Μήπως να ξεκινήσεις κι εσύ art therapy; Όλα τα οφέλη που προσφέρει στην ψυχική υγεία

20:15 12/2/2022 - Πηγή: iPop

Η τέχνη – ανεξάρτητα από το αν επιλέγεις να τη δημιουργήσεις ή απλώς να την παρατηρήσεις και να την απολαύσεις – είναι μια χαλαρωτική και εμπνευσμένη δραστηριότητα για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, τα ιδιαίτερα οφέλη της καλλιτεχνικής έκφρασης προχωρούν πολύ βαθύτερα από τη χαλάρωση και την απόλαυση. Μελέτες δείχνουν ότι η καλλιτεχνική θεραπεία (art therapy) μπορεί να είναι πολύτιμη για τη θεραπεία θεμάτων όπως κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες και ακόμη και μερικές φοβίες. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου χωρίς λόγια, να επεξεργαστείς πολύπλοκα

συναισθήματα και να βρεις ανακούφιση. Όλα όσα θες να ξέρεις για τα οφέλη του art therapy στην ψυχική υγεία θα τα βρεις παρακάτω!

Τα οφέλη του art therapy στην ψυχική υγείαΤι είναι η καλλιτεχνική θεραπεία;

Η καλλιτεχνική θεραπεία μπορεί να οριστεί με πολλούς τρόπους, αλλά ο απλούστερος είναι μια εφαρμογή των εικαστικών τεχνών σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να δεις έναν θεραπευτή για να ζήσεις μερικά από τα θεραπευτικά οφέλη της καλλιτεχνικής έκφρασης. Υπάρχουν πολλές απλές δραστηριότητες που μπορείς να δοκιμάσεις από την άνεση του σπιτιού σου, όπως η σκιαγράφηση, η δημιουργία κολάζ, η γλυπτική με πηλό κ.λπ. Δεν έχει σημασία ποια μέσα θα επιλέξεις. Το μόνο που έχει σημασία είναι να νιώθεις άνετα να το χρησιμοποιήσεις. Ωστόσο, η συνεργασία με έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή έχει επίσης τα πλεονεκτήματά της, επειδή ένας επαγγελματίας μπορεί να προσαρμόσει κάθε δραστηριότητα στις δικές σου ανάγκες.

Unsplash/Eddy KlausΠοιος πρέπει να δοκιμάσει τη θεραπεία τέχνης;

Όποιος αισθάνεται εγκλωβισμένος ή πιεσμένος από τον ταραχώδη κόσμο στον οποίο ζούμε πρέπει να δοκιμάσει τη θεραπεία τέχνης. Η δημιουργία τέχνης θα σου δώσει την ευκαιρία να επιβραδύνεις και να εξερευνήσεις τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζεις. Η καλλιτεχνική θεραπεία βελτιώνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων που ασχολούνται με εθισμούς, άγχος, διαταραχές προσοχής, θλίψη και απώλεια, άνοια, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, σωματική ασθένεια, PTSD, τραύμα, ζητήματα σχέσεων και πολλά άλλα.

PexelsArt Therapy: Τα πλεονεκτήματα της ψυχικής υγείας

Η καλλιτεχνική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα της παραδοσιακής θεραπείας ψυχικής υγείας. Ο στόχος είναι η διαχείριση συμπεριφορών, η επεξεργασία συναισθημάτων, η μείωση του άγχους και η αύξηση της αυτοεκτίμησης.

Αυτοανακάλυψη: Η δημιουργία τέχνης μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις που κρύβονται στο υποσυνείδητό σου.Αυτοεκτίμηση: Η διαδικασία θα σου δώσει μια αίσθηση αυτοεκτέλεσης που μπορεί να είναι πολύτιμη για να βελτιώσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου.Συναισθηματική απελευθέρωση: Το μεγαλύτερο όφελος της καλλιτεχνικής θεραπείας είναι να σου προσφέρει μια υγιή διέξοδο για να εκφράσεις και να αφήσεις όλα τα συναισθήματα και τους φόβους σου. Πολύπλοκα συναισθήματα όπως θλίψη ή θυμός μερικές φορές δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια. Όταν δεν μπορείς να εκφραστείς, αλλά θέλεις συναισθηματική απελευθέρωση, η δημιουργία τέχνης μπορεί να σε βοηθήσει να το κάνεις.Ανακούφιση από άγχος: Η καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης ή του συναισθηματικού τραύματος μπορεί να είναι πολύ αγχωτική για εσένα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Η δημιουργία τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει το άγχος και να χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μήπως να ξεκινήσεις κι εσύ art therapy; Όλα τα οφέλη που προσφέρει στην ψυχική υγεία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα