Μήνυμα ελπίδας για ολόκληρη την εκταμίευσης της δόσης από τον ESM

14:49 6/7/2017 - Πηγή: iPop

Μήνυμα ελπίδας για ολόκληρη την εκταμίευση της δόσης του ελληνικού προγράμματος ύψους 8,5 δισ. ευρώ στέλνει ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από το συνολικό ποσό τα 6,9 δισ. θα εκταμιευθούν για το χρέος και τα 1,6 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δημοσίευσε ο ESM ενόψει της αυριανής

τηλεδιάσκεψης, εφόσον το ΔΣ του ESM συμφωνήσει πριν από τις 31 Ιουλίου 2017, θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ.

Θα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί ειδικοί λογαριασμοί. Στον πρώτο θα καταβληθούν τα 6,9 που εξυπηρετούν το χρέος και σε έναν δεύτερο θα καταβληθούν τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ θα γίνει εφόσον η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Τέλος, τα υπόλοιπα 800 εκατ. θα αποδεσμευτούν σε υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ESM, η εκταμίευση και το μέγεθος κάθε υποδόσης θα υπόκεινται στην μείωση της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια, στη βάση της αξιολόγησης των θεσμών. Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκκαθαριστούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ιδίων πόρων της Ελλάδας και των εσόδων από τις εκταμιεύσεις, σε ποσοστό τουλάχιστον ένα ευρώ ιδίων πόρων για κάθε δύο ευρώ των εσόδων από εκταμιεύσεις.

Η αποδέσμευση των υπόλοιπων υποδόσεων θα είναι ολοκληρωθεί 31 Οκτωβρίου 2017.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης

The post Μήνυμα ελπίδας για ολόκληρη την εκταμίευσης της δόσης από τον ESM appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα