Μύθοι για την υγεία της καρδιάς που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε!

13:13 3/3/2020 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι για την υγεία της καρδιάς που είτε κάπου τους έχουμε διαβάσει, είτε τους έχουμε ακούσει. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να είμαστε σωστά ενημερωμένοι… ειδικά όταν πρόκειται για την καρδιά μας.

Οι μύθοι για την υγεία της καρδιάς είναι αρκετά διαδεδομένοι κι επειδή κάπου χανόμαστε στην πληροφορία είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τι είναι αλήθεια και τι όχι.

Οι μεγαλύτεροι μύθοι για την υγεία της καρδιάςΔεν μπορώ να αποτρέψω την υγεία της καρδιάς επειδή είναι κληρονομικό

unsplash/Artur Łuczka

Υπάρχουν πολλά

πράγματα που είναι στον έλεγχο σου. Πολλά περισσότερα από ό,τι νομίζεις.

Οι κίνδυνοι καρδιακής νόσου είναι υψηλότεροι σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό, αλλά τα προληπτικά μέτρα μπορεί να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους. Συγκεκριμένα,επτά αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της καρδιακής υγείας όπως, το να κόψεις το κάπνισμα, να γυμνάζεσαι, να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, να καταναλώσεις υγιεινές τροφές, να μειώσεις τη γλυκόζη του αίματος, να ελέγχεις την χοληστερόλη στο αίμα και να διαχειρίζεσαι την αρτηριακή πίεση.

Είμαι πολύ νέος για να έχω πρόβλημα με την καρδιά μου

Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και η πλάκα που οδηγεί σε φραγμένες αρτηρίες μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται ήδη από την παιδική ηλικία. Δεδομένου ότι τα ποσοστά για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υψηλής χοληστερόλης και της παχυσαρκίας) είναι ολοένα και πιο συχνά και υψηλά σε νεαρούς ενήλικες, σίγουρα δεν πρέπει να θεωρείται μια ασθένεια των ηλικιωμένων.

Ποιο είναι το μυστικό για την υγεία της καρδιάς σου;

Οι στατίνες είναι κακές

Οι στατίνες είναι το πιο κοινό φάρμακο που χορηγείται για τη μείωση της χοληστερόλης. Οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερόλη και έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τους κινδύνους καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιακών ασθενειών σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σίγουρα βέβαια, υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως μυϊκοί πόνοι, ήπια γνωστική υποβάθμιση που μπορεί να εμφανιστεί σε μερικούς ανθρώπους. Εάν εμφανιστούν, πρέπει να συζητήσεις με τον γιατρό σου αν πρέπει να αλλάξει το φάρμακο ή η δόση. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι “κακές”.

Photo: unsplash/Christopher BelochΑν δεν έχεις συμπτώματα υψηλής πίεσης, τότε δεν έχεις υψηλή πίεση

Υπάρχει λόγος που η υψηλή πίεση του αίματος θεωρείται “σιωπηλός δολοφόνος”.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή πίεση μέχρι τη στιγμή που θα την τσεκάρουν. Αν, όμως, δεν την τσεκάρεις επειδή θεωρείς ότι δεν έχεις κανένα σύμπτωμα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικά επεισόδια. Γι΄αυτό και οι τακτικοί έλεγχοι είναι πολύ σημαντικοί.

Δεν έχω αρρυθμία επειδή η καρδιά μου χτυπά φυσιολογικά και με σταθερό ρυθμό

Η αρρυθμία συχνά δεν εντοπίζεται. Οι περισσότεροι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή παρατηρούν έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή δύσπνοια ή κόπωση, αλλά μερικοί ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα. Και οι κίνδυνοι εγκεφαλικού επεισοδίου παραμένουν αμετάβλητοι. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση, η προχωρημένη ηλικία, το γυναικείο φύλο, ο διαβήτης, οι αγγειακές παθήσεις ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης:

Το τεστ των 30 δευτερολέπτων για την υγεία της καρδιάς σου!

Photo: Pixabay

Το άρθρο Μύθοι για την υγεία της καρδιάς που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα