Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχωρούν από τα hotspots στη Λέσβο και στη Σάμο

16:37 23/3/2016 - Πηγή: iPop

Την αποχώρηση τους από τα hot spots που βρίσκονται στη Λέσβο, αλλά και στη Σάμο ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οι οποίοι τονίζουν πως η απόφαση τους αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την διαφωνία τους στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Να σημειωθεί πως στις δραστηριότητες που διακόπτουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εντάσσονται και μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα αλλά και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους.

Σε δηλώσεις του στο iPop.gr,

Απόστολος Βεΐζης,
Διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανέφερε:

Για εμάς η συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. είναι κυνική, αναποτελεσματική και απάνθρωπη

Όπως τόνισε ο Απόστολος Βεΐζης:

Η εν λόγω συμφωνία δεν συμβάλει στη βοήθεια των προσφύγων, στην ουσία στόχος της είναι η αποτροπή των νέων αφίξεων. Η ΕΕ ενισχύει την παροχή οικονομικής βοήθειας ως ελάφρυνση των συνεπειών που έχει

«Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες και όχι στις δραστηριότητες που συνδέονται με τους πρόσφυγες» δήλωσε ο Απ. Βεΐζης και πρόσθεσε:

Εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με τις κινητές μονάδες μας μετά την άφιξη στο νησί σε περιπτώσεις προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από το κέντρο της Μόριας. Στη Λέσβο θα συνεχίσει να λειτουργεί το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου και προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες ανθρωπιστική οργάνωση αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει δραστηριότητες διάσωσης αλλά και επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Παράλληλα, θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι

Να σημειωθεί πως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προσωρινά αποχωρίσει και από την Ειδομένη για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, επιστρέφουν στο πλευρό των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης ορισμένες άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Μετά τις διαδηλώσεις της Τρίτης για το άνοιγμα των συνόρων και τον αυτοπυρπολισμό δύο προσφύγων, η ηρεμία φαίνεται να επιστρέφει ξανά στον καταυλισμό την ώρα που ο καιρός επιδεινώνεται και οι πρόσφυγες υποφέρουν και βουλιάζουν στις λάσπες.

Μεταξύ των ΜΚΟ που επιστρέφουν στον καταυλισμό είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχωρούν από τα hotspots στη Λέσβο και στη Σάμο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα