Οι ηγέτες της Ε.Ε. επιλέγουν τα πρόσωπα για τις κορυφαίες θέσεις

21:21 30/6/2019 - Πηγή: iPop

Οι ηγέτες της Ε.Ε. επιλέγουν τα πρόσωπα για τις κορυφαίες θέσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιείται την Κυριακή. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την προσέλευσή της στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι οι συνομιλίες

των ηγετών που αφορούν τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν «δεν θα είναι εύκολες».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε απ’ την πλευρά του ότι εφικτή είναι η συμφωνία για τα τρεις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.:

Για εμένα είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βγούμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με απαντήσεις και με μια νέα ομάδα

«Αυτή είναι η νέα ομάδα, για την οποία θα αποφασίσουμε τρία ονόματα σήμερα. Για την ΕΚΤ πιθανόν (σ.σ. θα αποφασίσουμε) λίγο αργότερα», πρόσθεσε ακόμη ο Εμανουέλ Μακρόν.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα τόσο της Die Welt όσο και του πρακτορείου Reuters, την προεδρία της Κομισιόν και τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να λαμβάνει ο Ολλανδός υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, Φρανς Τίμερμανς και όχι ο Βέμπερ.

Παράλληλα, οι θέσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι στην Ύπατη Αρμοστεία για την Εξωτερική Πολιτική και του Αντόνιο Ταγιάνη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να διαδεχτούν από στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ ο διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να προέλθει απ’ την κεντρώα φιλελεύθερη συμμαχία, στο οποίο ηγείται το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία πληροφορία για τη διαδοχή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ σημειώνεται ότι εάν οι «28» ηγέτες της Ε.Ε. δεν καταλήξουν σε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής, αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τη Δευτέρα το πρωί.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα των στοχευμένων μέτρων της Ε.Ε. εις βάρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να δώσει έμφαση στη συνέχιση της συζήτησης για την πιθανή επιβολή μέτρων στην Τουρκία, εάν αυτή συνεχίσει τις προκλητικές της κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να θέσει και το ζήτημα της Αλβανίας, ενώ θα επαναλάβει και τη στήριξη της Ελλάδας στον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς.

Photo: The New York Times

Το άρθρο Οι ηγέτες της Ε.Ε. επιλέγουν τα πρόσωπα για τις κορυφαίες θέσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα