Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ απ’ τον Αύγουστο

20:13 20/7/2019 - Πηγή: iPop

Μείωση του ΕΝΦΙΑ απ’ τον Αύγουστο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Αναλυτικά οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. 

«Παίρνω σήμερα τον λόγο με την ελπίδα να κάνω μία νέα αρχή στην πολιτική μας ζωή. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Είναι καιρός

η Ελλάδα να πάει μπροστά. Θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή αυτή», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Προχωράμε σε βαθιές τομές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φορολογική πολιτική. Οι Έλληνες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους και η Οικονομία θα πάρει μπροστά. Με νέες επενδύσεις και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Η φορολογία δεν θα είναι μόνο πηγή εσόδων αλλά και μοχλός ανάπτυξης. pic.twitter.com/qnRmkrR9m4

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 20, 2019

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι οι πολίτες επιθυμούν τη ρήξη με το παρελθόν: «Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση μας έδειξε δείγματα γραφής», ενώ τη στελέχωση της κυβέρνησης σημείωσε πως «έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια και χωρίς κομματικές παρωπίδες».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη φονική θεομηνία στη Χαλκιδική, αλλά και τον σεισμό στην Αθήνα, λέγοντας ότι «η αντιμετώπισή τους έδειξε πως το κράτος μπορεί να λειτουργήσει και πως η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού έχει σημασία».

Για την ανάπτυξη:

Σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας, το πρόγραμμα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη προβλέπει τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων σε δύο φάσεις. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί η μείωση των φόρων από 28% σε 24% και των μερισμάτων από 10% σε 5%. Την ίδια στιγμή, αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Σταδιακά καταργούμε εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος

«Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%», εξήγγειλε ακόμη ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την πρώτη «ασυνέπεια» της κυβέρνησης και ειδικότερα τις σημαντικές μειώσεις φόρων που δεν θα ισχύσουν απ’ το 2020 αλλά απ’ το 2019: Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερος κατά 22%.

«Αθετώ τη δέσμευση μου, οι σημαντικές μειώσεις δε θα έρθουν από το 2020 αλλά ξεκινούν από εφέτος, από το 2019. Πείτε το και μία κωλοτούμπα απ’ την ανάποδη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έρχονται άμεσα στη Βουλή στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ αμέσως μετά τη διακοπή του Αυγούστου θα ακολουθήσει το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.

Γίνονται τελικά και θετικές κυβερνητικές κυβιστήσεις όταν υπάρχει σχέδιο, αξιοπιστία και σοβαρότητα

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος τον Αύγουστο σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Αναλυτικά για τα εκκαθαριστικά του Αυγούστου προβλέπεται:

Μείωση 30% για τις μικρές ιδιοκτησίεςΜείωση 20% ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώραςΜείωση 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκατ.)

Επιτρέψτε μου να ανακοινώσω την πρώτη «ασυνέπεια» της κυβέρνησής μας. Εξαγγελίες που αφορούσαν το 2020 ξεκινούν από τώρα: μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2019. Και βελτιώνουμε τις 120 δόσεις αμέσως. pic.twitter.com/TCTLXiXvYE

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 20, 2019

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές:

Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι πωλείται το 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια. Άμεσα θα ξεκινήσει και η επένδυση στο Ελληνικό, το οποίο θα γίνει και το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Για τις 120 δόσεις:

Αυτό το νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνει ακόμη και τη βελτίωση της ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, προκειμένου στη ρύθμιση να μπουν και να μείνουν περισσότεροι πολίτες.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει:

Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής απ’ τα 30 στα 20 ευρώ.Μείωση του επιτοκίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από 5% σε 3%.Η ρύθμιση ανοίγει για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα υπάρχει μία τέτοια ρύθμιση, προειδοποίησε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Για την Παιδεία, την Υγεία και την Ασφάλεια:

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Στον προϋπολογισμό για το 2020 δε θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όσον αφορά την Υγεία, ο ίδιος δήλωσε ότι θα είναι άμεσες οι 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία. Ότι θα εφαρμοστεί άμεσα ο αντικαπνιστικός νόμος και ότι τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Τέλος, άμεση θα είναι και η καταβολή συντάξεων χηρείας.

Για την Παιδεία:

Θα συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους.Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών.Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα.Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων με το πρώτο να ιδρύεται στο Περιστέρι.

Για την Ασφάλεια:

Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα για να τροποποιηθούν άμεσα.Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών.Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ.Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί.Μέσα στο επόμενο εξάμηνο αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές.Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.

Για τη γραφειοκρατία:

Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση.Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, ο κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο. Θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο.Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.Για τις αλλαγές στο κράτος:Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά, διαμορφώνοντας ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.Την παρακολούθηση του σχεδίου αναλαμβάνει η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω ενός του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, για την αποφυγή συναρμοδιοτήτων και καθυστερήσεων.Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης και υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.Δίνονται αρμοδιότητες στη Διοίκηση και καθιερώνεται η θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής στους Γενικούς Διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.Πέντε νέα εμβληματικά έργα:

Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε και η δημιουργία πέντε νέων εμβληματικών έργων.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατεδάφιση φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού.

Αναλυτικά: Τα εμβληματικά κτίρια, συγκροτήματα και οι γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θα αλλάξουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης:

H Αθήνα αποκτά σύντομα έναν νέο πόλο πολιτισμού και διεθνούς
τουριστικού ενδιαφέροντος. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται και ενοποιείται με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναγεννώντας τα Εξάρχεια, την Πατησίων και την Ομόνοια. Και θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προσφέρθηκε ήδη να χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες για αυτό το εμβληματικό έργο που θα αλλάξει την όψη του κέντρου της Αθήνας.Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού και φεύγουν από την Δυτική Αθήνα. Οι παλαιές εγκαταστάσεις κατεδαφίζονται. Και στη θέση των φυλακών θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με χώρους άθλησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασάνουν. Δυτική Αθήνα είναι και ο Πειραιάς.Το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι αξιοποιείται πολύπλευρα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μπορούμε να διαμορφώσουμε πρότυπες αγροδιατροφικές μονάδες. Να καταστήσουμε τους χώρους επισκέψιμους. Να ιδρύσουμε μικρές ξενοδοχειακες μονάδες. Να διαμορφώσουμε τους κήπους. Να αποκτήσουμε 11 καινούριες καθαρές διαδρομές περιπάτου για όλους τους Αθηναίους. Και η Βόρεια Αττική θα αποκτήσει έτσι καινούριο τουριστικό ενδιαφέρον.Ένα έργο στο οποίο -θέλω να είμαι δίκαιος- έχει αναφερθεί και ο πρώην Πρωθυπουργός. Στο Κερατσίνι, και σε συνεργασία με τον δήμο, τα 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετατρέπονται σε Μητροπολιτικό πάρκο με αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο ίδιο σημείο, όμως, ιδρύεται και ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. Στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων, λοιπόν, ανθίζουν πλέον ο πολιτισμός, αλλά και η τεχνολογική πρόοδος.Στη Θεσσαλονίκη, ο χώρος της Διεθνούς Έκθεσης αλλάζει πλήρως
και αναβαθμίζεται. Οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονται και πλαισιώνονται από πράσινο. Στόχος είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας να γίνει φωτεινή εξαίρεση στην τάση οι εκθέσεις να απομονώνονται σε απρόσωπες εγκαταστάσεις εκτός του αστικού ιστού. Ο χώρος της έκθεσης εντάσσεται, έτσι, όλο το χρόνο, στην εμπορική και πολιτιστική ζωή της πόλης.Κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης

O κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ακόμη και την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, σημειώνοντας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η χώρα με την ομορφότερη φύση πρέπει να προστατευθεί και ότι τα πλαστικά μιας χρήσης από το 2021  θα απαγορευτούν εντελώς στην Ελλάδα.

Το άρθρο Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ απ’ τον Αύγουστο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
ενφια, μητσοτακης, μειωση, εισφορα αλληλεγγυης, ελευθέριος βενιζέλος, βουλη, νέα, καιρος, ελλαδα, twitter, αθηνα, ΦΠΑ, σημαίνει, δεη, βενιζελος, οφειλή, φαρμακεια, σχολεια, περιστερι, ελασ, χρεος, ΑΣΕΠ, θεσσαλονικη, πειραιας, ipop, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, διακοπες δεη, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, γσ πατησιων, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ipop, πολυτεχνειο, εμπορικη, οικονομια, οψη, προγραμμα, υγεια, χαλκιδικη, αγωγη, αρθρο, αισθητικη, ασυλο, αττικη, εβδομαδες, βορεια, γινει, γινεται, γιλεκα, δευτερο, δημοσιο, δηλωσεις, διοικηση, δικτυα, δυτικη, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, εκπαιδευση, ελασ, ελπιδα, εβδομαδα, εργα, εξαρχεια, εξυπηρετηση, επικοινωνια, επενδυσεις, ερχονται, ζωη, ιδια, ιδιο, μηχανες, θεσεις εργασιας, ιδρυμα, ισορροπια, κυβερνηση, κτιρια, κτημα, λογο, νεες θεσεις εργασιας, νιαρχος, νοσοκομεια, ομονοια, παιδι, πηγη, πλαστικα, προσληψεις, πωλησεις, ρηξη, ρυθμιση, σαφης, συνεχεια, συντομα, σχεδιο, ταυτοτητα, ταση, τατοι, φαρμακειο, φαρμακα, φυση, φορολογικη, φορολογια, φορα, ψηφιακη, οφειλή, αγορες, ασφαλεια, δικαιωμα, εξοπλισμος, ελληνικα, εθνικο, φυλακες, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, μια φορα, μπροστα, νοσοκομειο, σημαίνει, θελω να, θεσεις
Τυχαία Θέματα