Μεγάλη έρευνα συνδέει διαφορετικές τροφές με την πιθανότητα εγκεφαλικού

10:54 6/4/2020 - Πηγή: iPop

Τροφές και εγκεφαλικό: Τι σύνδεση υπάρχει μεταξύ τους; Νέα μεγάλη έρευνα δείχνει πως διαφορετικά φαγητά συνδέονται με διαφορετικά είδη εγκεφαλικού.

Οι προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει σχετικά με το θέμα τροφές και εγκεφαλικό είχαν εξετάσει τη σύνδεση μεταξύ τροφών και εγκεφαλικού γενικά. Όμως, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart

Journal κατάφερε να δει πώς διαφορετικές τροφές σχετίζονται με διαφορετικά είδη εγκεφαλικού.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 480.000 άνθρωποι σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) και εξετάστηκαν το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό ξεχωριστά.

Φοβάσαι μήπως πάθεις εγκεφαλικό; Όσα πρέπει να ξέρεις

Διαπιστώθηκε πως περίπου το 85% των περιπτώσεων αφορούν το ισχαιμικό εγκεφαλικό, ενώ το 15% είναι αιμορραγικά επεισόδια.

Η μελέτη διαπίστωσε πως όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών, και γαλακτοκομικών, τόσο περισσότερο μειωνόταν ο κίνδυνος για ισχαιμικό εγκεφαλικό, αυτό όμως δεν ίσχυε για το αιμορραγικό.

Pexels

Για το αιμορραγικό διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με μεγαλύτερη κατανάλωση αυγών. Ειδικότερα, για κάθε 20 έξτρα γραμμάρια κατανάλωσης αυγών την ημέρα, υπάρχει 25% μεγαλύτερος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Ο Dr. Tammy Tong τόνισε πως το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι οι φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά, αλλά και όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους συνδέονται στενά με τη μείωση του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ειδικότερα, για κάθε έξτρα 10 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 23%, που είναι ισοδύναμο με 2 λιγότερες περιπτώσεις ανά 1000.

Monika Grabkowska/ Unsplash

Τα φρούτα και τα λαχανικά διαπιστώθηκε πως συνδέονται με 13% μικρότερο κίνδυνο για κάθε 200 γραμμάρια κατανάλωσης την ημέρα.

Σημειώνεται πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει να φτάνει περίπου τα 30-45 γραμμάρια την ημέρα, ενώ οι συστάσεις για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι στα 400 γραμμάρια την εβδομάδα.

Διάβασε ακόμα:

Σημάδια που προειδοποιούν για το εγκεφαλικό και πρέπει να τα προσέξεις!

Το άρθρο Μεγάλη έρευνα συνδέει διαφορετικές τροφές με την πιθανότητα εγκεφαλικού εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα