Ο πρώτος παγετώνας που θα εξαφανιστεί στην Ισλανδία θα γίνει μνημείο

20:32 26/7/2019 - Πηγή: iPop

Ένα μνημείο θα ανεγερθεί τον επόμενο μήνα για να σηματοδοτήσει τον παγετώνα Okjokull ο οποίος είναι ο πρώτος παγετώνας που θα εξαφανιστεί στην Ισλανδία. Μέσα στα επόμενα 200 χρόνια οι επιστήμονες περιμένουν να εξαφανιστούν και οι 400 παγετώνες της Ισλανδίας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου, Vatna. 

Έχουμε καταστρέψει τον πλανήτη μας και αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Τέλος Ιουλίου και καταιγίδες πλήττουν την Ελλάδα και η θερμοκρασία κυμαίνεται σε επίπεδα μέσα Ανοίξεως. Η Ευρώπη χτυπήθηκε από κύμα καύσωνα

με χώρες όπως η Ολλανδία να βιώνουν θερμοκρασίες της τάξεως των 41 βαθμών κελσίου. Οι πάγοι λιώνουν. Πλέον δεν είναι μία θεωρία που θα την δούμε στην πράξη σε μερικές εκατοντάδες χρόνια… είναι η δική μας πραγματικότητα.

Οι επιστήμονες είχαν πει πριν 5 χρόνια ότι ο παγετώνας Okjokull ή ΟΚ στην σκανδιναβική χώρα είχε γίνει πολύ λεπτός και μέσα στον επόμενο μήνα θα εγκαταστήσουν μία πλάκα… σαν μνημείο. Μάλιστα οι ίδιοι επιστήμονες τονίζουν:

Στα επόμενα 200 χρόνια όλοι οι παγετώνες μας αναμένεται να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι. Αυτό το μνημείο θα στηθεί απλά για να καταγραφεί ότι γνωρίζουμε το τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε, μόνο εσείς ξέρετε αν το κάναμε

Ο παγετώνας που θα εξαφανιστεί στην Ισλανδία αποτέλεσε το θέμα του ντοκιμαντέρ «Not Ok» του 2018, το οποίο παρήγαγαν οι ανθρωπολόγοι Cymene Howe και Dominic Boyer, του Houston Rice University.

«Αυτό θα είναι το πρώτο μνημείο για έναν παγετώνα που χάθηκε από την κλιματική αλλαγή οπουδήποτε στον κόσμο», λέει ο Howe. «Επισημαίνοντας ότι ο παγετώνας Ok χάθηκε, ελπίζουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε αυτό που χάνεται καθώς οι παγετώνες της Γης λήγουν.

Αυτά τα σώματα πάγου είναι τα μεγαλύτερα αποθέματα γλυκού νερού στον πλανήτη και όσα καταψύχονται μέσα τους είναι ιστορίες της ατμόσφαιρας. Είναι σημαντικές πολιτιστικές μορφές που είναι γεμάτες σημασία

Ο Howe είπε ότι ένας από τους ισλανδούς συναδέλφους του σχολίασε: «Τα μνημεία δεν είναι για τους νεκρούς · είναι για τους ζωντανούς».

«Με αυτό το μνημείο θέλουν να υπογραμμίσουν ότι εξαρτάται από εμάς, τους ζωντανούς, να ανταποκριθούμε συλλογικά στην ταχεία απώλεια των παγετώνων και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο Howe και εξήγησε πώς «για τον παγετώνα Ok, είναι ήδη πολύ αργά».

Οι παγετώνες στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό, λένε οι επιστήμονες.

Το ζεστό ωκεάνιο νερό ξεχειλίζει κάτω από τον πάγο και αρχίζει τη διαδικασία τήξης, από κάτω προς τα πάνω. Ο πάγος που καλύπτει τον Αρκτικό Ωκεανό λιώσει επίσης με ανησυχητικό ρυθμό.

Το Θερμό Νερό Λιώνει τους παγετώνες 100 φορές πιο γρήγορα από όσο σκεφτήκαμε

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο υποβρύχιος ρυθμός τήξης ενός παγετώνα της Αλάσκας είναι 100 φορές γρηγορότερος από όσο νομίζαμε και αυτό το εύρημα θα μπορούσε να αλλάξει τις ήδη κακές προβλέψεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Οι ερευνητές, όπως όλα δείχνουν, έκαναν λάθος μετρήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Διάβασε την σχετική μελέτη εδώ.

Διάβασε επίσης:

170 χώρες κάνουν ένα μεγάλο βήμα: Συμφώνησαν τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης

Το άρθρο Ο πρώτος παγετώνας που θα εξαφανιστεί στην Ισλανδία θα γίνει μνημείο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα