Ναυαγίζει το σχέδιο της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση του Πειραιά- Άδεια τα λεωφορεία – Οι πρόσφυγες αρνούνται τη μεταφορά τους

16:14 1/4/2016 - Πηγή: iPop

Δεν δέχονται τη μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες και μετανάστες του Πειραιά και έτσι τα περισσότερα λεωφορεία παραμένουν άδεια. Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής έχουν αποβιβαστεί μόνο 72 άτομα με προορισμό τα Ιωάννινα.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται από το πρωί

της Παρασκευής μεταφραστές οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Άδειο συνεχίζει να είναι ένα λεωφορείο το οποίο βρίσκεται σταθμευμένο στην Πέτρινη Αποθήκη και έχει προορισμό και αυτό τον Κατσικά Ιωαννίνων.

Η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας των Ιωαννίνων είναι έκρυθμη

Το βράδυ της Πέμπτης έφτασαν εκεί 210 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εναντιώνονται στο να μείνουν στις σκηνές και τη νύχτα τη πέρασαν στα λεωφορεία. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες των οδηγών έχουν προκληθεί ζημιές στα καθίσματα.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται οι τέσσερις οδηγοί των λεωφορείων να υποβάλουν μήνυση για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας.

Οι στόχοι της Κυβέρνησης:

Η αποσυμφόρηση του Πειραιά και της Ειδομένης αποτέλεσαν τα κύρια θέματα της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο επίσης βρέθηκε και η κατασκευή των νέων θέσεων φιλοξενίας προσφύγων. Παράλληλα από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο του προσφυγικού ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως το «αίσχος της Ειδομένης και του Πειραιά» πρέπει να αλλάξει.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στον Πειραιά καθώς η Κυβέρνηση έχει ως στόχο «να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα».

Η διαδικασία αποσυμφόρησης θα είναι εντατική τονίζουν πηγές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι δεν θα γίνει χρήση βίας. Στόχο αποτελεί να πειστούν οι πρόσφυγες πως η μεταφορά του γίνεται για να ζήσουν σε πιο φυσιολογικές συνθήκες και να εμπιστευθούν την Πολιτεία.

Σαφώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη που έδωσαν το παρών συζήτησαν και τις εντάσεις των τελευταίων ημερών και έτσι έντονες είναι οι σκέψεις οι μεταφορές από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα των ατόμων.

Παράλληλα, εξετάσθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας των επανεισδοχών, και για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση έθεσε ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο «την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας».

Όπως διαβεβαιώνουν πηγές της Κυβέρνησης η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών είναι επίσης βασικό θέμα για την Κυβέρνηση.

photos:Nikos Libertas / SOOC

The post Ναυαγίζει το σχέδιο της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση του Πειραιά- Άδεια τα λεωφορεία – Οι πρόσφυγες αρνούνται τη μεταφορά τους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα