Δόλιες μεθοδεύσεις για κλείσιμο του Κυπριακού

08:29 6/7/2017 - Πηγή: Antinews

Χοντρό προπαγανδιστικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας, με στόχο να εξωραΐσουν την εικόνα της Τουρκίας, και να την παρουσιάσουν ως τη «διαλλακτική» δύναμη που επιθυμεί –«ειλικρινώς»- την επίλυση του Κυπριακού, αλλά η «αδιάλλακτη» Ελλάδα, δεν το θέλει, στήνεται τις τελευταίες ημέρες και ώρες, ενώ αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες ο προπαγανδιστικός πόλεμος θα κλιμακωθεί.

Ήδη, μερίδα Μέσων Ενημέρωσης στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα,

άρχισαν να καλλιεργούν την εικόνα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέϊ, θέλουν να πάνε στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντάνα, στην Ελβετία, για συζητήσουν τις «λεπτομέρειες» που απομένουν, προκειμένου, επιτέλους, να κλείσει το Κυπριακό, αλλά δεν θέλει η Αθήνα. Το «θέμα» δημοσιοποιήθηκε κατ’ αρχήν σε κυπριακή εφημερίδα, στη συνέχεια σε ελλαδικές ιστοσελίδες, και τέλος αναπαρήχθη από το μεγάλο ιστότοπο, Politico. Αρκετά από τα Μέσα, είναι εκείνα ακριβώς που, φέτος τον Ιανουάριο, κατά την πρώτη Διάσκεψη για το Κυπριακό, κατηγορούσαν δριμύτατα την Αθήνα, και ειδικότερα τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ότι σαμποτάρει την επίλυση του Κυπριακού. Δεν πέρασαν, ωστόσο, παρά λίγες ώρες, και τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ανακλήθηκαν, με την υπογράμμιση ότι σημειώθηκαν «ανατροπές» και ότι τελικώς η Μέϊ και ο Γιλντιρίμ δεν πάνε. Άρα, δεν θα πάει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρωΐ της Τετάρτης ο κ.Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ.Μέϊ, και φέρονται να συμφώνησαν πως, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα, δεν πρόκειται να μεταβούν εκεί. Αργότερα, τη νύκτα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επικοινώνησε και με τον κ.Γιλντιρίμ, όπου αναφέρθηκαν ακριβώς τα ίδια που ειπώθηκαν με την κ.Μέϊ. Μάλιστα, ο κ.Γιλντιρίμ φέρεται να του έκανε αυτή την επισήμανση πρώτος. Μπορεί, λοιπόν, να φαίνονται ως «γκάφα» τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα, στην πραγματικότητα, όμως, η Τουρκία, με τις «ευγενείς χορηγίες» -ως όλα δείχνουν- του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπάρθ Αϊντε, έχει αποδυθεί σε έναν προπαγανδιστικό πόλεμο επίρριψης ευθυνών (blame game) προς την Ελλάδα. Σήμερα, πάντως, στο Κρανς Μοντάνα, η ημέρα θα είναι κρίσιμη. Εκεί, εκτός του Αντόνιο Γκουτιέρες, θα παραβρεθεί και η Επίτροπος Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ουσιαστικός στόχος της Άγκυρας, και άλλων «διεθνών» κύκλων, είναι ένας: Ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχειρείται να εισαχθούν και πάλι, από την πίσω πόρτα, σε ένα νέο κείμενο Αϊντε, δηλαδή του ΟΗΕ, οι θέσεις της Τουρκίας, η οποία, ως γνωστόν, επιδιώκει τη διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων – παρεμβατικών «δικαιωμάτων» και την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων της στο νησί για 15 χρόνια. Και, βέβαια, θέλει, μετά από αυτό το διάστημα, να ξανασυζητήσει εάν θα συνεχίσουν να ισχύουν όλα αυτά ή θα καταργηθούν. Ουσιαστικά πρόκειται για μόνιμο καθεστώς «επιτροπείας» της Κύπρου από την Τουρκία. Κοντολογίς, θέλουν να τυλίξουν σε ένα κομμάτι χαρτί την Αθήνα και τη Λευκωσία, και να «σφραγιστεί» μια «ενδιάμεση συμφωνία», ένα «προσύμφωνο», παρουσία –και- του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Αθήνα κατηγορηματικά δηλώνει ότι θέλει κατάργηση των εγγυήσεων και απομάκρυνση και του τελευταίου κατοχικού στρατιώτη μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί. Η Τουρκία, αντίθετα, θέλει να μην υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα. Και σε αυτή την παγίδα να υπογράψει, θέλουν να βάλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το θέμα της παρουσίας των πρωθυπουργών ανακοίνωσε τη Δευτέρα, κεκλεισμένων των θυρών της Διάσκεψης, ο Μπάρθ Αϊντε, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή και, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας Κοτζιά – Τσίπρα, να διευκρινιστεί ότι το μέγαρο Μαξίμου δεν έχει λάβει την παραμικρή πρόσκληση ή τηλεφώνημα από τον ΟΗΕ για κάτι τέτοιο. Ο κ.Αϊντε, όμως, συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος και τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ουσιαστικά χάθηκαν δυο ημέρες εργασιών. Είναι εμφανέστατο ότι τουλάχιστον η τουρκική πλευρά επουδενί ήθελε να συζητήσει το μείζον θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων – στρατευμάτων στη Διάσκεψη, και, ως εκ τούτου, οι συνεχείς ματαιώσεις των συνεδριάσεων, την ωφελούν. Μένει να διαπιστωθεί πόσο σε αυτές τις μεθοδεύσεις έχει βάλει το χεράκι του και ο κ.Αϊντε. Πάντως, ο στόχος για τους πρωθυπουργούς στην Ελβετία δεν έχουν εγκαταλειφθεί, αφού, κατά πληροφορίες, μετά τη Σύνοδο της G20 (7-8 Ιουλίου), θα επιχειρηθεί και πάλι να «προσκληθούν» να παραστούν στη Διάσκεψη για το Κυπριακό (στις 9 ή 10 του μηνός) οι Μέϊ, Γιλντιρίμ, και να πιεστεί ο Α.Τσίπρας προς αυτή την κατεύθυνση. Στη Σύνοδο της G20 πρέπει να πάει και ο Μ.Τσαβούσογλου, και, βέβαια, δεν πρέπει να φανεί ότι εγκαταλείπει τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, όπως χοντροκομμένα είχε κάνει τον Ιανουάριο στη Γενεύη.

Να σημειωθεί ότι οι αντιπροσωπείες Ελλάδας, Βρετανίας, Τουρκίας, Κυπριακής Δημοκρατίας και κατεχομένων, βρίσκονται στο Κρανς Μοντάνα επτά ημέρες, εκ των οποίων έχουν συνεδριάσει για το θέμα ασφάλεια – εγγυήσεις, πέντε ημέρες, και από αυτές όλες κι όλες οι ώρες των εργασιών ήταν μόλις επτά (!). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, προ μηνός, κατά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στη Νέα Υόρκη, είχε ανακοινωθεί ρητώς και κατηγορηματικώς ότι το κύριο θέμα της Διάσκεψης θα είναι η ασφάλεια – εγγυήσεις, και ότι σε παράλληλο τραπέζι, θα διεξαγόταν ο δικοινοτικός διάλογος. Τώρα, συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Στο –παράλληλο- τραπέζι Νο2 του δικοινοτικού διαλόγου γίνεται παζάρι για όλα (εδαφικό, διακυβέρνηση, περιουσιακό, κ.ο.κ.), και στο βασικό τραπέζι, Νο1, για την ασφάλεια – εγγυήσεις, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, και παρατηρητή (!) την ΕΕ, δεν συζητείται τίποτα, παρά την επιμονή της ελληνικής πλευράς. Άραγε, τι ρόλο σε αυτό το σκηνικό παίζει το Λονδίνο; Ισχύουν οι πληροφορίες ότι η βρετανική αντιπροσωπεία μετέφερε στην κ.Μέϊ την εικόνα ότι η Τουρκία είναι «διαλλακτική» στη διαπραγμάτευση;

Η Τουρκία, ως γνωστόν, από την πρώτη στιγμή δεν δέχτηκε ότι το κύριο θέμα της Διάσκεψης θα είναι η ασφάλεια – εγγυήσεις. Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ευθέως δήλωνε ότι πρέπει να γίνει «παζάρι» εφ’ όλης της ύλης, για όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού, και ανάλογα τι θα έπαιρνε η Τουρκία στις δικοινοτικές συνομιλίες, μπορεί να έδινε κάτι στον τομέα της ασφάλειας – εγγυήσεων – κατοχικών στρατευμάτων. Και αυτό το έχει πετύχει η Άγκυρα, έως τώρα. Άραγε, υπάρχει λόγος να μένει η ελληνική αντιπροσωπεία εκεί, μόνο και μόνο για να μην της πουν ότι δεν επιθυμεί τη λύση; Το σκηνικό μοιάζει ολότελα στημένο. Το ερώτημα είναι απλό: Υπάρχει κανείς τόσο ανόητος που να πιστεύει ότι αυτό που πήρε η Τουρκία με τον πόλεμο, θα το δώσει πίσω με ειρηνικές διαπραγματεύσεις; ‘Η ότι πρόκειται για ένα δημοκρατικό, εξευρωπαϊσμένο κράτος που είναι έτοιμο για να συνεργαστεί με τους «εταίρους» του στην ΕΕ, όπου και δηλώνει ότι θέλει να μπει; Γι’ αυτό, λοιπόν, εμφανίζεται αμετακίνητη και ζητάει τα πάντα. Γι’ αυτό επιδεικνύει πλήρη αδιαλλαξία στην ασφάλεια – εγγυήσεις («ας μην τρέφουν όνειρα οι Έλληνες ότι θα φύγουμε από την Κύπρο», όπως είπε ο κ.Τσαβούσογλου), και θέλει να δώσει όσο λιγότερα γίνεται στις δικοινοτικές συνομιλίες. Μονά ζυγά δικά τους, δηλαδή. Άραγε, η Λευκωσία τι έχει συμφωνήσει να δώσουν, ήδη από τον Ιανουάριο, και τι είναι διατεθειμένη να «διαπραγματευτεί» τώρα;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα