Η Άνδρος των ονείρων σου!

21:00 26/7/2019 - Πηγή: iPop

Στην καρδιά των Κυκλάδων βρίσκεται το νησί των ονείρων σου, η Άνδρος! Οι μικροί καταρράκτες, οι εκατοντάδες πηγές, τα πλατάνια, οι χρυσές αμμουδιές, τα καταγάλανα νερά και η πανέμορφη χώρα του νησιού συνθέτουν έναν μικρό επίγειο παράδεισο για τις Καλοκαιρινές σου διακοπές! Η Άνδρος των ονείρων μας θα γίνει και η Άνδρος των ονείρων σου!

Στην Άνδρο φτάνεις μόνο με καράβι και πιο συγκεκριμένα στο Γαύριο, το οποίο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Έχει, όμως, τακτική

σύνδεση με τη Ραφήνα (1-2 δρομολόγια κάθε μέρα το χειμώνα και μέχρι 6 το καλοκαίρι), καθώς και με άλλα νησιά όπως ΤήνοΜύκονο.

Αφού φτάσεις στην Άνδρο, θα καταλάβεις γιατί έχουν ανέβει οι μετοχές του και πλημμυρίζει με κόσμο όλο το Καλοκαίρι!

Μπάνιο θα κάνουμε;

Είτε θέλεις οργανωμένες παραλίες και εύκολα προσβάσιμες, είτε απομονωμένες παραλίες που απαιτούν λίγη προσπάθεια για να φτάσεις, η Άνδρος καλύπτει όλες τις ανάγκες καθώς έχει παραλίες με κρυστάλλινα νερά, με πλούσια άμμο, αλλά και με βότσαλα!

Πίσω Λιμνιώνας

Στο βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού, ακολουθώντας τον δρόμο για τον Φελλό, θα βρεις τη διασταύρωση με τον χωματόδρομο που οδηγεί στον Πίσω Λιμνιώνα. Στο τέρμα του θα βρεθείς στην παραλία του Φελλού, μία μεγάλη και απόλυτα ήσυχη παραλία, με βότσαλα. Πεντακάθαρα νερά (και αρκετά κρύα) σε μία πλήρως απομονωμένη παραλία η οποία για να φτάσεις απαιτεί να διασχίσεις χωματόδρομο (αρκετά εύκολο) για να φτάσεις!

Άγιος Πέτρος

Αν είσαι λάτρης των οργανωμένων παραλιών μπορείς να πάρεις τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Μπατσί στο Γαύριο, και θα βρεις την μεγαλύτερη παραλία του νησιού! Χρυσή άμμος και ρηχά νερά με σωστή οργάνωση (ξαπλώστρες και beach bar, καθώς και οικογενειακές ταβέρνες)

Tip: Η συγκεκριμένη παραλία είναι αρκετά εκτεθειμένη στα μελτέμια, oπότε καλό θα ήταν να κοιτάξεις τον καιρό πριν ξεκινήσεις!

Χρυσή Άμμος

Δίπλα στην παραλία του Άγιου Πέτρου θα συναντήσεις την πιο κοσμική και δημοφιλή παραλία της Άνδρου. Η «Χρυσή Άμμος» είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες, beach bar και δυνατή μουσική.

Τip: Η θέση της εξασφαλίζει ικανοποιητική προστασία από τα μελτέμια.

Tip 2: Δεν διαθέτει πάρκινγκ αλλά μπορείς να αφήσεις το όχημά σου στον κεντρικό δρόμο.

Μπατσί

Το Μπατσί έχει μια παραλία οργανωμένα, αλλά και μία μικρή παραλία, χωρίς οργάνωση, με μία ταβέρνα από την πίσω πλευρά και χρυσή αμμουδιά! Αρκετά ρηχά, ζεστά, νερά και εύκολη πρόσβαση!

Κόρθι

Αν είσαι λάτρης του surf η παραλία Κόρθι είναι ιδανική για σένα! Βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό της Άνδρου, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, είναι μεγάλη σε έκταση, με καταγάλανα νερά.

Της γριάς το πήδημα

Σίγουρα έχεις ακούσει γι αυτή την παραλία και την έχεις χαζέψει στο instagram! Ο μακρόστενος βράχος που βγαίνει μέσα από την θάλασσα την καθιστά αρκετά instagramική!

Την παραλία την βρίσκεις στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στο βόρειο τμήμα του Όρμου Κορθίου!

Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, αλλά τα τελευταία 300 μέτρα είναι μέτρα υποχρεωτικής πεζοπορίας, σε κατηφορικό μονοπάτι. Υπάρχει, ωστόσο, και βάρκα που μπορεί να κάνει την μεταφορά δια θαλάσσης, από το Κόρθι.

Tip: Καθώς η παραλία δεν είναι πολύ μεγάλη καλά θα κάνεις να πας σχετικά νωρίς για να βρεις ωραίο μέρος για να απλώσεις την πετσέτα σου!

Άχλα

Αφού πιάσαμε τις παραλίες «celebrity» του νησιού δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την παραλία Άχλα, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, βόρεια της Χώρας.

Είναι, ίσως, η ωραιότερη παραλία του νησιού με ψιλή άμμο, μικρό λευκό βότσαλο, μαγευτικά νερά, πλατάνια μέχρι λίγο πριν την άμμο κι ένα ποταμάκι που καταλήγει στην παραλία.

Προσοχή! Η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται από κακό χωματόδρομο 9 χιλιομέτρων ο οποίος ξεκινά δεξιά από το χωριό Βουρκωτή. Πολύ πιο εύκολα μπορεί να γίνει η πρόσβαση διά θαλάσσης, με βάρκα από τη Χώρα. Αν επιμείνεις να πας εκεί με όχημα καλό θα ήταν να έχεις 4×4.

Tip! Πάρε μαζί σου νερό και κάτι να τσιμπήσεις καθώς δεν υπάρχει τίποτα τριγύρω!

Πέζα (Μικρή και Μεγάλη)

Οι δύο αδερφές παραλίες βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι ιδανικές για όσους επιθυμούν πιο απομονωμένες παραλίες.

Tip: Και οι δύο παραλίες είναι εκτεθειμένες σε βόρειους ανέμους.

Tip 2: Πώς φτάνεις; Μετά τον Σιδόντα παίρνουμε το χωματόδρομο προς Χάρτες και από εκεί φθάνουμε στην Πέζα. Υπάρχει δρόμος και από το χωριό Καλυβάρι.

Πίσω Γυάλια

Η Παραλία Πίσω Γυάλια είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση, αρχικά από τον δρόμο για τις Στενιές και στη συνεχεία από τα σκαλιά προς το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής.

Η παραλία έχει λεπτή άμμο, αλλά υπάρχουν κι όμορφα βράχια και νερά γαλανά που δεν βαθαίνουν απότομα.

Τι να φάμε στην Άνδρο;

Αν βρεθείς στην Άνδρο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα σιροπιαστά γλυκά του κουταλιού και πιο συγκεκριμένα το καρυδάκι καθώς το νησί έχει άφθονες καρυδιές. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις τα αμυγδαλωτά με ανθόνερο, τα καλτσούνια με γέμιση καρύδι και μέλι και το παστέλι, που φτιάχνεται από ντόπιο καρύδι και σουσάμι και τις παστελαριές.

Δεν πρέπει να φύγεις από το νησί αν δεν δοκιμάσεις τα τυριά του νησιού! Εξαιρετικός μεζές για τη ρακί είναι το βολάκι το οποίο έχει πλούσια, βουτυράτη, γεύση σε σχήμα κώνου και με υφή που θυμίζει μοτσαρέλα. Αλλά και την πικάντικη κοπανιστή και Λούζες και λουκάνικα!

Βόλτα στην Άνδρο;

Ωραία τα μπάνια, ωραία τα φαγητά αλλά όταν πας στην Άνδρο πρέπει να πας βόλτα και στα χωριά!

Μπατσί

Και όλα ξεκινάνε από το κοσμοπολίτικο Μπατσί, το πιο τουριστικό ψαροχώρι της Άνδρου, όπου θα βρεις ταβέρνες, καφέ, μπαράκια.

Παλαιόπολη

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, θα συναντήσεις την Παλαιόπολη -η οποία είναι η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού και εκεί βρίσκεται ο μοναδικός καταρράκτης των Κυκλάδων!

Χώρα

Φυσικά από τις βόλτες δεν θα μπορούσε να λείψει η καρδιά του νησιού, η Χώρα!  Η πρωτεύουσα της Άνδρου είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο, καταλήγει σε ένα μικρό νησάκι που πάνω του είναι κτισμένο το μεσαιωνικό κάστρο. Μπροστά και αριστερά του κάστρου υπάρχει ο φάρος Τουρλίτης. Στην εντυπωσιακή, από πλευράς αρχιτεκτονικής, πρωτεύουσα της Άνδρου μπορείς να επισκεφτείς αρκετά μουσεία, να κάνεις περιπάτους στα σοκάκια της αλλά και στην πλακόστρωτη αγορά αλλά και να διασκεδάσεις καθώς δεν λείπουν τα μπαράκια, τα καφέ και, φυσικά, οι ταβέρνες.

Tip: Ο εν λόγω φάρος είναι ο μοναδικός φάρος παγκοσμίως που είναι κτισμένος πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Χτίστηκε το 1887, καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον πόλεμο και ανακατασκευάστηκε το 1994, με έξοδα της οικογένειας Γουλανδρή!

Πάνω Κάστρο

Από την περιήγηση σου στο νησί δεν πρέπει να λείψει και μία βόλτα στο «Πάνω Κάστρο» ή «Κάστρο της Φανερωμένης», το οποίο χτίστηκε από το 1207 μέχρι το 1233, από τον Ενετό ηγεμόνα του νησιού, Μαρίνο Δάνδολο. Το κάστρο βρίσκεται πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο, βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο 585, μέτρων. Σήμερα σώζονται μερικά κομμάτια από τα τείχη, καθώς και η εκκλησία της Φανερωμένης. Το τοπίο είναι επιβλητικό και η θέα στο ανατολικό Αιγαίο μοναδική. Ένας ακόμα λόγος που η Άνδρος είναι επιβλητική!

Άσε το αμάξι και πάμε για πεζοπορία!

Η Άνδρος θεωρείται ιδανικό νησί για πεζοπορία και διαθέτει πάνω από 25 διαδρομές πεζοπορίας, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, που προσφέρονται για έμπειρους αλλά και αρχάριους περιπατητές. Το συνολικό μήκος του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών υπολογίζεται πως προσεγγίζει και ίσως ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα!

Ποτά θα πιούμε;

Γενικά η Άνδρος δεν φημίζεται για τα μπαράκια της.  Τα βράδια ο κόσμος μαζεύεται στο Μπατσί και ανεβάζει το κέφι, το Capriccio, είναι σημείο συνάντησης ενώ στην παραλία της Χώρας της Άνδρου, το Νειμποριό,  βρίσκεται το Moomba Afterlight Bar το οποίο φημίζεται για τα events του με προσκεκλημενους διάσημους Dj’s αλλά και γνωστούς residents.

Τι άλλο θέλεις;
Κλείσε τώρα εισιτήρια και φύγαμε για Άνδρο!Δεν σου φτάνει η Άνδρος;
Σου έχουμε και άλλες επιλογές:

Η Πάρος που θα ερωτευτείς!

Photos: Άρτεμις Σκούφου/ ipop.gr

Το άρθρο Η Άνδρος των ονείρων σου! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα