Με υπουργική απόφαση μπλοκάρονται οι διαφημίσεις με άσεμνο περιεχόμενο σε ανηλίκους

17:08 6/2/2017 - Πηγή: iPop

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών από εμπορικές πρακτικές και καταναλωτικά προϊόντα, σταματά την προβολή διαφημίσεων και τη διάθεση προϊόντων με αμφίσημο και άσεμνο περιεχόμενο σε ανήλικους.

Με υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, «απαγορεύεται η εμπορική προβολή προϊόντων σε ανήλικους, όπως οι άσεμνες αποκριάτικες στολές ή η παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ αλλά και προϊόντα που εκπέμπουν σεξουαλικά μηνύματα».

Αφορμή στάθηκαν καταγγελίες, η οποίες έγιναν

στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τις οποίες στη συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας, κ. Α. Παπαδεράκης, παρέδωσε στην Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων. Οι καταγγελίες περιελάμβαναν καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία απευθύνονταν σε ανήλικους.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού κ. Δ. Παπαδημητρίου:Δε θα περιλαμβάνονται προϊόντα, όπως το σακίδιο πλάτης με απεικόνιση γλειφιτζουριού και επιγραφή «Lick it slowly» και άλλα παρόμοια, σε καταστήματα παιχνιδιών, σε παιδικά τμήματα καταστημάτων και σε έντυπα / φυλλάδια / e-shops που απευθύνονται σε ανήλικους καταναλωτές και ιδίως σε παιδιά κάτω των 14 ετών.

H Επιτροπή βασίζει την απόφασή της στο σκεπτικό, ότι τα προϊόντα αυτά παραπέμπουν σε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου και δεν είναι αποτέλεσμα ενός μελετημένου και σωστά διαρθρωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ή της οικογένειας.

Δε θα επιτρέπεται η εμπορική προβολή προϊόντων, όπως οι άσεμνες αποκριάτικες στολές που παρουσιάζονται ως παιδικές σε ιστοσελίδες ή/και καταστήματα, προκειμένου να μην στρεβλώνεται η εικόνα της παιδικότητας και να μην αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής, παραβιάζοντας την ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη. Δε θα επιτρέπεται η εμπορική προβολή προϊόντων, όπως η παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ, με το αιτιολογικό ότι η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός.

Στην απόφαση αυτή είναι σύμφωνες η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, καθώς και οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

The post Με υπουργική απόφαση μπλοκάρονται οι διαφημίσεις με άσεμνο περιεχόμενο σε ανηλίκους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα