Μίλα σε ξένους στο μετρό-Θα αισθανθείς καλύτερα!

16:32 13/8/2014 - Πηγή: iPop

Η κουβέντα με ξένους στο δρόμο είναι η χειρότερη! Ειδικά όταν είσαι σαν στριμωγμένος σαν τη σαρδέλα σε κάποιο λεωφορείο, τραίνο, τρόλει. Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείς πως θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα είναι το να μιλήσεις σε κάποιον που είναι κολλημένος δίπλα σου. Σωστά;

Λάθος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Psychology. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, διαπίστωσαν πως αν και οι άνθρωποι έχουν την αντίληψη πως μια ολιγόλεπτη συζήτηση με κάποιον ξένο

σε ΜΜΜ πρόκειται για αρνητική εμπειρία, στην ουσία αυτή η απροσδόκητη συναναστροφή μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.

«Υπάρχει παρανόηση σχετικά με αυτού του είδους την κοινωνική συναστροφή. Στην ουσία είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αισθανθείς ευημερία μετά από μια τέτοια εμπειρία», δήλωσε ο ερευνητής Nicholas Epley, ενώ συμπλήρωσε πως «το πείραμα που διεξαγάγαμε απέδειξε πως αυτή η πρακτική μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αντίδοτο στη δυsφορία που νιώθουμε όταν μπαίνουμε σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς».

Στο πείραμα πήραν μέρος πολίτες του Σικάγο από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Την πρώτη φορά οι συμμετέχοντες έκαναν κάποιες διαδρομές με ΜΜΜ μέσα στην πόλη χωρίς να μιλήσουν σε κάποιον, ενώ τη δεύτερη φορά μίλησαν σε κάποιον συνεπιβάτη ή τουλάχιστον προσπάθησαν να ανοίξουν συζήτηση.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η συντριπτική πλειοψηφία ένιωσε άβολα με την απομόνωση και την ηρεμία που ένιωσαν όταν δεν μίλησαν σε κάποιον, καθώς χάθηκαν στις σκέψεις τους ή δεν άφησαν τα gadgetτους ούτε λεπτό από τα μάτια τους με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να αποβάλουν την δυσφορία που αισθάνθηκαν μπαίνοντας στο όχημα.

Από την άλλη πλευρά η κοινωνικοποίηση στα ΜΜΜ απέδειξε πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα αισθάνθηκαν καλύτερα όταν έφτασαν στον προορισμό τους, καθώς γνώρισαν καινούρια άτομα-πολλές φορές με κοινά ενδιαφέροντα, «μείωσαν» την χρονική απόσταση από τη στάση τους ενώ οι περισσότεροι δήλωσαν πως συμμετείχαν σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Τελικά τι είναι καλύτερο: Να κάθεσαι αμίλητος στη μεριά σου ή να κοινωνικοποιείσαι και να ανοίγεις μικρές συζητήσεις με τους γύρω σου; Σύμφωνα με τη μελέτη φυσικά το δεύτερο. Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως υπάρχει αυτή η διαστρεβλωμένη άποψη καθώς πιστεύουν πως αυτές οι συζητήσεις δεν θα έχουν κανένα ενδιαφέρον και αντιτίθενται με τους ιδεατούς «κανόνες συμπεριφοράς» στα ΜΜΜ.

Για τους μελετητές πάντως είναι απλό το πώς θα διαλέξεις να περάσεις το χρόνο σου στα ΜΜΜ: «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δική τους στιγμιαία ευημερία αλλά και των άλλων. Υπάρχει και η δυνατότητα της επιλογής γι αυτό. Μπορείς να ξεκινήσεις μια συζήτηση κι αν δεν σε ενδιαφέρει μπορείς να σταματήσεις οποιαδήποτε στιγμή».

Άρα, μίλα σε ξένους στο μετρό… θα αισθανθείς καλύτερα!

The post Μίλα σε ξένους στο μετρό-Θα αισθανθείς καλύτερα! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα