«Ο φόβος μου είναι ότι όταν θα λύσουμε το πρόβλημα, θα είναι πολύ αργά»: Ο Αρκτικός Ωκεανός άρχισε να υπερθερμαίνεται χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι επιστήμονες

13:16 30/11/2021 - Πηγή: iPop

Μια κορυφαία ομάδα 14 επιστημόνων από πανεπιστήμια στην Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε μια μελέτη αυτή την εβδομάδα που διαπίστωσε ότι ο Αρκτικός Ωκεανός άρχισε να υπερθερμαίνεται χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες.

Δεν είναι σαφές εάν η θέρμανση οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα ή όχι, σύμφωνα με το CNN. Ο Francesco Muschitiello, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο

του Κέιμπριτζ, δήλωσε στο CNN ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ανησυχητικά επειδή τα τρέχοντα μοντέλα που προβλέπουν την κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι πολύ μακριά και ότι πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι προκάλεσε την αυξημένη θερμότητα.

Η θετική είδηση της ημέρας: Η Αυστραλία δεσμεύεται για κλιματική ουδετερότητα και δίνει το σωστό παράδειγμα (Αν κι άργησε να αναλάβει δράση)

Η υπερθέρμανση της Αρκτικής αποδεικνύει πως η κλιματική αλλαγή έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις:

«Ο Αρκτικός Ωκεανός έχει ζεσταθεί πολύ περισσότερο από όσο πιστεύαμε προηγουμένως», είπε ο Muschitiello στο CNN. «Μιλάμε για τις αρχές του 1900 και από τότε έχουμε ήδη υπερφορτώσει την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα. Είναι πιθανό ο Αρκτικός Ωκεανός να είναι πιο ευαίσθητος στα αέρια του θερμοκηπίου».

Οι συγγραφείς της μελέτης θέλουν να ερευνήσουν περισσότερο, αλλά το μεγαλύτερο άγχος εδώ είναι πως γνωρίζουν ότι πρώτον, ανθρώπινα και φυσικά γεγονότα μπορεί να οφείλονται στην υπερθέρμανση της Αρκτικής και δεύτερον, τα μοντέλα που έχουμε για την κλιματική αλλαγή είναι τρομακτικά.

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού στο Μπιλμπάο κατάφερε να κάνει όλο τον κόσμο να μιλά για την κλιματική αλλαγή

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θαλάσσια ιζήματα που ελήφθησαν από το Fram Straight, όπου συναντώνται η Αρκτική και ο Ατλαντικός, επειδή ήθελαν να εξετάσουν την τρέχουσα υπερθέρμανση σε μεγαλύτερο βαθμό και πλαίσιο.

Αν και είδαν μια ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας και της αλμύρας στις αρχές του 20ου αιώνα, μελέτησαν έως και 800 χρόνια ιστορίας με βάση τα «φυσικά αρχεία» που παρείχε το ίζημα. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Γη.

Θυμάσαι εκείνες τις συγκλονιστικές φωτογραφίες των πολικών αρκούδων που πέθαιναν από την πείνα σε ένα περιβάλλον με λιωμένο πάγο; Μάλλον πρόκειται να δούμε περισσότερα, και χειρότερα από αυτά.

Το Ρεύμα του Κόλπου καταρρέει – Η έκθεση του Ο.Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πεις. Η Αρκτική ζεσταίνεται, γρήγορα, και αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε περιορισμένο χρόνο πριν η κλιματική αλλαγή αλλάξει εντελώς τον πλανήτη και οι τρέχουσες εκτιμήσεις μπορεί να μην είναι αρκετά ανησυχητικές. «Ο φόβος μου είναι ότι όταν θα λύσουμε το πρόβλημα, θα είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Muschitiello στο CNN.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Ο φόβος μου είναι ότι όταν θα λύσουμε το πρόβλημα, θα είναι πολύ αργά»: Ο Αρκτικός Ωκεανός άρχισε να υπερθερμαίνεται χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι επιστήμονες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα