«Ο βιασμός μου έχει σημασία, το σώμα μου έχει σημασία»: Ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τα θύματα σεξουαλικής βίας

15:04 3/9/2022 - Πηγή: iPop

Θύματα βιασμού έστειλαν την Παρασκευή (02/09) ένα ηχηρό μήνυμα στον ΟΗΕ, όπου η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ένα «ιστορικό» ψήφισμα για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη όσων υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις. Ο βιασμός είναι αποκρουστικός ακόμη και ως λέξη καθώς αποτυπώνει την απόλυτη περιφρόνηση της ελεύθερης συνείδησης του θύματος, την βάναυση προσβολή της ψυχικής και σωματικής του υπόστασης, καθώς και την έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο ως αξία.

Βιασμός το σεξ χωρίς ξεκάθαρη συναίνεση – Η Ισπανία θέτει σε ισχύ τον νόμο «μόνο το ναι σημαίνει ναι»

Αναλυτικά το ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ψήφισμα, η Γενική Συνέλευση «προτρέπει τα κράτη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα, στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ώστε να επιτρέψουν στα θύματα σεξουαλικής βίας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τα ένδικα μέσα και την αρωγή».

Το ψήφισμα, που έγινε δεκτό με επευφημίες και χειροκροτήματα, υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για τα θύματα η «ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση» στη δικαιοσύνη, η ανάγκη «ενίσχυσης» της διεθνούς συνεργασίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.

The EU welcomes the adoption of the #SurvivorsResolution

We thank Sierra Leone and Japan for their leadership.

We commend survivors’ organisations for their determination in pushing forward this initiative.https://t.co/sBfsEVOPsC pic.twitter.com/DPNQ0cmdpO

— EU at UN-NY (@EUatUN) September 2, 2022

Για «ιστορική» απόφαση έκανε λόγο η Amanda Nguyen, ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Rise, η οποία αγωνίζεται για να ακουστούν οι φωνές «1,3 δισεκ. θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων σε όλον τον κόσμο», μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένα άρθρο για όλες τις γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για τη βία και την παρενόχληση που έχουν δεχτεί. Ευχαριστούμε που μας δίνετε δύναμη!

«Ήθελα να γίνω αστροναύτης, δεν ήθελα να γίνω ακτιβίστρια. Αλλά ιδού, βρίσκομαι εδώ… όπως και τα ρούχα που φορούσα όταν με βίασαν, τα οποία εκτίθενται εδώ», συμπλήρωσε η 30χρονη Amanda, αναφερόμενη σε μια έκθεση με τίτλο «Τι φορούσες;» στην έδρα του ΟΗΕ, η οποία είχε στόχο να καταγγείλει τον στιγματισμό των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων από μερίδα της κοινής γνώμης.

Παρότι το ψήφισμα του ΟΗΕ θεωρείται «συμβολικού χαρακτήρα», για την Amanda αντιπροσωπεύει πρόοδο. «Λέμε ότι ο βιασμός μας έχει σημασία και πρέπει να το αναγνωρίσετε», τονίζει.

Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος ήλπιζαν ότι θα εγκρινόταν χωρίς «σκιές» επιφυλάξεων από κράτη-μέλη. Η Νιγηρία – με την υποστήριξη άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Μαλαισίας και του Ιράν – επιχείρησε να επιβάλει τροποποιήσεις. Ωστόσο, όλες οι τροπολογίες, που αφαιρούσαν τις αναφορές στην ενδοοικογενειακή σεξουαλική βία, στη βία με βάση το φύλο ή ακόμα και την πρόσβαση στην αντισύλληψη, απορρίφθηκαν.

Ο ΟΗΕ ανακήρυξε την πρόσβαση στο καθαρό και υγιές περιβάλλον θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Ο βιασμός μου έχει σημασία, το σώμα μου έχει σημασία»: Ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τα θύματα σεξουαλικής βίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιστορικό, ΟΗΕ,istoriko, oie