Νέα μέτρα για τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες | Τα νέα κρούσματα και 2 νέοι θάνατοι

19:04 23/8/2020 - Πηγή: iPop

Τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν με ένα τηλέφωνο, e-mail ή ακόμα και sms να ζητήσουν να δουλέψουν από το χώρο τους λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

Τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες

Το υπουργείο Εργασίας μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θεσμοθέτησε νέο πλαίσιο εργασίας για τις ευπαθείς ομάδες που αφορά στην επιστροφή τους στην εργασία τους. Οι εργοδότες που λαμβάνουν το παραπάνω αίτημα από τους εργαζομένους τους είναι υποχρεωμένοι να το αποδεχτούν

καθώς το πρόστιμο είναι 5000€ για όσες επιχειρήσεις δεν προστατεύουν την υγεία των εργαζομένων τους. Στην περίπτωση εκείνη όπου ο εργαζόμενος που ανήκει στην ευπαθής ομάδα είναι σε μία θέση όπου δεν υποστηρίζεται από εργασία στο σπίτι ή back office και πρέπει να έρχεται αναγκαστικά σε επαφή με άλλους στο χώρο εργασίας του τότε η σύμβαση εργασίας του αναστέλλεται και ο εργαζόμενος λαμβάνει 534 ευρώ το μήνα έως 30 Σεπτεμβρίου.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τις 22 Αυγούστου είναι:

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματος τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε αυτό, αν είναι δηλαδή απαραίτητο από την φύση της εργασίας ο εργαζόμενος να έρχεται σε επαφή με κοινό, τότε ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου-αιτούντα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή, για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Η έννοια των ευπαθών ομάδων θα οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση έναντι των συνεπειών μετάδοσης του Covid-19 όπως επίσης και κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη, προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες.

Τα κρούσματα στις 23/8/2020

Σήμερα 23/8 ανακοινώθηκαν 284 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8664, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

1852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Ανησυχίες για τους νέους | Τι μέλλεται για τα σχολεία

Photo: Andrea Piacquadio/Pexels

Το άρθρο Νέα μέτρα για τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες | Τα νέα κρούσματα και 2 νέοι θάνατοι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα