Μήνυμα ενότητας από τον Αλέξη Τσίπρα: Πρέπει να μείνουμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι

17:25 18/2/2016 - Πηγή: iPop

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως κύριο θέμα το προσφυγικό, αλλά και τις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους απευθύνοντας μήνυμα ενότητας προς τους Ευρωπαίους εταίρους

πως «πρέπει να μείνουμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι παντού. Όχι μόνο στο Βόρειο κομμάτι της Ευρώπης» .

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε μάλιστα μιλώντας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, πως «λύση του προσφυγικού δεν είναι να έχουμε φράχτες και να προωθούμε τον ρατσισμό».

Σύμφωνα με τις ακριβείς δηλώσεις του κ.Τσίπρα:

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο, πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική κρίση, η οποία παραμένει, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση. Συνεπώς, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να επιδείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο προς τα Βορειοδυτικά κράτη μέλη της Ευρώπης αλλά και προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και προς τη Μεσόγειο. Η λύση για την προσφυγική κρίση δεν είναι η ανέγερση φρακτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κανόνες για κάποιους και à la carte για άλλους

Από τη μεριά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε αναφερόμενη στο προσφυγικό, ότι η ανεύρεση μιας λύσης ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι απαραίτητη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη, για άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομης διακίνησης προσφύγων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο «χρειάζεται να καταπολεμήσουμε τους διακινητές προσφύγων και να βρεθούν νόμιμοι τρόποι να μετακινούνται στην Ευρώπη οι πρόσφυγες. Το προσφυγικό παραμένει στην κορυφή της ατζέντας μας και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα».

Σημειώνεται πως στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, εκτός από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, πρόκειται να συζητηθούν και οι σχέσεις και το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενη στο ζήτημα παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Νωρίτερα, σε σχετικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕ : «Είμαι αρκετά αισιόδοξος, πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε μια σειρά ζητημάτων. Είμαι σίγουρος πως η Μεγάλη Βρετανία θα αποτελεί και μελλοντικά εποικοδομητικό κι ενεργό μέλος της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο ζήτημα της πιθανής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε αιχμηρό τόνο πως «κανένας δεν θα πρέπει να σταματήσει την πρόοδο της Ευρώπης», τονίζοντας ταυτόχρονα πως «πρέπει να βρεθεί λύση στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Μεγάλης Βρετανίας» .

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, σε δηλώσεις του γύρω από την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε ότι «το σημερινό πλάνο είναι καλύτερο από το χτεσινό», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία των σχετικών συζητήσεων, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Αναφερόμενος τώρα, στην προσφυγική κρίση και την αντιμετώπιση της, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι «βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, αναφερόμενη στο σενάριο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, σε χαρακτηριστικό τόνο πως «ο καθένας θα παίξει το δικό του ρόλο κι έπειτα θα υπάρξει συμφωνία.

photo:Aris Oikonomou / SOOC

The post Μήνυμα ενότητας από τον Αλέξη Τσίπρα: Πρέπει να μείνουμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα