Λάθη που κάνουν οι γονείς για το “καλό” των παιδιών τους

12:51 7/6/2020 - Πηγή: iPop

Μπορεί μερικές φορές τα παιδιά να νομίζουν πως οι γονείς τους είναι τέλειοι και τα ξέρουν όλα, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει συνήθως. Ακόμα και οι γονείς κάνουν λάθη, έχοντας στο μυαλό τους ότι το κάνουν για το καλό των παιδιών τους. 

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο… Το έχουμε πει πολλές, πολλές φορές και θα το ξαναπούμε άλλες τόσες. Κανείς δεν γεννήθηκε έτοιμος να γίνει γονιός και σίγουρα κανένας δεν είχε ένα manual για να καταφέρει. Γι’ αυτό και οι γονείς κάνουν λάθη και δεν είναι και πάντα

τόσο κακό, όμως κάποιες φορές σφάλλουν έχοντας ως στόχο το καλό των παιδιών τους, αλλά τελικά περισσότερο τα βλάπτουν παρά τα ωφελούν.

Ποια είναι αυτά τα λάθη που κάνουν οι γονείς με απώτερο σκοπό το… καλό των παιδιών τους;

Παίρνουν αποφάσεις για τα παιδιά τους

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να δίνουν χώρο στα παιδιά τους να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους. Όταν κάποιος, άλλωστε, νιώθει πως δεν έχει τον έλεγχο του εαυτού του είναι πιο πιθανό να υποφέρει από άγχος. Επιπλέον, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους και για απλά, καθημερινά πράγματα, για να αποκτήσουν ισχυρή προσωπικότητα και χαρακτήρα και να μην επηρεάζονται στο μέλλον από φίλους, παρέες και επιτήδειους που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

PexelsΔεν τα αφήνουν να κάνουν λάθη

Πολλά πράγματα στη ζωή τα μαθαίνουμε από τα λάθη που κάνουμε. Όταν, όμως, οι γονείς προσπαθούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από αυτά τα λάθη, που μπορούν να τα διδάξουν, τους αφαιρούν συγχρόνως και την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιλογών τους.

Μιλούν περισσότερο από το να ακούν

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να μιλάνε, να μιλάνε πολύ. Το να είσαι καλός ακροατής για το παιδί σου είναι ένα σημάδι αγάπης και στήριξης. Και στην τελική, αν τα παιδιά δεν αισθάνονται άνετα να πουν στους γονείς τους όσα σκέφτονται και θέλουν, σε ποιον θα μιλήσουν;

10 υποκριτικές συμπεριφορές που οι γονείς περνούν στα παιδιά ασυναίσθητα! 

Δεν τους δίνουν ευθύνες

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι η παιδική ηλικία του παιδιού τους πρέπει να είναι μόνο διασκεδαστική και αποφασίζουν να τους απελευθερώσουν από δουλειές του σπιτιού και άλλες τέτοιες ευθύνες. Όμως, είναι σημαντικό τα παιδιά να αναλαμβάνουν ευθύνες από τη μικρή τους κι όλας ηλικία, ώστε να γίνουν στο μέλλον υπεύθυνοι ενήλικες με συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο τα παιδιά να ασχολούνται με τις υποχρεώσεις που τα αφορούν, όπως το να φτιάξουν την τσάντα τους για το σχολείο και να κάνουν τα μαθήματά τους. Όχι, ο γονιός δε θα γράψει την έκθεση του παιδιού του, ούτε θα ετοιμάσει την τσάντα του με τα βιβλία για το σχολείο.

Brandless/ UnsplashΑναμένουν την τελειότητα

Είναι πολύ φυσιολογικό όταν οι γονείς ελπίζουν για το καλύτερο και περιμένουν τα περισσότερα από τα παιδιά τους, αλλά οι προσδοκίες που είναι πολύ υψηλές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, λένε οι ειδικοί. Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιούν πως τα παιδιά τους δεν μπορούν να είναι πάντα πρώτα και καλά σε όλα. Αντί να τα πιέζουν, λοιπόν, μήπως θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθούν στα επιτεύγματά τους και να τα βοηθήσουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους;

Κλείνουν τα μάτια σε μαθησιακά προβλήματα

Οι κακοί βαθμοί και τα προβλήματα με τη συμπεριφορά στο σχολείο δεν σημαίνει πάντα πως το παιδί σου μπορεί να βαριέται να διαβάσει. Προβλήματα με την εκτελεστική λειτουργία και τη μνήμη και πολλές άλλες πτυχές της σωματικής και ψυχολογικής υγείας μπορεί να είναι ένα δείγμα μαθησιακών ζητημάτων. Ολοένα και περισσότερα παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα κι έχει πάψει πια να είναι θέμα ταμπού. Αν θες πραγματικά το καλό του παιδιού σου μην αμελείς τα σημάδια.

Δεν κάνουν αυτό που λένε

Οι γονείς διδάσκουν τα παιδιά τους να λένε πάντα την αλήθεια και να δέχονται τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Αλλά μερικές φορές παραβιάζουν τον ίδιο τον κανόνα. Λένε οι ίδιοι ψέματα και φαίνονται ως υποκριτές στα μάτια των παιδιών τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ως γονιός

Photo: Pexels

Το άρθρο Λάθη που κάνουν οι γονείς για το “καλό” των παιδιών τους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα