Μεγάλο μαχαίρι στις συντάξεις απαιτούν οι δανειστές

09:51 29/12/2015 - Πηγή: iPop

Μεγάλες απαιτήσεις από την Κυβέρνηση φαίνεται να έχουν οι δανειστές, οι οποίοι μετά τις μειώσεις και τους έξτρα φόρους, απαιτούν να βάλουν μαχαίρι στις συντάξεις, οδηγώντας στην εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπων.

Ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής της Παντείου, Σάββας Ρομπολής, θέλησε να πάρει θέση για το ζήτημα των συντάξεων και τις μειώσεις που θα έρθουν στη ζωή πολλών πολιτών τονίζοντας πως:

Εάν επιμείνουν οι δανειστές για εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ μέσα από τη μείωση των συντάξεων τότε οι συντάξεις από 800 ευρώ και πάνω θα μειωθούν γύρω στο 12-13% δηλαδή κατά 100 ευρώ.

Ο

κ. Ρομπόλης σε συνέντευξη του, το πρωί της Τρίτης, σε τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε αναφερόμενος σε όσους έχουν εργαστεί για 20 έτη σημειώνοντας:

Για όσους έχουν εργαστεί μέχρι 20 χρόνια η προβλεπόμενη σύνταξη που θα πάρουν, όπως υπογραμμίζει ο σχεδιασμός των δανειστών θα φτάνει τα 500 ευρώ.

Στη συνέχεια μάλιστα επισήμανε:

Το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάνει στο 0,8 με βάση τη μελέτη των δανειστών ενώ για πάνω από 20 χρόνια αυτό θα αυξάνεται στο 1,1.

Ενώ πρόσθεσε πως και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης για τις πιο υψηλές συντάξεις και αύξησης για τις πιο χαμηλές συμπληρώνοντας:

Έτσι θα μπορούν να τροφοδοτούνται οι πιο αδύναμοι ασφαλισμένοι, χωρίς ωστόσο να παραβιάζεται η «αναλογικότητα εισφορών – παροχών».

Ο καθηγητής κ. Ρομπόλης σύγκρινε τις παλιές συντάξεις με τις τωρινές και εξήγησε πως επίσης πως μεγάλο πρόβλημα είναι το δημογραφικό:

Ήδη το 25% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και η μελέτη του δείχνουν ότι από το 2044 και μετά ο ένας στους δυο θα υπερβαίνει αυτή την ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί πως χτες, Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι η Κυβέρνηση δε δέχεται να μειώσει και άλλο τις συντάξεις.

Μάλιστα, λίγες μέρες νωρίτερα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2015, ο Πρωθυπουργός είχε εκφράσει την ίδια άποψη δηλώνοντας πως δε θα γίνει καμιά περαιτέρω μείωση.

photos:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Μεγάλο μαχαίρι στις συντάξεις απαιτούν οι δανειστές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα