Αν έχεις κι εσύ υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δες τι σημαίνει!

11:46 3/3/2020 - Πηγή: iPop

Αν έχεις υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγαλύτερη ηλικία, τότε αυτό κάτι σημαίνει για την υγεία σου… Τι έδειξε νέα έρευνα;

Η σταθερή υπνηλία, η υποτονικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ηλικιωμένους μπορεί να φανεί φυσιολογική, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ λένε ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να είναι ένδειξη αυξημένου κινδύνου καρκίνου, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαφόρων άλλων προβλημάτων υγείας.

Το

να νιώθεις κουρασμένος είναι λογικό κι ανθρώπινο. Πολλοί νέοι άνθρωποι διαρκώς παραπονιούνται ότι νιώθουν κουρασμένοι αλλά αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές επειδή ξενύχτησαν, δεν έφαγαν σωστά, επειδή η καθημερινότητα τους πιέζει ή επειδή εργάζονται πολλές ώρες.

Η έντονη και πραγματική υπνηλία απ’ την άλλη πλευρά, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής κάποιου. Ως όρος ιατρικά αναφέρεται ως υπερηχοτομία κι αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη δουλειά τους,την κοινωνική τους ζωή ή ακόμη και να κάνουν απλές καθημερινές δουλειές.

Μετά την ανάλυση των απαντήσεων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν συνεχή υπνηλία κατά τη διάρκεια της πρώτης εξέτασης είχαν 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη ή υψηλής αρτηριακής πίεσης τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτά τα άτομα ήταν επίσης δύο φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο.

Τα διαφορετικά είδη κούρασης: Εσύ από ποιο υποφέρεις;

Συνολικά, 840 άτομα δήλωσαν ότι αισθάνονται συνεχώς κουρασμένα κατά τη διάρκεια της πρώτης εξέτασης και το 6,2% αυτής της ομάδας (52) κατέληξε να αναπτύσσει διαβήτη. Ένα άλλο 2,4% (20) αυτών των συμμετεχόντων ανέπτυξε καρκίνο. Αυτά τα ποσοστά διάγνωσης είναι πολύ υψηλότερα από ό, τι στους συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι δεν αισθάνονται ποτέ κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψιν τους κι άλλους παράγοντες που μπορεί να έχουν συμβάλλει στην υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως το άγχος ή άπνοια, αλλά τα ευρήματα παρέμειναν σταθερά.

Επίσης, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι είναι συνεχώς κουρασμένοι κατά τη διάρκεια των δύο εξετάσεων ήταν 2,5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Εκείνοι που ανέφεραν ότι αισθάνονται υποτονικοί όλη την ώρα μόνο κατά τη διάρκεια της δεύτερης εξέτασης ήταν 50% πιο πιθανό να αναπτύξουν μυοσκελετική ασθένεια όπως αρθρίτιδα ή τενοντίτιδα.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο ήλιος μας προκαλεί υπνηλία και κούραση;

Photo: Yuris Alhumaydy/ Unsplash

Το άρθρο Αν έχεις κι εσύ υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δες τι σημαίνει! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα