Νέα έρευνα: Πόσο μένει ο κορονοϊός σε μάσκες και χαρτονομίσματα;

15:40 7/4/2020 - Πηγή: iPop

Πολλές έρευνες γίνονται για τον κορονοϊό, σχετικά με τα συμπτώματά του, την θεραπεία, τους παράγοντες που τον επηρεάζουν, αλλά και πόσο επιβιώνει στον αέρα και σε επιφάνειες. Έτσι, μια ακόμα έρευνα ήρθε να προστεθεί στις υπάρχουσες και αναλύει το πόσο μένει ο κορονοϊός σε μάσκες και χαρτονομίσματα.

Πόσο μένει ο κορονοϊός σε μάσκες και χαρτονομίσματα;

Οι ερευνητές κάνουν νέα

πειράματα για να καταλάβουν πόσο μπορεί να επιζήσει ο κορονοϊός σε διάφορες επιφάνειες άψυχων αντικειμένων.

Όπως διαπίστωσαν τώρα οι επιστήμονες απ’ το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU), οι χαμηλές και οι μέτριες θερμοκρασίες και υγρασίες δεν φαίνεται να επηρεάζουν την επιβίωση του κορονοϊού στα άψυχα αντικείμενα. Αυτό σημαίνει πως ο κορονοϊός Covid-19 είναι πιο ανθεκτικός στη θερμοκρασία και την υγρασία απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα αντικείμενα είναι και οι μάσκες και τα χαρτονομίσματα, όπως τονίζουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Pixabay

Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Στα καλά νέα, ο κορονοϊός όντως εξολοθρεύεται με το καλό σαπούνισμα με χλιαρό νερό, τη χλωρίνη και τα οικιακά απολυμαντικά.

Σ’ αυτή την έρευνα οι επιστήμονες άρχισαν να μολύνουν με τον ιό διάφορα αντικείμενα και τα εξέθεσαν σε διαφορετικές θερμοκρασίες και υγρασίες για να δουν τη ανθεκτικότητά του.

Τελικά, στην έρευνα διαπιστώθηκε πως ο κορονοϊός είναι πολύ ανθεκτικός στις χαμηλές θερμοκρασίες (στους 4 βαθμούς Κελσίου), όμως, στην ακραία ζέστη (στους 70 βαθμούς Κελσίου) καταστρεφόταν μέσα σε 5 λεπτά.

Σε μια θερμοκρασία των 22οC και με σχετική υγρασία γύρω στους 65 βαθμούς, ο κορονοϊός επιβίωνε επί ημέρες.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο κορονοϊός έπαυε να είναι ανιχνεύσιμος:Έπειτα από 3 ώρες στο χαρτί του εκτυπωτή και στα χαρτομάντιλαΤην 2η ημέρα στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματαΤην 4η ημέρα στο γυαλί και στα χαρτονομίσματαΤην 7η ημέρα στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι

Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ιός μπορούσε να ανιχνευθεί στις χειρουργικές μάσκες (στην εξωτερική πλευρά) ακόμα και 7 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους.

Pexels

«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο όποιος φορά μάσκα δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αγγίζει το κάλυμμα του στόματος και της μύτης», δήλωσε ο ερευνητής Dr Malik Peiris, καθηγητής Ιολογίας στο HKU.

Τις μάσκες πρέπει να τις βάζουμε και να τις αφαιρούμε κρατώντας τες από τα λάστιχα στερέωσης  και όχι από την κεντρική υφασμάτινη επιφάνεια. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να μολύνει τα χέρια μας ο κορονοϊός και ύστερα να μολυνθούμε εμείς

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου; Και πώς να το κάνεις σωστά!

Photo: Tai’s Captures/ Unsplash

Το άρθρο Νέα έρευνα: Πόσο μένει ο κορονοϊός σε μάσκες και χαρτονομίσματα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα