Νέες αποκαλύψεις μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου – Τι δήλωσε ο Κακλαμανάκης

12:59 17/1/2021 - Πηγή: iPop

Η Σοφία Μπεκατώρου μιλώντας σε μία διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» έκανε μία συγκλονιστική εξομολόγηση αποκαλύπτοντας ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Τη δήλωση της ακολούθησαν κι άλλες αθλήτριες οι οποίες μοιράστηκαν τη δική τους ιστορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύοντας ότι η Σοφία Μπεκατώρου ήταν μόνο η αρχή. Τα μηνύματα στήριξης που δέχτηκε η ίδια από όλο τον κόσμο ήταν πραγματικά συγκινητικά. Ύστερα από τα πρώτα εικοσιτετράωρα και μετά από σχετικά αιτήματα η Σοφία Μπεκατώρου κατονόμασε τον άνθρωπο που ασέλγησε εις

βάρος της. Εν συνεχεία η Εισαγγελία Πρωτοδικών πρόκειται να ερευνήσει το θέμα.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη Σοφία Μπεκατώρου

Ύστερα από την έκβαση που πήρε η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, η Εισαγγελία Πρωτοδικών αναμένεται να εξετάσει σε βάθος το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησης που εξομολογήθηκε η ολυμπιονίκης στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι». Η Σοφία Μπεκατώρου υπέδειξε ως δράστη τον Αριστείδη Αδαμόπουλο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτα. Η ολυμπιονίκης πρόκειται να κληθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη για καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αναφερθεί το όνομα της ίδιας στην έρευνα που διεξάγεται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιάχειριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας.

Οι δηλώσεις της Σοφίας Μπεκατώρου

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, δήλωσε ότι ο λόγος που το ανέφερε στην Ημερίδα δεν ήταν για να νιώσει η ίδια καλύτερα αλλά για να δώσει θάρρος σε περισσότερες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να μιλήσουν γι’ αυτό. Η ίδια χαρακτηριστικά ανέφερε:

Δεν με έχει πλησιάσει κανείς ούτε από την Ομοσπονδία, ούτε από τον αθλητισμό γενικότερα! Δεν με ρώτησε κανείς τίποτα. Εύχομαι να υπάρξουν συνέπειες, διότι αφενός έχω την εντύπωση πως δεν είμαι η μόνη, αφετέρου τέτοιοι άνθρωποι με τέτοιο χαρακτήρα εκδηλώνουν ξανά την ίδια συμπεριφορά με τον α’ ή τον β’ τρόπο. Είναι σημαντικό να προστατέψω τον χώρο της ιστιοπλοϊας γιατί είναι ένας χώρος ο οποίος έχει προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά και τον αθλητισμό γενικότερα. Το συναίσθημα είναι περίεργο. Δεν μπορώ να πω αν νιώθω αγαλλίαση, με την έννοια ότι έχω αναγκαστεί να ζω και να ξαναζώ το ίδιο γεγονός, να θυμάμαι λεπτομέρειες από το παρελθόν τις οποίες θέλω να ξεχάσω. Ωστόσο το έκανα προκειμένου να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους και να δώσω το θάρρος στις γυναίκες να μιλήσουν κι επίσης να μπορέσω να εκπαιδεύσω τα δικά μου παιδιά γιατί κι αυτά μπορεί αύριο-μεθαύριο να βρεθούν σε μια αντίστοιχη περίπτωση.

Η ανακοίνωση του Αριστείδη Αδαμόπουλου

Ο παράγοντας που φέρεται ως δράστης, ύστερα από τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, παραιτήθηκε από την Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας. Ο ίδιος σε ανακοίνωση του είπε χαρακτηριστικά:

Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο “θύτη”.
Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν “θύτη”, προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους. Όλα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της.
Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά. Αριστείδης Αδαμόπουλος

Ανοίγουν τα στόματα των αθλητριών

Ύστερα από τη Μάνια Μπικόφ και τη Ραμπέα Ιατρίδου, η Νίκη Μπακογιάννη και η Μαρίνα Ψυχογιού καταγγέλουν δημόσια ότι έχουν υποστεί επίσς σεξουαλική κακοποίηση.

Η ασημένια Ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος, Νίκη Μπακογιάννη χαρακτηριστικά αναφέρει:

Δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ. Τώρα έχει πεθάνει… προς Θεού δεν είναι ο Στράτος Μολυβάς. ‘Ήθελα να σου πω γι αυτήν την περίπτωση στο παρελθόν. Αλλά νομίζω ότι ο αθλητισμός είναι ένας χώρος που τα έχει «αυτά» μέσα. Δέχεσαι πράγματα. Και όταν φοράς αυτά που φοράς, όταν γυμνάζεσαι σε κοιτάζουν και περίεργα, όταν κυκλοφορείς με κολάν… Στην προπόνηση δέχεσαι και ένα βλέμμα παραπάνω, σε κοιτάζουν λίγο διαφορετικά.
Συναντάς ανθρώπους που είχαν κάποια πόστα στο παρελθόν… Θυμάμαι, το μυαλό μου δεν πήγαινε ποτέ σ’ αυτό: Ότι δηλαδή μπορεί κάποιος να θέλει να πιει έναν καφέ μαζί σου, σε ένα χώρο δημόσιο και να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Την επόμενη χρονιά, συνεχίζει, βγήκαμε φιλικά. Ξέρεις, ήταν ένας άνθρωπος που μου είπε ότι θα ήθελε να συναντηθούμε, να μιλήσουμε σχετικά με τον αθλητισμό και ολα αυτά. Αλλά το μυαλό αυτού του ανθρώπου ήταν για κάτι άλλο, το οποίο στην αρχή δεν το κατάλαβα, αλλά στην πορεία της συζήτησης, άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι άλλο ήθελε και… Θυμάμαι εκείνη τη στιγμή ζήτησα τη βοήθεια μιας κοπέλας που έμενε πολύ κοντά και ήρθε.
Ήταν και αυτή παλιά αθλήτρια κι ήρθε στον χώρο που πίναμε καφέ για να μπορέσω να τον ξεφορτωθώ. Δεν μπορούσα να βρω άλλη λύση, ντρεπόμουν κιόλας. ‘Έλεγα αυτός ο άνθρωπος που είναι 50 χρόνια μεγαλύτερος από μένα-δεν ξέρω πόσα ακριβώς- και σκεφτόταν κάτι τέτοιο. Μου έκανε εντύπωση, είχα σοκαριστεί, το μυαλό μου δεν είχε πάει σ΄ αυτό το πράγμα”.

Η άλλοτε πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας και στέλεχος της World Sailing, Μαρίνα Ψυχογιού σε ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει:

Διαβάζω τη μαρτυρία της Σοφίας και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται τόσο γνώριμα. Πολλά τα μηνύματα συμπαράστασης αλλά πολλά και τα απαξιωτικά σχόλια, με κορυφαίο αυτό της εθνικής αρχής του αθλήματός μας, η οποία φαίνεται πως δυσκολεύεται να το πιστέψει.
Τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια. Κάθε μία το αντιμετωπίζει όπως μπορεί. Ποτέ όμως, καμία, δεν το καταγγέλει. Γιατί ακόμη κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη.
Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών. Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα. Είχα μόλις τελειώσει μια συνάντηση για το θέμα στο ΝΟΤΚ, στο Δέλτα Φαλήρου, και έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο. Μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει. Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Έκανε κρύο και σκέφτηκα γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ.Βγαίνοντας από το ΝΟΤΚ είχε τότε μια αφετηρία λεωφορείων, τις γραμμές 450 και 550.
Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι. Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.
Δεν ήταν εύκολο να αντιδράσω, θα ήταν αγένεια να του πω ότι δε θέλω να με πάει στο σπίτι ή να του μιλήσω άσχημα. Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία. Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα.
Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να πω τίποτε σε κανέναν στο περιβάλλον του αθλήματος γιατί αυτό θα σήμαινε ακόμη περισσότερη δυσμένεια. Απλά, φρόντισα να μην του δώσω ποτέ ξανά την ευκαιρία να βρεθεί μόνος του μαζί μου. Ούτε στον συγκεκριμένο ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Δεν το θυμήθηκα τώρα. Τώρα όμως είναι ώρα να κάνουμε κάτι για το θέμα. Όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι θύτες των διάφορων περιστατικών στο παρελθόν αλλά πολύ πιο σημαντικό, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στην κοινωνία που ζούμε. Να μην υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις

Διαβάζω τη μαρτυρία της Sofia και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται…

Posted by Marina Psychogyiou on Saturday, January 16, 2021Οι δηλώσεις του Νίκου Κακλαμανάκη

Ο Νίκος Κακλαμανάκης μιλώντας στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» δήλωσε την συμπαράστασή του στη Σοφία Μπεκατώρου και είπε χαρακτηριστικά:

Την Σοφία Μπεκατώρου την γνωρίζω πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο κορυφαία αθλήτρια, αποδεικνύει ότι και στην θάλασσα είναι κορυφαία γιατί τολμά να λέει την αλήθεια της, η οποία μετά τα όσα είχα πει στην Βουλή κι ήλπιζα ότι θα ήταν η αρχή για την Σοφία και για άλλους αθλητές της ομοσπονδίας να μιλήσουν, δυστυχώς δικαιώνομαι. Από τα 19 μου λέω ότι η ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει. 33 χρόνια μετά και με όσα καταγγέλλει η Μπεκατώρου, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Εμείς οι αθλητές λέμε όχι στην κατάχρηση εξουσίας και στην χρήση βίας και κυρίως όχι στην κουλτούρα βιασμού της σιωπής. Έχει πολλή ομερτά και βία μέσα στο διοικητικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι δεν φτάνει να μην αδικούμε αλλά να μην αφήνουμε άλλους να αδικούν, αυτή είναι η πραγματική έννοια της δικαιοσύνης για εμένα. Λυπάμαι για αυτήν την εξέλιξη αλλά πρέπει κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το σκοτάδι να απαντήσουμε με φως. Είχα ακούσει δεξιά κι αριστερά κάποια πράγματα αλλά όχι τόσο συγκεκριμένα. Μεγαλύτερος είναι ο βιασμός του σώματος αλλά της ψυχής. Σε πολλά παιδιά έχουν καταστρέψει το όνειρό τους γιατί τα έχουν απειλήσει ώστε να μην μπορούν να συνεχίσουν

Η Σοφία Μπεκατώρου έκανε την αρχή… Από ότι φαίνεται όμως ξεκίνησε το ντόμινο μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωσή της.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Νέες αποκαλύψεις μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου – Τι δήλωσε ο Κακλαμανάκης εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
ευχαριστώ πολύ, αθηνα, μμε, σεγασ, λύση, world, facebook, ειο, ευγένεια, συγκεκριμένο, sofia, saturday, βουλη, ήλπιζα, φως, ipop, google, news, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, www.facebook.com, www.google.gr, στρατος, Καλή Χρονιά, ξανα, κοινωνια, ipop, το θεμα, αυτοκινητο, εθνικη, θαλασσα, θαρρος, θεμα, μμε, ονειρο, περιεργα, πρωτο θεμα, ρωτησε, σωτηρια, υψος, φωτογραφιες, φως, ωρα, news, ασημενια, αθλητισμος, αρθρο, ανοιξη, ανθρωπος, απλα, βλεμμα, βοηθεια, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γινονται, γονεις, δελτα, δευτερα, δεχεσαι, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δοθει, δωσει, ευκαιρια, ευκολο, ειο, ειπε, υπαρχει, εκβαση, ενεργεια, εννοια, εξελιξη, εξομολογηση, ερευνα, ετων, εφημεριδα, ευχαριστώ πολύ, ιδια, ιδιο, ηλικια, ήλπιζα, θυτες, λεωφορειο, λεπτομερειες, λύση, λογια, μαζι σου, μηνυματα, μυαλο, νικη, ντροπη, ομαδα, οικογενεια, ομερτα, ονομα, παιδια, περιβαλλον, πηγαινε, πολιτεια, πορτα, σεγασ, σεξουαλικη παρενοχληση, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σιωπη, σοφια, σπιτι, σχολια, τριτη, φτανει, ωρες, ευγένεια, μπροστα, πληροφοριες, sofia, saturday, θελω να, θεματα, world, ωραια λογια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα