Η μάχη των δύο φύλων έχει εγκεφαλική – επιστημονική εξήγηση

12:59 6/7/2017 - Πηγή: iPop

Είναι πλέον γεγονός και μάλιστα επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ο αντρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος έχουν μεγάλες διαφορές ιδιαίτερα στον τρόπο δόμησής τους. Οι πληροφορίες για τις διαφορές αυτές προέρχονται από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που πραγματοποίησε έρευνα 2ο ετών.

Το πανεπιστήμιο έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις. Τα δύο φύλλα διαθέτουν διαφορετικές δεξιότητες καθώς οι διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο λειτουργίας και την ανατομία του εγκεφάλου είναι πληθώρες. Στην έρευνα έλαβαν μέρος χιλιάδες άτομα με μεγάλη ποικιλία ηλικιών από βρέφη έξι μηνών έως άτομα ηλικίας

ογδόντα ετών.

Η έρευνα, λοιπόν, έφερε στο φως ορισμένα στοιχεία που δίνουν απαντήσεις στα μέχρι τώρα ερωτήματα. Αρχικά ο αντρικός εγκέφαλος είναι πιο πρακτικός, ενώ ο γυναικείος πιο συναισθηματικός. Αυτό το στοιχείο εξηγεί άμεσα ορισμένες συμπεριφορές. Ακόμα οι άντρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες σε ποσοστό 8%-13%.

Παράλληλα ανακαλύφθηκε ότι σημεία του εγκεφάλου (η μνήμη, η λήψη αποφάσεων κ.λπ.)που συντελούν σε σημαντικές λειτουργίες έχουν διαφορετικό μέγεθος ανάλογα με το φύλο του ατόμου. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν ρεαλιστικές διαφορές σε συγκεκριμένες ιδιότητες των δύο φύλλων.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Baron Cohen, δήλωσε ότι Συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι μεγαλύτερες στους άντρες, ενώ κάποιες άλλες υπερτερούν στις γυναίκες. Μάλιστα, κάποιες από αυτές, όπως είναι η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος, έχουν ιδιαίτερα βασικές λειτουργίες και προκαλούν τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούμε τόσα χρόνια στα δύο φύλα

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όσων έχουν λεχθεί είναι η φράση «οι γυναίκες δεν είναι καλοί οδηγοί». Από πολλούς σήμερα θεωρείται σεξιστικό σχόλιο. Επιστημονικά, όμως, μπορεί να εξηγηθεί από τη δομή του γυναικείου εγκεφάλου αφού το σημείο που ονομάζεται κέλυφος στους άντρες είναι πιο πυκνό και μεγαλύτερο σε έκταση. Με πιο απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι άντρες έχουν μια φυσική ικανότητα να χειρίζονται σύνθετα μηχανήματα και φυσικά τα αυτοκίνητα.

Οι γυναίκες έχουν πιο ανεπτυγμένη τη δομή του εγκεφάλου με το όνομα αριστερός μετωπιαίος πόλος (λοβός). Αυτό πρακτικά έχει ως αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευαίσθητες και συναισθηματικές. Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Neuroscience and Biobehavioral Reviews».

Επιπλέον διαφέρει ο τρόπος επεξεργασίας των πληροφοριών. Ο αντρικός εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες σειριακά με αποτέλεσμα να μπορεί να προσανατολίζεται ευκολότερα και να εκτελεί λειτουργίες στη σειρά. Αντίθετα, ο γυναικείος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες γραμμικά και στα δύο ημισφαίρια. Για το λόγο αυτό κάνουν πολλά πράγματα μαζί και μιλούν περισσότερο.

Όσα έχουν αναφερθεί οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από τη φύση τους τα δύο φύλλα δεν είναι δυνατόν να έχουν τις ίδιες δεξιότητες. Φυσικά όλα αυτά δεν ισχύουν σε απόλυτο βαθμό αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Η περιοχή αυτή είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση του συναισθήματος. Άρα εκ της φυσικής ανατομίας του εγκεφάλου τα δύο φύλα δεν θα είναι ποτέ ίδια. Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές δεξιότητες που θα μπορεί να εκτελέσει καλύτερα το ένα από τα δύο φύλα.

Η έρευνα αυτή πέρα από τις πληροφορίες που προσφέρει για τις διαφορές στον εγκέφαλο θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων. Στόχος δεν είναι η επίλυση των σεξιστικών διαφορών αλλά η καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των ψυχιατρικών παθήσεων.

The post Η μάχη των δύο φύλων έχει εγκεφαλική – επιστημονική εξήγηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα