Ο Παυλόπουλος στο Παρίσι- «Οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες»

09:24 12/12/2016 - Πηγή: iPop

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί στο Παρίσι ο Προκόπης Παυλόπουλος, στα πλαίσια της οποίας θα έχει και τετ-α-τετ με τον Γάλλο ομόλογό του. Μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ σημείωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει ν’ αλλάξει προσανατολισμό και να πάρει μαθήματα απ’ τα όσα έγιναν στην Ελλάδα, το Brexit και την ήττα του Ρέντσι στο δημοψήφισμα.

Ο

Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, κι αυτό έγινε κατά τον ίδιο διότι «δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη και την εξασφάλιση του μέλλοντος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες», ενώ για το προσφυγικό είπε πως μερικοί Ευρωπαίοι εταίροι «ανέπτυξαν ένα φοβικό συναίσθημα, που δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης».

«Δεν νιώσαμε την απαραίτητη αλληλεγγύη»

«Δεν νιώσαμε αυτήν την αλληλεγγύη που μας ενώνει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας αντλήσουμε τα διδάγματά που πρέπει από την επώδυνη ελληνική εμπειρία, ώστε να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή συνοχή. Η δυσπιστία προς τους θεσμούς μας, μεταφράστηκε με το Brexit ή πιο πρόσφατα με το δημοψήφισμα στην Ιταλία. Ας εκμεταλλευτούμε αυτές τις εμπειρίες για να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας», σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Le Figaro.

Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσον η Ε.Ε. έδειξε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα κατά την κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για το ελληνικό πρόγραμμα «που είχε πολλά λάθη με συνέπεια να χάσουμε μέσα σε έξι χρόνια το ένα τέταρτο του εθνικού μας εισοδήματος, δημιουργώντας ντε φάκτο μια κρίση χρέους, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ σε περίοδο ειρήνης».

Το μήνυμα για το χρέος

Αναφορικά με το χρέος, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η απόφαση του Eurogroup σημαίνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί το χρέος μακροπρόθεσμα, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε τη διαγραφή αλλά την κλιμάκωση της αποπληρωμής».

Τέλος, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο ΠτΔ είπε πως η Ελλάδα αισθάνεται μια απειλή τον τελευταίο καιρό λόγω των συνεχών αμφισβητήσεων της Συνθήκης της Λωζάνης.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ στς 20:15 ώρα Ελλάδος.

Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Ο Παυλόπουλος στο Παρίσι- «Οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα