Μέχρι πότε και ποιοι θα δουλεύουν από το σπίτι τους; Αναλυτικά τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

10:48 2/10/2020 - Πηγή: iPop

Τα κρούσματα στην Αττική αυξάνονται καθημερινά με το λεκανοπέδιο να σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ τον τελευταίο καιρό. Έχουν παρθεί ήδη αρκετά μέτρα κι αναμένεται να παρθούν κι άλλα, μεταξύ των οποίων είναι και η παράταση της τηλεργασίας και του κλιμακωτού ωραρίου στην έναρξη και λήξη της εργασίας των εργαζομένων.

Φαίνεται πως τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει αρκετά, ενώ η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού κανείς δεν επιθυμεί ένα ακόμη lockdown. Μεταξύ των μέτρων που έχουν

παρθεί είναι η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων των επιχειρήσεων χωρίς τροποποίηση συμβάσεων ή μισθών μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν σταματάει εδώ με την παράταση της τηλεργασίας να κρίνεται απαραίτητη, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρατείνεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, η ισχύς των έκτακτων και προσωρινών μέτρων του άρθρου 235 του ν. 4272/2020 για την Περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του τόπου εργασίας.

Μεταξύ αυτών, παίρνει παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και η υποχρέωση εφαρμογή του 40% τηλεργασίας στους εργασιακούς χώρους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και της εφαρμογής κλιμακωτού ωραρίου έναρξης και λήξης της εργασίας για κάθε εργαζόμενο για λόγους αποφυγής συνωστισμού στους εργασιακούς χώρους.

Τα παραπάνω μέτρα αφορούν αποκλειστικά την Περιφέρεια Αττικής, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση στο τέλος.

Σε ισχύ η τηλεργασία στην Αττική: Πώς εφαρμόζεται, πώς υπολογίζεται το 40% και τι πρέπει να γνωρίζει ο εργαζόμενος;

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, τίθενται οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:

Σε εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού αυτών των εργαζομένων. Για την ορθή τήρηση του παρόντος οι επιχειρήσεις – εργοδότες οφείλουν εντός εικοσιτετραώρου από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και για το σύνολο του οριζόμενου χρονικού διαστήματος στο παρόν, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76). Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεωτικά προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 88/1999 (Α΄ 94), καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μέχρι πότε και ποιοι θα δουλεύουν από το σπίτι τους; Αναλυτικά τι ισχύει για τις επιχειρήσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα