Με την καραντίνα το έχεις ρίξει στην τηλεόραση; Στις πόσες ώρες πρέπει να πατάς το turn off και πόσες ώρες επιτρέπεται στα παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση

13:29 21/11/2020 - Πηγή: iPop

Το 2020 χτύπησε την πόρτα μας η πανδημία του covid-19 και η καραντίνα ήρθε και μας έκλεισε στα σπίτια μας για να παραμείνουμε ασφαλείς. Λίγο οι σειρές, λίγο το Netflix οι ώρες περνούν μπροστά στην τηλεόραση χωρίς να το καταλαβαίνεις. Γνωρίζεις όμως πόσες ώρες μπορείς να βλέπεις τηλεόραση και πότε πρέπει να την κλείνεις;

Πόσες ώρες μπορείς να βλέπεις τηλεόραση

Η τηλεόραση είναι ίσως το πρώτο μέσο ψυχαγωγίας που θα σκεφτείς εν μέσω καραντίνας ωστόσο δεν είναι πάντα το ιδανικότερο που θα μπορούσες να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι 3½ ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση είναι αρκετές. Οτιδήποτε περισσότερο είναι όχι μόνο υπερβολικό αλλά και μη εποικοδομητικό!

Η Daisy Fancourt, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και επιδημιολογίας στο University College London, συνέγραψε μια μελέτη το 2019 που συσχετίζει την υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης με ηλικιωμένους οι οποίοι εμφανίζουν αυξημένη απώλεια μνήμης. Η ίδια χαρακτηριστικά τονίζει:

Δεν υπήρχε συσχέτιση με δυσμενείς επιπτώσεις για παρακολούθηση έως και 3½ ώρες την ημέρα. Αλλά σε οποιοδήποτε χρονικό όριο πέρα ​​από αυτό, συσχετίστηκε με τη γνωστική παρακμή

Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, ωστόσο, σημαίνουν και πολλές ώρες αδράνειας του σώματος. Η καθιστική ζωή για πολλούς ερευνητές έχει ταυτιστεί με τον όρο “το νέο κάπνισμα”.

cottonbro/Pexels

Η Tina Hoang, ερευνητική συνεργάτης στο Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης της Βόρειας Καλιφόρνιας, έχει πει χαρακτηριστικά:

Αν ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο βλέποντας τηλεόραση, μπορεί να μην ξοδεύουμε αρκετό χρόνο κάνοντας άλλες δραστηριότητες που θα κρατούσαν τον εγκέφαλό μας υγιή, όπως η άσκηση, η ανάγνωση και η κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους

Το 2015 ο Hoang, σε μια μελέτη έδειξε ότι η υψηλή τηλεοπτική προβολή και η χαμηλή σωματική δραστηριότητα στην αρχή της ενηλικίωσης συσχετίστηκαν με χειρότερη γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή, έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου για νευρολογικές ασθένειες όπως η άνοια και η νόσος του Alzheimer. Παρόμοιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει τους κινδύνους άλλων χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και πνευμονικής εμβολής.

Πόσες ώρες μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση

Οι οδηγίες σύμφωνα με το χρόνο που τα παιδιά είναι επιτρεπτό να παρακολουθούν τηλεόραση είναι πολύ πιο ακριβείς. Τα βρέφη και τα νήπια πρέπει να περνούν το λιγότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία συμβουλεύει παιδιά κάτω των 24 μηνών να αποφεύγουν σχεδόν όλα τα ψηφιακά μέσα εκτός συνομιλιών βίντεο.

Μεταξύ των ηλικιών 2 και 5, σημειώνεται ότι τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από την παρακολούθηση μικρών ποσοτήτων υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικής τηλεόρασης – για όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα – μαζί με έναν ενήλικα που μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις. Η Miriam E. Bar-on, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδας, στο Λας Βέγκας έχει δηλώσει σχετικά με το θέμα:

Ένα παιδί που βρίσκεται στη διαδικασία εκμάθησης για το πώς να μιλάει δεν θα επωφεληθεί από την παρακολούθηση τηλεόρασης, εκτός εάν κάποιος παρακολουθεί τηλεόραση μαζί του και αλληλεπιδρά. Η «Sesame Street» λέει, «Ας μετρήσουμε» και το άτομο που παρακολουθεί με το παιδί μετράει με το παιδί και έχει την αλληλεπίδραση και μετά γίνεται διαδραστική δραστηριότητα.

Μετά την ηλικία των 5 ετών, η σωστή ποσότητα τηλεόρασης μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της φαντασίας και της δημιουργικότητας στα παιδιά. Αλλά εάν ο χρόνος της οθόνης γίνει υπερβολικός, ξεπερνώντας συνήθως τέσσερις ώρες την ημέρα, έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με περισσότερες πιθανότητες παιδικής παχυσαρκίας. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι το περιεχόμενο έχει σημασία: Όσο πιο βίαιες ή ριψοκίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ) εκτίθεται σε ένα παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να εμπλακούν σε αυτό κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τώρα γνωρίζεις πόσες ώρες μπορείς να βλέπεις τηλεόραση καθώς και πόσες ώρες μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση χωρίς αυτό να είναι επιβλαβές για την υγεία σας!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Με την καραντίνα το έχεις ρίξει στην τηλεόραση; Στις πόσες ώρες πρέπει να πατάς το turn off και πόσες ώρες επιτρέπεται στα παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα