Μόλις μάθαμε πώς έφτιαξαν οι αρχαίοι Έλληνες τους ναούς

14:23 30/8/2019 - Πηγή: iPop

Τελικά, ο πρώτος γερανός που έχει υπάρξει ποτέ παγκοσμίως χρησιμοποιήθηκε από Έλληνες, 150 χρόνια πιο νωρίς απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος! Πάντα μας προκαλούσε θαυμασμό και δέος το πώς έφτιαξαν οι αρχαίοι Έλληνες τους ναούς. Τώρα, αυτή η απορία απαντάται, τουλάχιστον εν μέρει, από μια νέα έρευνα.

Πώς έφτιαχναν δηλαδή οι αρχαίοι Έλληνες τους ναούς;

Η νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι βρίσκοντας

το πότε χρησιμοποιήθηκε ο πρώτος γερανός παγκοσμίως, έλυσε το μυστήριο σχετικά με το πώς κατάφερναν οι αρχαίοι Έλληνες να χτίζουν τους ναούς.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Annual of the British School at Athens, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν «γερανούς» 150 χρόνια νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε. Η έρευνα διαπιστώνει ότι κάποιοι από τους αρχαιότερους ναούς μας κατασκευάστηκαν με τη χρήση ενός περίπλοκου συστήματος σχοινιών, μοχλών και κορμών, περίπου πριν από 2.700 χρόνια.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, πριν τους Έλληνες, έκαναν χρήση μεγάλων ραμπών για να σηκώσουν τα τεράστια πέτρινα μπλοκ με τα οποία κατασκεύασαν ναούς και τις πυραμίδες.

Όμως, αυτό άλλαξε όταν εφευρέθηκε ο γερανός, ένας τρόπος που μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, παρά το πέρασμα τόσων χιλιάδων ετών.

Ο αρχαιολόγος Αλεσάντρο Πιερατίνι από το πανεπιστήμιο Notre Dame της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ ανέφερε σχετικά:

Η κύρια ανακάλυψη των Ελλήνων στην κατασκευαστική τεχνολογία είναι ο γερανός. Δεν είναι γνωστό ότι οι προηγούμενοι πολιτισμοί τον χρησιμοποιούσαν και παραμένει βασικό μηχάνημα στις κατασκευές χωρίς σημαντικές αλλαγές εδώ και σχεδόν 25 αιώνες

ALESSANDRO PIERATTINI

Με τα στοιχεία που είχαμε μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε πως οι Έλληνες σκέφτονταν την ιδέα του γερανού τον 6ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα, όμως, με τη νέα μελέτη, γινόταν χρήση ενός πολύπλοκου συστήματος ανύψωσης σχεδόν 150 χρόνια νωρίτερα.

Πώς προέκυψε αυτό το εύρημα;

Από τις αυλακώσεις που είχαν χαραχθεί σε πέτρινους όγκους που έχουν απομείνει σε μερικούς από τους πρώτους ναούς των αρχαίων Ελλήνων. Οι τεράστιες κατασκευές που είναι χτισμένες στα Ίσθμια και την Κόρινθο, έγιναν με τη χρήση πέτρινων μπλοκ βάρους 400 κιλών κάποια στιγμή τον 7ο αιώνα π.Χ.

Με την ανάλυση των αυλακώσεων σε συνδυασμό με πειράματα με σχοινιά όπως θα γίνονταν σε εκείνο το σημείο της ιστορίας, διαπιστώθηκε ότι οι πέτρες έχουν ανυψωθεί και έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά στη θέση τους.

Τα σχοινιά πέρασαν μέσα από τις αυλακώσεις και τυλίχθηκαν γύρω από την πέτρα, πριν ανασηκωθούν με ένα γερανοειδές εξάρτημα.

ALESSANDRO PIERATTINI

Οι τομές και τα αυλάκια σε μερικά από τα μπλοκ δείχνουν ότι αυτά μπήκαν στη θέση τους αφού άρθηκαν χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο σύστημα κυλίνδρων και μοχλών.

Αυτό ήταν και η βάση για τους γερανούς που έγιναν μεταγενέστερα και βοήθησαν τους Έλληνες να κατασκευάσουν τους γιγάντιους κι εντυπωσιακούς ναούς!

Δες ακόμα:

Το BBC αποθεώνει τον Παρθενώνα και την αρχαία ελληνική τέχνη (Photos)

Το άρθρο Μόλις μάθαμε πώς έφτιαξαν οι αρχαίοι Έλληνες τους ναούς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα