Ο χορός είναι για όλους και το «¡Viva!» είναι η αφύπνιση που χρειαζόμαστε μέσα σ’ έναν ομοφοβικό κόσμο

14:06 14/6/2021 - Πηγή: iPop

Ο χορός είναι για όλους, δεν κάνει διακρίσεις και αυτή η ανδρική ομάδα flamenco που ακούει στο όνομα «¡Viva!» είναι η απόδειξη.

Ένας άνθρωπος στέκεται μόνος του στο σκοτάδι, φορώντας μακρύ, κόκκινο φόρεμα και αρχίζει να χορεύει. Μια έντονη φωνή ηχεί και τα χέρια του χορευτή κυματίζουν ελαφρώς. «Eres una rosa», «είσαι ένα τριαντάφυλλο» λέει ο τραγουδιστής και το σώμα του χορευτή ταλαντεύεται ελαφρώς, σαν να συλλέγει ενέργεια, πριν γυρίσει σε μια γρήγορη κίνηση. Το κοινό τον βλέπει ξαφνικά. Αυτός που χορεύει δεν είναι άλλος από έναν άνδρα ντυμένο με παραδοσιακό φόρεμα, έντονα μάτια και

πάθος στο βλέμμα. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να εκφράσει αυτό που θέλει. Αυτό που ακολουθεί είναι συγκλονιστικό και συγχρόνως ανατριχιαστικό.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Manuel Liñan (@manuellinan)

Το «¡Viva!» του Manuel Liñán αντιπροσωπεύει κάτι νέο στο mainstream flamenco κοινό. Είναι μια ειλικρινή και χαρούμενη έκφραση της ομοφυλοφιλικής ταυτότητας κι εμείς θαυμάζουμε τους χορευτές αυτούς που πάνε κόντρα στα στερεότυπα και κάνουν πράξη την αγάπη τους, συνεχίζοντας να δημιουργούν.

Ο Manuel Liñán «παραβιάζει τους κανόνες» του flamenco και καινοτομεί. Το «¡Viva!» είναι μια ανδρική ομάδα flamenco που αμφισβητεί τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων όσον αφορά αυτή τη μορφή τέχνης. Τα επτά μέλη της ομάδας κάνουν τους θεατές να μην μπορούν να πάρουν τα μάτια από πάνω τους σε σημείο τελικά να μην τους νοιάζει αν τα άτομα που χορεύουν είναι γένους αρσενικού ή θηλυκού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Peineta Producciones (@peinetaproducciones)

Όσα θες να ξέρεις πραγματικά για τον χορό βρίσκονται σε αυτό το άρθρο: 12 αλήθειες που θα σε κάνουν να σηκωθείς απ’ την καρέκλα και να αφεθείς στο ρυθμό της μουσικής!

Οι χορευτές φοράνε παραδοσιακά, γυναικεία κοστούμια, εκθέτοντας τις τόσες πολλές εκφράσεις ταυτότητας που ζουν μέσα σ’ ένα ανθρώπινο σώμα. Η ουσία του flamenco δεν αλλάζει. Είναι αυτό που είναι, ο χορός και η μουσική αιώνων που αναπτύχθηκε από τη “σύγκρουση” πολιτισμών στη νότια Ισπανία.

Ο Manuel Liñán έχει δηλώσει ότι δεν μπορούσε να συγκρατήσει το σώμα του από τις παρορμήσεις και σύντομα ξεκίνησε να κινείται όπως του άρεσε κι όχι όπως υπαγόρευε ο χορός αυτός για τους άνδρες. Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του έχουν διακριθεί και βραβευτεί, όμως όπως έχει δηλώσει, έχουν υποστεί και ομοφοβικό bullying. «Έχουμε κατηγορηθεί ότι είμαστε η ντροπή του κόσμου του flamenco, ότι ο διάβολος θα μας πάρει. Και φυσικά είναι οδυνηρό, όμως αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε» έχει δηλώσει.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Manuel Liñan (@manuellinan)

Και δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι η γιορτή της τέχνης του flamenco και η επιβεβαίωση έρχεται από τον κόσμο. Το «¡Viva!», αυτή η ξεχωριστή ανδρική ομάδα flamenco, έχει αγκαλιάσει το κοινό τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό και ίσως να είναι η αφύπνιση που χρειαζόμαστε σήμερα για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χορός είναι για όλους, δεν κάνει διακρίσεις και τελικά δεν έχει σημασία αν γεννιέσαι άνδρας ή γυναίκα και τι δηλώνεις, ώστε να αρχίσεις να χορεύεις. Απλά το κάνεις με όλο σου το πάθος!

Ο κόσμος του flamenco φαίνεται έτοιμος για τον Manuel Liñán κι εμείς χρειαζόμαστε περισσότερες ομάδες σαν το «¡Viva!» για να καταλάβουμε ότι ο χορός βρίσκεται μέσα μας και να αφεθούμε σε αυτόν!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο χορός είναι για όλους και το «¡Viva!» είναι η αφύπνιση που χρειαζόμαστε μέσα σ’ έναν ομοφοβικό κόσμο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα