«Μα καλά τι τρως;»: Πώς είναι η ζωή ενός ανθρώπου με τροφικές – κι όχι μόνο – αλλεργίες; Μία ιστορία που θα σε εκπλήξει

13:04 9/7/2021 - Πηγή: iPop

“Μα καλά τι τρως;” Αυτή είναι η ερώτηση που ακούω όλα τα χρόνια της ζωής μου. Απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, όλοι μου κάνουν την ίδια ακριβώς ερώτηση. Όμως, θέλω να σου πω με κάθε ειλικρίνεια ότι είμαι ένας κανονικός και συνηθισμένος άνθρωπος και τρέφομαι επαρκώς. Μπορεί να μην τρώω όλα αυτά που ίσως τρως εσύ, όμως νηστικιά μια φορά δεν μένω. Βέβαια, πώς είναι να έχεις αλλεργίες; Αυτή ναι, είναι μια καλή ερώτηση.

Απ’ όταν γεννήθηκα έχω τροφικές αλλεργίες και στη συνέχεια ανακάλυψα

ότι έχω και τις συνηθισμένες αλλεργίες της Άνοιξης που πολύς κόσμος έχει, αλλά και μερικές ακόμα, όπως στη σκόνη, στις γάτες και τις σφήγκες. Όμως, το να έχεις αλλεργίες σε τρόφιμα είναι και το πιο δύσκολο. Ας μην κάτσω καλύτερα να σου απαριθμήσω όλες μου τις αλλεργίες, αλλά μερικές από αυτές είναι σοβαρές όπως στο αυγό, στη μπανάνα και στο φουντούκι. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτές, απλά είναι ένα μικρό δείγμα. Στο αυγό; Ναι, στο αυγό και σε ό,τι μα ό,τι περιέχει μέσα αυγό, όπως κέικ, κρουασάν, πίτες, pancakes, μαγιονέζα, σως και πολλά, πολλά ακόμα. Κι όπως καταλαβαίνεις και φαντάζεσαι είναι πολλά τα τρόφιμα που περιέχουν μέσα αυγό.

Πώς είναι να έχεις αλλεργίες λοιπόν και μάλιστα τροφικές; Δύσκολο και ώρες ώρες κουραστικό. Δύσκολο γιατί πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ τι τρως, ειδικά όταν βγαίνεις έξω. Μάλιστα, έχει τύχει πολλές φορές να κοιτάω τον κατάλογο και να μην ξέρω τι να πάρω γιατί στα περισσότερα έχω αλλεργία. Είναι ένα είδος στέρησης. Και είναι και κουραστικό, γιατί ακριβώς θες να δοκιμάσεις διαφορετικά πιάτα, νέες γεύσεις, ειδικά όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, και δεν μπορείς σε σημείο που αυτό σε κουράζει πολλές φορές.

Pexels

Το ότι όλοι με κοιτάνε και θα με κοιτάνε σαν εξωγήινο όταν τους λέω μερικές από τις αλλεργίες μου το έχω συνηθίσει και δεν με ενοχλεί, ώρες ώρες έχει και πλάκα να βλέπω τις αντιδράσεις τους. Όμως, είναι λίγο κουραστικό όταν θέλει όλη σου η παρέα να πάτε να φάτε κάπου που εσύ ξέρεις ότι δε θα βρεις τίποτα να φας. Μπαίνεις στη διαδικασία να αποφασίσεις είτε αν θα πας και απλά δεν φας, είτε αν δεν θα πας καθόλου, που δεν το λες και ωραίο. Και ξέρεις κάτι; Πηγαίνω… Και τι γίνεται; Όλοι τρώνε κι εγώ απλά μιλάω. Αστείο; Περίεργο; Ενοχλητικό; Ίσως λίγο απ’ όλα.

Και σε αυτό το σημείο να σε ενημερώσω ότι δεν μπορώ να πηγαίνω σε σπίτια με γάτες, αλλά και ότι το ξεσκόνισμα δεν είναι και το φόρτε μου, αν και δεν το λες και κακό.

Μερικές φορές κάθομαι και αναρωτιέμαι πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς αλλεργίες. Τι θα γινόταν αν μια μέρα ξύπναγα και απλά δεν είχα όλες αυτές τις αλλεργίες… Και πού έχω καταλήξει; Ο καιρός θα δείξει, όμως σίγουρα εγώ έχω συνηθίσει αυτές τις αλλεργίες μου, τις αγαπάω και δεν με ενοχλεί που δεν μπορώ να φάω όλα αυτά που τρως εσύ, που μπαίνω μες το ζαχαροπλαστείο και δεν μπορώ να αγοράσω τίποτα για μένα και απλά παίρνω για τους άλλους για να νιώθω μια ικανοποίηση.

Τροφική αλλεργία: Ποιες τροφές πρέπει να προσέξεις;

Η διατροφή μου είναι προσαρμοσμένη με βάση τις αλλεργίες, χωρίς όμως να πάω ποτέ σε διατροφολόγο. Απλά τα γεύματα είναι συνήθως πιο ελαφριά, χωρίς σάλτσες και περίεργες γεύσεις, ενώ συγχρόνως φοβάμαι να δοκιμάσω και νέα πιάτα, μην τυχόν και με πιάσει η αλλεργία μου, και συνεπώς πρήξιμο, δύσπνοια, αναφυλαξία, ποτέ δεν ξέρεις. Όλα είναι μια συνήθεια και ίσως αν παλαιότερα είχα δοκιμάσει όλα αυτά που τώρα δεν μπορώ να φάω να ζήλευα και πραγματικά να ήθελα να τα γευτώ και πάλι. Όμως δεν ξέρω τι γεύση έχουν η ομελέτα, η σοκολατόπιτα, το προφιτερόλ, το τιραμισού, το πεϊνιρλί και όλα μα όλα αυτά που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου και πλέον δεν με νοιάζει και να μάθω.

Ξέρω ότι τρώω κανονικά, νηστικιά δεν μένω και να σου πω την αλήθεια, δεν τρώω και περιττά πράγματα, όπως γλυκά και junk food, πχ μπέργκερ. Παρένθεση: Το μπιφτέκι έχει αυγό και συνεπώς ούτε αυτό τρώω απ’ έξω. Όμως, φτιάχνω μόνη μου πολύ νόστιμα μπιφτέκια και πολλά ακόμη φαγητά χωρίς αυγό. Και όχι, δεν είναι άνοστα!

Α και κάτι τελευταίο! Όχι, δεν μπορώ να δοκιμάσω κάτι στο οποίο έχω αλλεργία και μετά να κάνω ενέσεις κορτιζόνης μόνο και μόνο για να δω τι γεύση έχει. Με έχουν ρωτήσει πολλοί γιατί δεν το κάνω, αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν ρισκάρω τη ζωή μου για να δω πώς είναι να τρως αυγό.

Και είμαι καλά με αυτό, έχω αποδεχθεί πλήρως τον εαυτό μου, τις αλλεργίες μου και πλέον δεν με νοιάζει και να αλλάξουν. Έπαθες σοκ; Έχεις γουρλώσει τα μάτια πάνω από την οθόνη; Όλα μια συνήθεια είναι!

Πάσχεις από μία απλή αλλεργία ή έχεις σύνδρομο LTP; Εσύ ξέρεις τη διαφορά;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Μα καλά τι τρως;»: Πώς είναι η ζωή ενός ανθρώπου με τροφικές – κι όχι μόνο – αλλεργίες; Μία ιστορία που θα σε εκπλήξει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα