Οι Κάννες 2022 ξεκίνησαν! Αυτά είναι τα highlights της βραδιάς που δεν πρέπει να χάσεις!

12:05 18/5/2022 - Πηγή: iPop

Οι Κάννες 2022 εκτυλίσσονται σε μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία ξεφεύγει από την πανδημία και τα θέματα διαφορετικότητας και ισότητας των φύλων συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Το 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ξεκίνησε την Τρίτη, 17/5, με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο της Ουκρανίας και μια ζωντανή σύνδεση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος κάλεσε τη νέα γενιά κινηματογραφιστών να κάνει την αλλαγή.

Μετά από

τα αφιερώματα και τα μουσικά νούμερα, ο Zelenskyy έκανε μία ζωντανή μετάδοση στο επίσημο κοινό που είχε συγκεντρωθεί για την πρεμιέρα της κωμωδίας του Michel Hazanavicius, «Final Cut».

Κάννες – Τελετή έναρξης: Όλα όσα έγιναν το λαμπερό βράδυ

Ο Zelenskyy, ντυμένος με το χαρακτηριστικό λαδί πουκάμισό του, απέσπασε ένα δυνατό χειροκρότημα και μίλησε εκτενώς για τη σχέση μεταξύ κινηματογράφου και πραγματικότητας. Αναφέρθηκε σε ταινίες όπως το «Apocalypse Now» του Francis Ford Coppola και το «Ο μεγάλος δικτάτορας» του Charlie Chaplin.

Ο Zelenskyy παρέθεσε την τελευταία ομιλία του Chaplin στο «Ο μεγάλος δικτάτορας», που κυκλοφόρησε το 1940, στις πρώτες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει, οι δικτάτορες θα πεθάνουν και η εξουσία που πήραν από τον λαό θα επιστρέψει στον άνθρωπο».

«Χρειαζόμαστε έναν νέο Chaplin που θα αποδείξει ότι ο κινηματογράφος της εποχής μας δεν είναι σιωπηλός», παρακάλεσε ο Zelenskyy.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ώθησε τους κινηματογραφιστές να μην «μείνουν σιωπηλοί» ενώ εκατοντάδες συνεχίζουν να πεθαίνουν στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και να δείξουν ότι ο κινηματογράφος «είναι πάντα με το μέρος της ελευθερίας».

Ο πόλεμος πρόκειται να έχει μία τακτική παρουσία στις Κάννες 2022, όπου το φεστιβάλ έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή Ρώσων φέτος. Έχουν προγραμματιστεί να προβληθούν πολλές ταινίες από εξέχοντες Ουκρανούς σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένου του ντοκιμαντέρ του Sergei Loznitsa, «Η φυσική ιστορία της καταστροφής». Πλάνα που τράβηξε ο Λιθουανός σκηνοθέτης Mantas Kvedaravičius πριν σκοτωθεί στη Μαριούπολη τον Απρίλιο, θα προβληθούν, επίσης από τη μνηστή του, Hanna Bilobrova.

Ακόμη και το «Final Cut», η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη του «The Artist», Hazanavicius, μετονομάστηκε από τον αρχικό τίτλο «Z», αφού ουκρανοί διαδηλωτές παρατήρησαν ότι το γράμμα Z σε ορισμένους συμβολίζει την υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας.

Επίσημα ντυμένοι σταρ, όπως η Eva Longoria, η Julianne Moore, η Bérénice Bejo και η σταρ του «No Time to Die», Lashana Lynch, ήταν μεταξύ εκείνων που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί των Καννών. Τις επόμενες 12 ημέρες θα έχουμε πολλές εκπλήξεις αλλά θα θαυμάσουμε και τους αγαπημένους μας ηθοποιούς να βραβεύονται. Μάλιστα, 21 ταινίες θα διεκδικήσουν φέτος το κορυφαίο βραβείο του φεστιβάλ, τον Χρυσό Φοίνικα.

Επιπλέον, οι Κάννες απένειμαν τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στον Forest Whitaker, ο οποίος έλαβε θερμά χειροκροτήματα. Ο Whitaker, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στις Κάννες πριν από 34 χρόνια για την ερμηνεία του ως Charlie Parker στο «Bird» του Clint Eastwood, είπε ότι ενώ ανέβαινε τα σκαλιά στο Palais des Festivals του γεννήθηκαν αναμνήσεις με αποτέλεσμα να συγκινηθεί.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Festival de Cannes (@festivaldecannes)

Ζητήματα ισότητας των φύλων περιβάλλουν εδώ και καιρό το Φεστιβάλ των Καννών, όπου περισσότερες από πέντε γυναίκες κινηματογραφίστριες έχουν συμμετάσχει ποτέ στη σύνθεση του διαγωνισμού Palme και μόνο δύο γυναίκες σκηνοθέτες το έχουν κερδίσει. Τη Δευτέρα 16/5, η Fremaux υπερασπίστηκε το φεστιβάλ, υποστηρίζοντας ότι επιλέγει τις ταινίες καθαρά με βάση την ποιότητα. Η Hall, η οποία πέρυσι έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία «Passing», ρωτήθηκε για τη γνώμη της σχετικά με την ισότητα των φύλων στο φεστιβάλ.

«Πιστεύω ότι είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Εννοώ για ολόκληρη την κινηματογραφική βιομηχανία, όχι μόνο για το Φεστιβάλ των Καννών», απάντησεη Hall. «Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων πρέπει να αλλάξει και σε επίπεδο βάσης. Δεν είναι μόνο τα φεστιβάλ ή οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αφορά όλες τις μικρολεπτομέρειες του τι συμβαίνει στον κλάδο γενικότερα».

Μετά τις υποκλίσεις της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, η Julianne Moore κήρυξε επίσημα το 75ο Φεστιβάλ Καννών «ouverte!»

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι Κάννες 2022 ξεκίνησαν! Αυτά είναι τα highlights της βραδιάς που δεν πρέπει να χάσεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα