Μια νέα τεράστια μαύρη τρύπα ανακαλύφθηκε κοντά στην «καρδιά» του γαλαξία μας

09:46 5/9/2017 - Πηγή: iPop
Μια νέα τεράστια μαύρη τρύπα ανακαλύφθηκε κοντά στην «καρδιά» του γαλαξία μας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Οι Ιάπωνες αστρονόμοι, οι οποίοι έκαναν την ανακάλυψη, υποστηρίζουν πως η νέα μεγάλη μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25.000 ετών φωτός από τη Γη και έχει μάζα περίπου 100.000 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο.

Εάν όσα υποστηρίζουν οι αστρονόμοι επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται όντως για τη δεύτερη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που έχει εντοπιστεί

στον γαλαξία μας, μετά τη μαύρη τρύπα γνωστή και ως «Τοξότης Α*», η οποία βρίσκεται στο κέντρο του και έχει βάρος όσο 400 εκατομμύρια Ήλιοι.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο «Nature Astronomy» και για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποίησαν το μεγάλο τηλεσκόπιο ALMA του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Σημειώνεται πως λόγω του ότι η μαύρη τρύπα δεν εκπέμπει φως, δεν μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα αλλά μόνο έμμεσα, μέσω της επίδρασης που ασκεί στο περιβάλλον της.

Η εκτιμώμενη διάμετρος της νέας μαύρης τρύπας είναι έως 1,4 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και βρέθηκε να κρύβεται σ’ ένα τεράστιο ελλειπτικό νέφος μοριακού αερίου σε απόσταση περίπου 200 ετών φωτός από το κέντρο του γαλαξία μας.

Η ανίχνευση μαύρων τρυπών ενδιάμεσου μεγέθους, όπως αυτή που εντοπίστηκε τώρα, είναι δύσκολη.

Οι Ιάπωνες αστρονόμοι εκφράζουν την άποψη πως είναι πιθανό η εν λόγω μαύρη τρύπα να ήταν ο πυρήνας ενός πανάρχαιου νάνου γαλαξία, ο οποίος κάποτε απορροφήθηκε από τον δικό μας.

Πολύ πιθανό στο μέλλον η νέα μαύρη τρύπα ν’ απορροφηθεί από τον «Τοξότη Α*», κάνοντας πιο μεγάλη την κεντρική μαύρη τρύπα.

Photo: Keio University

The post Μια νέα τεράστια μαύρη τρύπα ανακαλύφθηκε κοντά στην «καρδιά» του γαλαξία μας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα