Κορονοϊός: Τελικά πόσα μέτρα απόσταση θα έπρεπε να κρατάμε μεταξύ μας;

13:01 12/4/2020 - Πηγή: iPop

Στα πόσα μέτρα μεταδίδεται ο κορονοϊός; Και πόσα μέτρα απόσταση τελικά θα έπρεπε να κρατάμε ο ένας απ’ τον άλλον; Όσα έδειξε νέα έρευνα. 

Στα πόσα μέτρα μεταδίδεται ο κορονοϊός; Μια νέα έρευνα βρήκε ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί στον αέρα για περίπου 4 μέτρα, πάνω από το διπλάσιο της απόστασης που συνιστάται σήμερα στους ανθρώπους

να κρατούν μεταξύ τους, σύμφωνα με το AFP.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε απ’ τους επιστήμονες στο Beijing’s Academy of Military Medical Sciences, με δείγματα αέρα και επιφανειών τόσο απ’ τη μονάδα ICU όσο κι απ’ τον θάλαμο θεραπείας για τον κορονοϊό στο νοσοκομείο Huoshenshan στη Wuhan πόλη της Hubei, όπου ξεκίνησε ο ιός.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ιός βρέθηκε σε υψηλή συγκέντρωση στο δάπεδο του θαλάμου, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται σε βαρύτητα και ροή αέρα που προκαλεί την πτώση των περισσότερων σταγονιδίων του ιού στο έδαφος. Επιπλέον, τα μισά από τα δείγματα από τα πέλματα των παπουτσιών ιατρικού προσωπικού της ΜΕΘ ήταν θετικά. Ως εκ τούτου, τα πέλματα των υποδημάτων του ιατρικού προσωπικού μπορεί να λειτουργήσουν ως φορείς.

Άλλες περιοχές με υψηλή συγκέντρωση περιελάμβαναν αντικείμενα που αγγίζουμε συχνά, όπως το ποντίκι του υπολογιστή, το πόμολο της πόρτας, το κρεβάτι και τους σκουπιδοτενεκέδες.

Pixabay

Νέα έρευνα συνδέει την απώλεια γεύσης και όσφρησης με τον κορονοϊό

Οι μελέτες σχετικά με την μετάδοση μέσω αέρα του κορονοϊού, έχουν αμφισβητηθεί, ανέφερε το The Hill, αναφερόμενο σε προηγούμενη μελέτη που διεξήγαγε το MT, το οποίο έδωσε στον ιό μια γκάμα 7-11 μέτρα.  Ωστόσο, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας των ΗΠΑ για τις μολυσματικές νόσους, Δρ Anthony Fauci, χαρακτήρισε την έρευνα ως “παραπλανητική”.

Οι προηγούμενες αναφορές έχουν αποδείξει τη θεωρητική πιθανότητα μετάδοσης του ιού υπό μορφή αεροζόλ, σταγονίδια που παραμένουν στον αέρα για πολλές ώρες, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει στην περίπτωση φτερνίσματος ή βήχα  – αλλά δεν είναι σαφές πόσο μολυσματικές είναι αυτές οι μικρότερες ποσότητες του ιού. Στην πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υποβαθμίσει ακόμη και τον κίνδυνο μετάδοσης υπό τη μορφή αεροζόλ.

Σε κάθε περίπτωση τα κατάλληλα μέτρα και η τήρηση αυτών με θρησκευτική ευλάβεια, μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά τη μόλυνση.

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα: Πόσο μένει ο κορονοϊός σε μάσκες και χαρτονομίσματα;

Photo: consumerreports.org

Το άρθρο Κορονοϊός: Τελικά πόσα μέτρα απόσταση θα έπρεπε να κρατάμε μεταξύ μας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα