Νέες εξελίξεις στο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

10:31 6/7/2017 - Πηγή: iPop

Συνεχώς προκύπτουν καινούργια προβλήματα με τη χρήση του έξυπνου εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες. Η Κυβέρνηση έκανε μία προσπάθεια να αντικαταστήσει το έγχαρτο εισιτήριο με ηλεκτρονική κάρτα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Βέβαια τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί και έχει προκηρυχθεί ήδη διαγωνισμός για την συντήρηση του έως τις αρχές του 2018.

Φαίνεται, όμως, πως η διαδικασία αυτή βρίσκει εμπόδια

και δεν προχωρά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, ενώ το πρόγραμμα για τη λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους αυτό δεν συνέβη. Οι αρχικές καθυστερήσεις αφορούσαν την εγκατάσταση του εξοπλισμού καθώς σημαντική αιτία της καθυστέρησης υπήρξαν οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές των μηχανημάτων. Νέα ημερομηνία για την λειτουργία των μηχανημάτων ήταν η 1η Ιουνίου. Όμως, για άλλη μια φορά το σύστημα δεν μπορούσε να τεθεί σε ισχύ. Έτσι ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης έδωσε ως νέα ημερομηνία τον Αύγουστο. Βέβαια αυτό είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς δεν είναι έτοιμες ακόμα οι υποδομές για την εφαρμογή του με αποτέλεσμα να αναμένεται διάψευση και αυτής της ημερομηνίας και η μεταφορά της το Φθινόπωρο.

Το βασικότερο πρόβλημα που υπάρχει, κατά την περίοδο αυτή, είναι τα εμπόδια που θέτει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με την αναγραφή του ΑΜΚΑ στα μαζικά προϊόντα (μηνιαίες-ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών).

Ο ΟΑΣΑ συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις της Αρχής και έτσι τον Μάρτιο του 2017 έστειλε σχετικό υπόμνημα και παράλληλα τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι δεν θα διατηρείται αρχείο με τις μετακινήσεις των επιβατών. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συνάντηση προκειμένου να δοθούν ορισμένες διευκρινίσεις. Μέσα στον μήνα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από πλευράς της Αρχής για την κυκλοφορία της κάρτας.

Ο τρόπος χρέωσης που προβλέπει η κάρτα θα έχει διαφορετική μορφή από την υπάρχουσα. Οι επιβάτες θα χρεώνονται με βάση το μήκος της διαδρομής και όχι ανεξάρτητα από την χιλιομετρική απόσταση.

Για την διευκόλυνση των επιβατών θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος. Αρχικά, δηλαδή, θα λειτουργεί παράλληλα η κάρτα και το έγχαρτο εισιτήριο. Το διάστημα αυτό δεν έχει καθοριστεί καθώς θα προσαρμοστεί στις ανάγκες εξοικείωσης των επιβατών. Το όριο χρήσεις και των δύο συστημάτων είναι τα δύο χρόνια όμως αναμένεται να εφαρμοστεί μονάχα για μερικούς μήνες.

Οι τύποι κάρτας που θα υπάρχουν θα είναι δύο. Ο ένας θα είναι η «έξυπνη κάρτα» που αφορά όσους χρησιμοποιούν συστηματικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο άλλος η «πολλαπλή κάρτα» που ενδιαφέρει εκείνους που δεν μετακινούνται συστηματικά με τα Μέσα και θα αποθηκεύουν συγκεκριμένο κόμιστρο.

Διαβάστε ακόμα:

Εμμένει η ΑΠΔΠΧ: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θίγει τα δικαιώματα

The post Νέες εξελίξεις στο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα