Οι παγετώνες λιώνουν 100 φορές πιο γρήγορα από όσο σκεφτήκαμε

21:03 26/7/2019 - Πηγή: iPop

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι παγετώνες λιώνουν 100 φορές πιο γρήγορα από όσο σκεφτήκαμε. Πιο συγκεκριμένα, ο υποβρύχιος ρυθμός τήξης ενός παγετώνα της Αλάσκας είναι 100 φορές γρηγορότερος από όσο νομίζαμε και αυτό το εύρημα θα μπορούσε να αλλάξει τις ήδη κακές προβλέψεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Λίγες μέρες πριν τοποθετηθεί το πρώτο μνημείο στο σημείο που έλιωσε ο πρώτος παγετώνας της Ισλανδίας, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι το θερμό νερό λιώνει τους παγετώνες 100 φορές πιο γρήγορα από όσο σκεφτήκαμε!

Πολλά

από αυτά που γνωρίζουμε σχετικά με την αλλαγή του κλίματος προέρχονται από περίπλοκα μαθηματικά μοντέλα. Αλλά τι γίνεται αν τα μοντέλα είναι λάθος και είναι πολύ χειρότερα από ό, τι πιστεύαμε;

Οι παγετώνες λιώνουν 100 φορές πιο γρήγορα από όσο σκεφτήκαμε;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μέτρηση για τον ρυθμό που λιώνει ένας παγετώνας είναι τελείως λάθος και στην πραγματικότητα είναι 100 φορές χειρότερος από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτό το εύρημα έχει επιπτώσεις στην κατανόησή μας για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί να πλημμυρίσει νησιά και παράκτιες πόλεις και να εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε μία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Science την Πέμπτη 25/7, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον έδωσαν μια ματιά στο πώς ο παγετώνας LeConte στην Αλάσκα έλιωνε υποβρυχίως. Αντί να βασιζόμαστε σε μοντέλα για να υπολογίσουμε την ταχύτητα υποβρύχιας τήξης – όταν ζεστό νερό των ωκεανών προκαλεί την τήξη της κάτω πλευράς ενός παγετώνα – έλαβαν άμεσες μετρήσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ο υποβρύχιος ρυθμός τήξης του παγετώνα ήταν 100 φορές ταχύτερος από τα προβλεπόμενα μοντέλα.

Ωστόσο, η υποβρύχια τήξη με ρυθμό 100 φορές πιο γρήγορα δεν σημαίνει ότι οι παγετώνες υποχωρούν συνολικά με τον ίδιο ρυθμό. Για αυτούς τους παγετώνες της Αλάσκας, η απώλεια μάζας είναι ένας συνδυασμός επιφανειακής τήξης, ρήξης παγόβουνων και υποβρύχιας τήξης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη co-author  της έρευνας Rebecca Jackson, η υποβρύχια τήξη επιταχύνει τη διαδικασία της τήξης των παγετώνων, μια διαδικασία που οι επιστήμονες αρχίζουν να καταλαβαίνουν και να ποσοτικοποιούν.

«Η πραγματική σημασία της υποβρύχιας τήξης είναι ότι είναι η σπίθα που επιταχύνει την υποχώρηση, δημιουργεί ένα βρόχο ανατροφοδότησης», δήλωσε η Jackson.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για το ρυθμό της υποβρύχιας τήξης των παγετώνων που ρέουν στον ωκεανό, ήταν όλες λάθος. Οι παγετώνες αλληλεπιδρούν με τον ωκεανό διαφορετικά από άλλους θαλάσσιους πάγους. Πολλά από τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε για τον προσδιορισμό της τήξης των παγετώνων βασίζονται σε οριζόντια ράφια πάγου και στη συνέχεια προσαρμόζονται σε παγετώνες με παλιρροιακά νερά, τα οποία έχουν πολύ πιο κάθετο όριο με τη θάλασσα. Με μια καλύτερη κατανόηση της φυσικής των παγετώνων tidewater συγκεκριμένα, η Jackson είπε ότι ελπίζει ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερα μοντέλα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μερικές έξυπνες προσεγγίσεις για τη μέτρηση του τήγματος των παγετώνων, συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων καγιάκ εξοπλισμένων με κινητήρες αεριωθουμένων. Χρησιμοποίησαν επίσης σόναρ πολλαπλών δονήσεων για να ανιχνεύσουν τον παγετώνα υποβρύχια τον Αύγουστο του 2016 και τον Μάιο του 2017, αξιολογώντας το ακριβές σχήμα της διασύνδεσης πάγου-ωκεανού.

«Το Sonar είναι συνήθως αυτό που χρησιμοποιούμε για να σαρώσουμε το βυθό της θάλασσας ή να δούμε το σχήμα του παγετώνα», δήλωσε η Jackson.

Η άμεση παρακολούθηση των παγετώνων είναι περίεργη. Η πιο σημαντική περιοχή για να την εξετάσουμε είναι σε απόσταση μισό μίλι από τον παγετώνα, αλλά τα μεγάλα κομμάτια πάγου που σπάνε το καθιστούν αρκετά επικίνδυνο. Για να ξεπεραστεί αυτός ο φραγμός, οι ερευνητές συνένωσαν το σόναρ για να παρατηρήσουν την υποβρύχια τήξη με ραντάρ για την τήξη πάνω από το νερό.

«Προσπαθούμε να φτάσουμε στη φυσική», είπε ο Τζάκσον. «Όταν το γνωρίζουμε καλύτερα, μπορούμε να το συνδυάσουμε με την κατανόησή μας για τις τάσεις της κλιματικής αλλαγής».

Η βάση του προβλήματος, ότι οι παγετώνες λιώνουν, όμως, είναι πολύ πιο σοβαρό και θα έπρεπε να ανησυχήσει-ευαισθητοποιήσει όλους μας, ώστε να αλλάξουμε συνήθειες, μήπως και προλάβουμε να διορθώσουμε κάτι…

Διάβασε επίσης:

Ο πρώτος παγετώνας που θα εξαφανιστεί στην Ισλανδία θα γίνει μνημείο

Photo: Miguel Mansilla on Unsplash

Το άρθρο Οι παγετώνες λιώνουν 100 φορές πιο γρήγορα από όσο σκεφτήκαμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα