Εξουσία και υγεία, δυο δρόμοι χωριστοί

09:09 29/12/2015 - Πηγή: iPop

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό: η εκλογή σε κάποιο υψηλό αξίωμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ γερνούν γρηγορότερα από το μέσο όρο των πολιτών. Τώρα μια ομάδα ερευνητών του Harvard δημοσίευσε μια μελέτη που προσπαθεί να απομονώσει την επίδραση της νίκης και

της υπηρέτησης ως επικεφαλής του κράτους.

Το συμπέρασμά τους; «Η εκλογή ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας σε σύγκριση με τους υποψηφίους στις εθνικές εκλογές που δεν υπηρέτησαν ποτέ».

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την διάρκεια ζωής των 279 νικητών των εκλογών για την Προεδρία, την Πρωθυπουργία, όπως επίσης και των αρχηγών σε 17 χώρες (κυρίως στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) γυρίζοντας πίσω, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και εκατοντάδες χρόνια.

Συνέκριναν τους νικητές με 269 συμμετέχοντες που δεν κατάφεραν να βγουν νικητές των εκλογών. Βρήκαν ότι όσοι βγήκαν αρχηγοί του κράτους, τους κόστισε κατά μέσο όρο 2,7 χρόνια από τη ζωή τους.

Να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νόμο, οι πρώην Πρόεδροι απολαμβάνουν οφέλη σε όλη τους τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της Μυστικής Υπηρεσίας, την ασφάλιση υγείας και της ιατρικής περίθαλψης σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Από την άλλη, τα σχεδόν τρία χρόνια που μειώνονται από τη ζωή μπορεί να φαίνονται λίγα, δεδομένης της πίεσης και των προσπαθειών από μεριάς των δυτικών ηγετών προκειμένου να κρατήσουν το κράτος τους ασφαλές.

Photo: AP

The post Εξουσία και υγεία, δυο δρόμοι χωριστοί appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα