριγμα της εκκίνησης. Υπάρχει και εκεί λύση και ο άνθρωπος που θέλει να δουλέψει θα τη βρει την άκρη του.

Τι θα έκανα αν δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο

Έχεις κάποιον που θαυμάζεις σε θέματα δουλειάς; Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να αποτελέσει μέντορα για σένα. Αν υποθέσουμε ότι σπουδάζεις οικονομικά, ποιος άνθρωπος είναι αυτός που θαυμάζεις την πορεία του; Είναι κάποιος καθηγητής σου, είναι κάποιος άλλος άνθρωπος που είδες στα social media; Ζήτα τη βοήθειά του. Ρώτα τον τη συμβουλή του, ρώτα τον αν έχει κάποια εταιρεία κατά νου που μπορείς να κάνεις αίτηση για πρακτική. Εκείνοι τις περισσότερες φορές έχουν ακούσει κάτι, είναι μέσα στην αγορά και μπορούν να σου δώσουν την καλύτερη κατεύθυνση.

Πώς θα ήταν η ζωή σου αν κάθε μέρα δούλευες με κάποιο από τα επαγγελματικά σου πρότυπα; Εγώ θα ήμουν ευτυχισμένη. Σήμερα το μόνο που βλέπω είναι ότι η πρακτική άσκηση είναι μια τεράστια ευκαιρία, την οποία αν είχα εκμεταλλευτεί στα 24 θα είχα μια εντελώς διαφορετική πορεία. Όμως δεν το έκανα γιατί ίσως δεν είχα σωστή καθοδήγηση, δεν ήξερα και δεν έπραξα ορθά.

Διάλεξα τον φαινομενικά εύκολο δρόμο αυτόν της πρακτικής σε δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως μου έδωσε μια ωραιότατη ημερομηνία λήξης και ταυτόχρονα την ικανότητα να βγάζω τέλειες φωτοτυπίες χωρίς καμία γνώση ουσιαστική.

Μη σπαταλήσεις την ευκαιρία σου που σου δίνεται με την ύπαρξη της πρακτικής άσκησης. Μάθε, ρώτα, δούλεψε σκληρά και χτίσε τις βάσεις για μια καταπληκτική καριέρα που θα έρθει σιγά σιγά. Ακόμα και αν κάνεις λάθος επιλογή, όπως εγώ να θυμάσαι ότι κανείς δε χάνεται και εκείνος που θέλει να μάθει, θα μάθει και θα δουλέψει και θα αρπάξει την όποια ευκαιρία. Με τον ένα ή άλλο τρόπο θα φτάσεις και εσύ στον προορισμό σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όλα όσα θα ήθελα να μου πουν πριν κάνω πρακτική άσκηση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα