«Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα»: Αυτή είναι η Ρωσίδα δημοσιογράφος που διέκοψε το δελτίο ειδήσεων και διαδήλωσε κατά του πολέμου

12:32 15/3/2022 - Πηγή: iPop

Μία υπάλληλος του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Channel One, διέκοψε το δελτίο ειδήσεων του καναλιού με μια έκτακτη διαμαρτυρία κατά της εισβολής του Vladimir Putin στην Ουκρανία. Αν και ενεργή για πολλά χρόνια στον χώρο, δεν αποτελούσε δημόσιο πρόσωπο στην χώρα της, αλλά κατάφερε να να γίνει γνωστή για το θάρρος της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Marina Ovsyannikova, συντάκτρια στο Channel One, εμφανίστηκε ξαφνικά στο πλατό ενώ γινόταν live μετάδοση του νυχτερινού δελτίου ειδήσεων το απόγευμα της Δευτέρας, 14/3, φωνάζοντας: «Σταματήστε τον πόλεμο. Όχι στον πόλεμο».

Κρατούσε, επίσης, ένα πλακάτ που έγραφε: «Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα».

3 τρόποι να καταλάβεις εάν αυτό που διαβάζεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι fake news

Ρωσίδα δημοσιογράφος βάζει τέλος στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου

Η παρουσιάστρια των ειδήσεων συνέχισε να μεταδίδει τα νέα, μιλώντας πιο δυνατά σε μια προσπάθεια να «πνίξει» την φωνή της Ovsyannikova, ωστόσο η επαναστατικότητά της φάνηκε για αρκετά δευτερόλεπτα πριν το κανάλι μεταβεί σε ηχογραφημένο μήνυμα.

Marina Ovsyannikova, an editor at a TV channel in Russia, interrupted a live broadcast with a sign that read “NO WAR. Stop the war. Don't believe the propaganda. They're lying to you here.” She has since been detained. This is an act of incredible courage. pic.twitter.com/BOJ70m2ztv

— Bernie Sanders (@SenSanders) March 14, 2022

Η Ovsyannikova κυκλοφόρησε, επίσης, ένα προηχογραφημένο βίντεο μέσω της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info στο οποίο εξέφραζε τη ντροπή της που εργαζόταν στο Channel One ενώ διέδιδε την «προπαγάνδα του Κρεμλίνου».

«Δυστυχώς, για πολλά χρόνια, εργάζομαι στο Channel One και δούλευα πάνω στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου, ντρέπομαι πολύ για αυτό αυτή τη στιγμή. Ντρέπομαι που μου επέτρεψαν να λέω ψέματα από την οθόνη της τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα τη χειραγώγηση του ρωσικού λαού. Ήμασταν σιωπηλοί το 2014 όταν όλο αυτό μόλις ξεκινούσε. Δεν βγήκαμε να διαδηλώσουμε όταν το Κρεμλίνο δηλητηρίασε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Alexei Navalny», είπε.

«Απλώς παρακολουθούμε σιωπηλά αυτό το αντιανθρώπινο καθεστώς. Και τώρα όλος ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από εμάς και οι επόμενες 10 γενιές δεν θα μπορέσουν να «ξεπλυθούν» από τη ντροπή αυτού του πολέμου».

Φορώντας ένα κολιέ στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, η Ovsyannikova αποκάλυψε ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός και η μητέρα της Ρωσίδα.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι έγκλημα και η Ρωσία είναι αυτή που το προκαλεί», είπε. «Η ευθύνη αυτής της επιθετικότητας βρίσκεται στους ώμους ενός μόνο ατόμου: του Vladimir Putin».

Προέτρεψε τους συμπατριώτες της Ρώσους να συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση. «Μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει. Πηγαίνετε στις διαμαρτυρίες. Μη φοβάσαι τίποτα. Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν όλους».

Τη διαμαρτυρία υποστήριξε και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy. Σε μια ομιλία του μέσω βίντεο το βράδυ της Δευτέρας είπε: «Είμαι ευγνώμων σε εκείνους τους Ρώσους που δεν σταματούν να προσπαθούν να μεταδώσουν την αλήθεια, που παλεύουν ενάντια στην παραπληροφόρηση και αποκαλύπτουν τα πραγματικά γεγονότα στους φίλους και τις οικογένειές τους, και ειδικότερα απευθύνομαι σε εκείνη τη γυναίκα που πήγε στο στούντιο του Channel One με μια αντιπολεμική αφίσα».

Η OVD-Info είπε ότι η Ovsyannikova συνελήφθη λίγο μετά τη διαμαρτυρία της και κρατούνταν στο τηλεοπτικό κέντρο Ostankino. Ο Pavel Chikov, επικεφαλής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora, δήλωσε αργότερα ότι η Ovsyannikova συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Μόσχας.

Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης βάσει μιας νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη διάδοση των λεγόμενων «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό. Όσοι κριθούν ένοχοι βάσει του νόμου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Η Ovsyannikova θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες για την ενθάρρυνση της «αστικής αναταραχής» λέγοντας στους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν.

Η πράξη της δημοσιογράφου σηματοδοτεί την πρώτη φορά που υπάλληλος από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλε δημόσια τον πόλεμο. Είναι τόσο αυστηρό το τρέχον κύμα λογοκρισίας που τα υπόλοιπα ειδησεογραφικά προγράμματα θόλωσαν το μήνυμα στην επιγραφή της Ovsyannikova στις δικές τους αναφορές για το περιστατικό.

«Όχι στον πόλεμο!»: Χιλιάδες πολίτες σε δρόμους και πλατείες της Ρωσίας διαμαρτύρονται κατά της ρωσικής εισβολής – Συγκλονίζει η γυναίκα που αποκάλεσε «δολοφόνο» τον Πούτιν

Από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου καταστολή διαδηλωτών, ανεξάρτητων ειδησεογραφικών πρακτορείων και ξένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν 15.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, έχουν τεθεί υπό κράτηση επειδή διαδήλωσαν κατά του πολέμου.

Αρκετά ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από τη ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης της χώρας ή επέλεξαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες των social media, Facebook και Instagram, έχουν επίσης απαγορευτεί.

Η κρατική τηλεόραση, εν τω μεταξύ, παραμένει η κύρια πηγή ειδήσεων για πολλά εκατομμύρια Ρώσους και ακολουθεί πιστά τη γραμμή του Κρεμλίνου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα»: Αυτή είναι η Ρωσίδα δημοσιογράφος που διέκοψε το δελτίο ειδήσεων και διαδήλωσε κατά του πολέμου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα