Μην τα ξαναμπερδέψεις! Άγχος και στρες δεν είναι το ίδιο. Πώς ξεκινάει το καθένα και ποιο από τα δύο δεν θέλει αφορμή;

19:12 18/1/2023 - Πηγή: iPop

Υπάρχει διαφορά άγχος από στρες; Έτσι όπως το ακούμε, μοιάζει με το ίδιο. Ίσως τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζονται αυτές οι δύο καταστάσεις που είναι πολύ κοινά και μας μπερδεύουν. Όμως το άγχος είναι διαφορετικό από το στρες.

Υπάρχει διαφορά άγχος από στρες; Πώς να τα ξεχωρίζω;

Στρες: Οποιοδήποτε γεγονός, συμβάν ή σενάριο που σε κάνει να νιώθεις απογοήτευση ή νευρικότητα που μπορεί να πυροδοτήσει με στρες τον εγκέφαλο και το σώμα. Άγχος: Είναι ένα αίσθημα φόβου και ανησυχίας. Ενώ μπορεί να εμφανιστεί

ως αντίδραση στο στρες αλλά και χωρίς κάποια ξεκάθαρη και εμφανή αφορμή.

Κοινά συμπτώματα και των δύο:δυσκολία στον ύπνο (αυπνίες)πεπτικά προβλήματαδυσκολία συγκέντρωσηςμυϊκή έντασηευερεθιστότητα ή θυμόΟι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κάποια συναισθήματα άγχους που μέχρι ενός σημείου αυτό δεν είναι απαραίτητα «κακό». Σε τελική ανάλυση, το άγχος και το στρες μπορεί μερικές φορές να είναι ένα χρήσιμο κίνητρο για να ολοκληρωθούν πράγματα που μας τρομάζουν όπως εργασίες ή κάποια ομιλία ή με οποιονδήποτε τρόπο να βγεις μπροστά. Να κάνεις πράγματα που θα προτιμούσες να μην κάνεις ( πρέπει).Πώς το ανεξέλεγκτο στρες επηρεάζει την καθημερινότητά σου

Κάθε μέρα μπορεί να συμβούν πράγματα τα οποία είναι ικανά να δημιουργήσουν έντονα συμπτώματα του στρες όπως:

ζάλημυϊκή έντασηπεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και της διάρροιαςδυσκολία στον ύπνοθυμό ή ευερεθιστότηταπονοκεφάλοαυξημένη εφίδρωσηαισθήματα κατάνυξηςανησυχίααλλαγές στην όρεξηαυξημένος καρδιακός ρυθμόςΤο άγχος μπορεί να περιλαμβάνει τα ίδια συμπτώματα με το στρες, εκτός από:

Αν και υπάρχουν πολλά κοινά σημεία και συμπτώματα εντούτοις κάποια από αυτά τα συμπτώματα είναι ξεκάθαρα αποτελέσματα άγχους στον οργανισμό μας.

ένα αίσθημα επικείμενης καταστροφήςμυρμήγκιασμα ή μούδιασμαομίχλη του εγκεφάλουΜάθετε περισσότερα για τα σημάδια και τα συμπτώματα του υπερβολικού στρες.

Ο πιο ξεκάθαρος τρόπος για να ξεχωρίσουμε αυτές τις δύο καταστάσεις του άγχους και του στρες είναι η παρουσία ενός συγκεκριμένου εναύσματος. Κάτι που το πυροδότησε, κάποιο γεγονός που συνέβη και είχε αυτό το αποτέλεσμα. Το στρες συνήθως, συνδέεται με μια συγκεκριμένη κατάσταση. Μόλις επιλυθεί αυτή η κατάσταση, το ίδιο συμβαίνει και με το στρες.

Αν πλησιάζει η μέρα της εξεταστικής σου ή έχεις μια πολύ μεγάλη παρουσίαση, ενώ παράλληλα έχεις να δουλέψεις στο σπίτι ενώ τα παιδιά σου παλεύουν για να κερδίσουν την προσοχή σου, είναι δύο περιπτώσεις, που δημιουργούν μια πολύ συγκεκριμένη αιτία του στρες σου. Μόλις δώσεις το μάθημα ή τα παιδιά γυρίσουν στο σχολείο ταυτόχρονα το στρες εξαφανίζεται.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το στρες είναι πάντα βραχύβιο. Το χρόνιο στρες είναι το μακροχρόνιο στρες που εμφανίζεται ως απάντηση σε συνεχόμενη πίεση, όπως μια απαιτητική εργασία ή μια οικογενειακή σύγκρουση.

Το άγχος, αντίθετα, δεν δημιουργείται πάντα από έναν συγκεκριμένο στρεσογόνο παράγοντα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος μπορεί να προκαλέσει άγχος. Εάν αγχώνεστε για μια μεγάλη επερχόμενη κίνηση, για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να αισθάνεστε γενικά νευρικοί για τίποτα συγκεκριμένο.

Μεγάλες αλλαγές που συνήθως συνεπάγουν στρες και πίεσηκίνηση (ειδικά πριν από ένα ραντεβού ή τη δουλειά)νέα ξεκινήματα. Νέο σχολείο ή δουλειά μια ασθένεια ή τραυματισμόφίλος ή μέλος της οικογένειας που είναι άρρωστος ή τραυματισμένοςβιώνοντας το θάνατο ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλουγάμοςαπόκτηση μωρού

Κάποιες φορές δεν χρειάζονται να γίνουν τεράστιες, κοσμοιστορικά γεγονότα στον κόσμο μας για να πυροδοτηθεί το στρες μας. Μπορεί απλά μια τεράστια to do list να μοιάζει σαν το τέλος του κόσμου ή η συμμετοχή σε μια μεγάλη συνάντηση στη δουλειά ή κάποιο dead line για κάποιο έργο.

Πότε το άγχος σταματά να είναι χρήσιμο και δημιουργεί την αίσθηση ασφυξίας;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μην τα ξαναμπερδέψεις! Άγχος και στρες δεν είναι το ίδιο. Πώς ξεκινάει το καθένα και ποιο από τα δύο δεν θέλει αφορμή; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άγχος, Πώς,agchos, pos