Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να βρυχηθούν όπως τα υπόλοιπα αιλουροειδή;

17:47 12/2/2022 - Πηγή: iPop

Ενώ οι μεγάλες γάτες όπως τα λιοντάρια και οι τίγρεις μπορούν να βρυχηθούν, οι εξημερωμένες γάτες μπορούν μόνο να νιαουρίζουν και να γουργουρίζουν. Ο λόγος που οι οικιακές γάτες δεν μπορούν να βρυχηθούν οφείλεται στο φωνητικό τους κουτί και στο λαιμό τους, σύμφωνα με τον ιστότοπο επιστημονικών ειδήσεων Live Science, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα είδη γατών μπορούν είτε να βρυχώνται είτε να γουργουρίζουν,

αλλά δεν μπορούν να κάνουν και τα δύο.

Νέα έρευνα: Οι γάτες αναγκάστηκαν να μικρύνουν τον εγκέφαλό τους για να συμβιώσουν με τους ανθρώπους

Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να βρυχηθούν; Οι επιστήμονες απαντούν

Ο επιστημονικός ιστότοπος ανέφερε ότι το γουργούρισμα, ένας μοναδικός ήχος που δημιουργείται όταν μια γάτα εισπνέει και εκπνέει, είναι μια φωνή που φαίνεται να έχει εξελιχθεί πρώτα στις γάτες και σε άλλα αιλουροειδή της οικογένειας Felidae, όπως τα τσιτάχ και τα κούγκαρ. Ο βρυχηθμός έχει εξελιχθεί σε μεγαλύτερες γάτες, που ανήκουν στο γένος Panthera, στο οποίο ανήκουν τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι λεοπαρδάλεις.

Το φωνητικό κουτί της γάτας, ή ο λάρυγγας, ελέγχει τους ήχους που κάνουν, ενώ δείχνει κατά πόσο διαφέρουν οι μεγάλες γάτες από τις οικιακές γάτες. Σύμφωνα με το Live Science, ο λόγος που οι μεγάλες γάτες βρυχώνται είναι επειδή έχουν διαφορετικές οστικές δομές στο λαιμό. Από την άλλη πλευρά, το γουργούρισμα προκαλείται στις μεγάλες γάτες εξαιτίας λάρυγγά τους και ορισμένων μυών.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι οι μεγάλες γάτες μπορούν να βρυχώνται επειδή οι φωνητικές τους χορδές αποτελούνται από μακρύτερα και βαρύτερα στρώματα ιστού.

Όταν πρόκειται για μικρότερες γάτες, ο σκοπός του γουργουρίσματος έχει συζητηθεί από τους επιστήμονες, με κάποιους να εικάζουν ότι είναι ένας θεραπευτικός ή κατευναστικός μηχανισμός που μπορεί να βοηθήσει τις γάτες να αποκρούσουν τα αρπακτικά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να βρυχηθούν όπως τα υπόλοιπα αιλουροειδή; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να βρυχηθούν όπως τα υπόλοιπα αιλουροειδή;,