Οι ειδήσεις φταίνε που έχεις άγχος

06:31 4/9/2014 - Πηγή: iPop

Κάτι είχες καταλάβει που μετά τις 8 το βράδυ σε πιάνει πάντα κατάθλιψη και έχεις άγχος, αλλά τώρα έρχονται επιστήμονες με περγαμηνές να το επιβεβαιώσουν.

Βέβαια μπορεί η έρευνα να διεξήχθη στην Αμερική από το NPR, το Wood Johnson Foundation Robert και της Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αλλά κάτι μας λέει ότι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα θα ήταν ακόμα

πιο τραγικά. Πάντως έγινε σε πάνω από 2.500 Αμερικανούς.

Το συμπέρασμα είναι ότι περίπου 1 στους 4 δήλωσαν ότι είχαν βιώσει ένα βαρύ περιστατικό άγχους κατά τον προηγούμενο μήνα, βλέποντας, διαβάζοντας ή ακούγοντας ειδήσεις.

Η Mary McNaughton-Cassill, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, είχε μελετήσει το άγχος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη βομβιστική επίθεση του 1995 στην Oklahoma. Σε αυτό το περιστατικό, ένα φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά προκάλεσε το θάνατο 168 ανθρώπων. «Υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες ειδήσεις και τόσα πολλά διαφορετικά κανάλια ανταγωνιστικά μεταξύ τους και όλα προσπαθούν να κάνουν τις ειδήσεις πιο συγκλονιστικές», λέει.

Ένας άλλος παράγοντας για το άγχος που προκαλούν οι ειδήσεις είναι η αυξανόμενη επικράτηση δυσάρεστων εικόνων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, λέει η Δρ McNaughton-Cassill. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να μετέδιδαν εικόνες μετά από μέρες. «Τώρα δημοσιογράφος βρίσκεται στο σημείο επίθεσης πριν καν πέσει η βόμβα», λέει. Για να μην υπολογίσουμε όλους τους ερασιτέχνες που μπορούν κάλλιστα να καταγράψουν τη στιγμή με το κινητό τους και στη συνέχεια να παίξει παντού, λέμε εμείς.

Η μελέτη εξετάζοντας το περιστατικό της βομβιστικής επίθεσης στο Μαραθώνιο της Βοστόνης ότι «άνθρωποι οι οποίοι παρακολουθούν έξι ή περισσότερες ώρες μέσα μαζικής ενημέρωσης καθημερινά αναφέρουν πιο οξεία συμπτώματα στρες από ό, τι τα άτομα που βρίσκονταν στο επίμαχο σημείο των βομβαρδισμών», όπως λέει η Alison Holman του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Irvine.

Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα media συχνά παίζουν τα ίδια κλιπ εικόνων ξανά και ξανά. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συμπτώματα όπως εκείνα της μετα-τραυματικού στρες, αναφέρει ο επιστήμονας.

The post Οι ειδήσεις φταίνε που έχεις άγχος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα