Μήπως είσαι ψυχρός με τους άλλους; Τα σημάδια ότι φοβάσαι την οικειότητα!

15:56 23/3/2020 - Πηγή: iPop

Ο φόβος της οικειότητας είναι υπαρκτός. Μπορεί να σου αρέσει ένας άνθρωπος, ακόμη και να νιώθεις αυτές τις πεταλούδες στο στομάχι, αλλά την ίδια στιγμή κάτι σε κρατάει σε μια απόσταση. 

Είναι ο φόβος της οικειότητας, ένας φόβος που πολλές φορές δεν μπορείς να εξηγήσεις ή να ορίσεις. Κι αναρωτιέσαι γιατί σου συμβαίνει και πώς έχει προκύψει.

Δεν συμβαίνει επειδή δεν θέλεις να ερωτευτείς κάποιον. Πολύ περισσότερο, είναι μια μάσκα που φοράς επειδή φοβάσαι μην πληγωθείς. Μπορεί ένα τραύμα σε προηγούμενη σχέση σου ή μπορεί κάτι από τα παιδιά σου χρόνια, μια απώλεια, να σου προξένησε τόσο

μεγάλο πόνο που φοβάσαι. Φοβάσαι να σε απορρίψουν ή να σε εγκαταλείψουν.

Από εκεί προκύπτει ο φόβος της οικειότητας. Και το πρώτο βήμα για να τον ξεπεράσεις είναι να αναγνωρίσεις τα σημάδια.

Δεν τα πηγαίνεις καλά με τις συναισθηματικές αλληλεπιδράσεις

Αν κάποιος προσπαθεί να μοιραστεί κάτι αληθινό, πραγματικό μαζί σου, τότε νιώθεις δυσάρεστα. Ένα συναίσθημα που σε ρίχνει, σε κάνει να θέλεις να πάρεις τις αποστάσεις. Πάρε ένα λεπτό και κράτα αυτό το συναίσθημα. Σκέψου τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι φόβου ότι έχεις έρθει πολύ κοντά με τον άλλον, αυτή η οικειότητα σε κάνει να νιώθεις αμήχανα και θα προτιμούσες να ήσουν μόνος σου. Παρατήρησε τα συναισθήματά σου και κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου: Νιώθεις άβολα με κάθε έκφραση συναισθήματος; Νιώθεις ότι θέλεις να αλλάξεις το θέμα συζήτησης όταν κάποιος συζητάει κάτι πιο βαθύ ή όταν σου λένε πως πραγματικά νοιάζονται για σένα;

Photo: Unsplash/ Anthony TranΔεν σ’ αρέσει να ανταλλάσσεις πληροφορίες με τους άλλους

Επειδή κρατάς το βιβλίο σου… κλειστό, οι άλλοι δεν μπορούν εύκολα να κάνουν ουσιαστικές συζητήσεις μαζί σου. Σίγουρα λες τα βασικά, όπως πού πήγες Πανεπιστήμιο, ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό, αν έχεις αδέρφια κλπ. Αλλά όταν σε ρωτάνε κάτι πιο προσωπικό, όπως για παράδειγμα αν τα πηγαίνεις καλά με τα αδέρφια σου, τότε προσπαθείς να δίνεις αόριστες απαντήσεις.

Οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα, δεν θέλουν οι άλλοι να τους μάθουν και δεν αποκαλύπτουν πολλά για τον εαυτό τους.

Θέλεις να είσαι μόνος σου όταν μια κατάσταση γίνεται πιο προσωπική

Όταν μια κατάσταση γίνεται πιο προσωπική θέλεις να είσαι μόνος σου. Δεν θέλεις να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους και έχεις βάλει τη δική σου γραμμή, την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει.

Το να περνάς χρόνο με ένα πρόσωπο είναι εντάξει, μέχρι που θα σε κοιτάξει έντονα στα μάτια ή θα σου ζητήσει να κοιμηθείτε μαζί. Αν βρίσκεις διαρκώς δικαιολογίες, τότε ίσως έχεις θέματα οικειότητας.

PexelsΔεν έχεις πολλούς σημαντικούς κοινωνικούς δεσμούς στη ζωή σου

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις φίλους ή αγαπημένους, Αλλά αν έχεις αυτά τα θέματα με την επικοινωνία και τη δέσμευση με οποιονδήποτε τρόπο, τότε δεν δημιουργείς σημαντικούς δεσμούς.

Η οικειότητα δεν έχει να κάνει με το σεξ ή το ρομαντισμό, αλλά απαιτεί μια σύνδεση με κάποιον με πιο αυθεντικό τρόπο. Και οι άνθρωποι που έχουν τον φόβο οικειότητας, συχνά κρατούν τους φίλους τους σε μια απόσταση.

Η λάθος προτεραιότητα που έχεις στη ζωή σου και πώς να την αποβάλλεις

Δεν μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου

Όταν ο σύντροφός σου σε ρωτά πώς νιώθεις κι απαντάς “καλά”, “οκ”, “μια χαρά”, τότε ίσως έχεις πρόβλημα με την οικειότητα.

Το “καλά” και το “οκ” δεν περιγράφουν τα συναισθήματά σου. Μπορεί να χρειάζεσαι ένα μάθημα στη συναισθηματική επικοινωνία, ή ίσως να φοβάσαι να αποκαλύψεις την πραγματική σου εσωτερική κατάσταση.  Αντί για τις παραπάνω λέξεις μπορείς να πεις “στεναχωρημένος”, “πολύ χαρούμενος”, “θυμωμένος”. Να γίνεις λίγο πιο περιγραφικός!

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις το γιατί είσαι ψυχρός απέναντι στους άλλους. Έχεις πληγωθεί; Σε έχουν απορρίψει ή εγκαταλείψει; Μόλις βρεις το γιατί, την πηγή, τότε αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί κρατάς απόσταση από ανθρώπους που σε θέλουν κοντά τους. Θα καταλάβεις από πού πηγάζει ο φόβος και η ανησυχία σου και θα κάνεις διαφορετικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης:

Είναι θέματα ψυχικής υγείας ή στοιχεία του χαρακτήρα; Η λεπτή διαχωριστική γραμμή

Το άρθρο Μήπως είσαι ψυχρός με τους άλλους; Τα σημάδια ότι φοβάσαι την οικειότητα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα