Μύρισε ή έφαγε δηλητήριο ο σκύλος σου; Μη χάνεις χρόνο! Οι 3 πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνεις

19:11 15/9/2020 - Πηγή: iPop

Σοκολατένιο κέικ. Τουλίπες. Κρασί. Αυτά είναι μόνο μερικά απ’ τα φαινομενικά ακίνδυνα πράγματα που μπορείς να βρεις σ’ ένα σπίτι. Αλλά μπορεί να γίνουν πραγματικά επικίνδυνα για τον σκύλο σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλές κοινές ουσίες που μπορεί να είναι δηλητηριώδεις για τον σκύλο σου, καθώς και τι μπορείς να κάνεις εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Δηλητηριάστηκε ο σκύλος σου; Οι 3 πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνεις.

Κοινές αιτίες δηλητηρίασης
του σκύλου

Κάτι που είναι ασφαλές για τους ανθρώπους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλές και για τους σκύλους. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα προϊόντα που έχεις στο σπίτι σου, μπορεί να είναι πολύ τοξικά για το σκυλί σου.

Οι συνήθεις ύποπτοι:

Ανθρώπινη τροφή. Ο μεταβολισμός του σκύλου σου είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό σου, γι ‘αυτό και μερικά από τα αγαπημένα σου σνακ μπορεί να είναι επικίνδυνα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρα για τον σκύλο σου. Σοκολάτα, αβοκάντο, σταφύλια και σταφίδες, καρύδια macadamia και αλκοόλ είναι μόνο μερικά απ’ τα απαγορευτικά τρόφιμα για τον σκύλο σου.

Φυτά. Αρκετά δημοφιλή οικιακά λουλούδια και φυτά μπορεί να είναι δηλητηριώδη για το σκύλο σου, όπως τουλίπες, φοίνικες, αζαλέες και ροδόδεντρα.

Ανθρώπινα φάρμακα. Πολλά φάρμακα που είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο μπορεί να είναι επιβλαβή για τα σκυλιά. Μερικά από τα πιο κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και φάρμακα για τον πόνο.

Προϊόντα οικιακής χρήσης. Υπάρχουν πολλά κοινά οικιακά προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες που δεν πρέπει ποτέ να καταπίνονται από το σκυλί σου. Καθαριστικά, αντιψυκτικά, χημικά καθαρισμού πισίνας και προϊόντα γκαζόν και κήπου μπορούν όλα να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του σκύλου σου, εάν καταναλωθούν καταλάθος.

Εντομοκτόνα και ποντικοφάρμακα. Τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών, των κατσαρίδων και άλλων παρασίτων εντόμων μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους. Η κατανάλωση ποντικοφάρμακου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

PixabayΔηλητηριάστηκε ο σκύλος σου; Αυτά είναι τα σημάδια

Διαφορετικές δηλητηριώδεις ουσίες μπορεί να επηρεάσουν το σκυλί σου με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ποσότητα. Ενώ τα συμπτώματα δηλητηρίασης μπορεί να ποικίλλουν, εδώ είναι μερικά απ΄τα πιο κοινά:

Μη φυσιολογική συμπεριφοράΒήχαςΔιεσταλμένες κόρεςΜούδιασμαΜειωμένη ή απουσία ούρησηςΔιάρροιαΑποχρωματισμένα ούλαΥπερβολική δίψαΥπερβολική ούρησηΈλλειψη ορεξηςΝαυτίαΈμετοςΑδυναμία

Πρώτες βοήθειες για τον σκύλο σου εάν έφαγε φόλα

Εάν γνωρίζεις ή υποψιάζεσαι ότι ο σκύλος σου δηλητηριάστηκε:

Πρώτον, μείνε ήρεμος. Αν και είναι σημαντικό να ενεργήσεις γρήγορα, πρέπει επίσης να ενεργήσεις προσεκτικά – οι ενέργειές σου μπορεί να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

PixabayΒήμα 1

Μάζεψε το υπόλοιπο δηλητήριο ή άλλες ουσίες, όπως τον εμετό του. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τον κτηνίατρό σου να εντοπίσει τον τύπο δηλητηρίου που έχει επηρεάσει το σκυλί σου.

Βήμα 2

Κάλεσε τον κτηνίατρό σου ή απευθύνσου άμεσα σε μια κλινική για σκύλους.

Βήμα 3

Ενώ μιλάς στο τηλέφωνο με τους ειδικούς, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να πεις τη ράτσα, την ηλικία, το φύλο και το βάρος του σκύλου σου, καθώς και τα συμπτώματά του. Εάν είναι δυνατόν, βρες το προϊόν με τη δηλητηριώδη ουσία.

Εάν ο σκύλος σου έχει επιληπτική κρίση, δεν μπορεί να αναπνεύσει ή χάσει τις αισθήσεις του, πήγαινέ τον αμέσως στον κτηνίατρο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες κι αυτό:

Πρώτες βοήθειες στον σκύλο σου

Photo: Pexels

Το άρθρο Μύρισε ή έφαγε δηλητήριο ο σκύλος σου; Μη χάνεις χρόνο! Οι 3 πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μύρισε,myrise