Κορονοϊός: Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου; Και πώς να το κάνεις σωστά!

12:35 31/3/2020 - Πηγή: iPop

Εν μέσω πανδημίας είμαστε προσεκτικοί για να είμαστε υγιείς και τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί. Ωστόσο, έχουμε πολλά ερωτηματικά κι ένα από αυτά είναι τα ρούχα. Ρούχα και κορονοϊός: Πόσο συχνά πρέπει να τα πλένουμε και ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να το κάνουμε;

Καθώς όλοι αντιμετωπίζουμε τον ίδιο αόρατο εχθρό και προσπαθούμε να μειώσουμε την καμπύλη της πανδημίας, αλλάζουμε τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε, ψωνίζουμε και τρώμε.

Αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας ενώ πρέπει να εξετάσουμε και τις αλλαγές σε καθημερινά πράγματα όπως είναι το πλύσιμο των ρούχων.

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον COVID-19 και υπάρχουν πληροφορίες που ακόμα μαθαίνουμε.

Κι ένα από τα σημεία στα οποία έχουμε ερωτηματικά είναι τα ρούχα. Ρούχα και κορονοϊός: Πόσες μέρες μένει πάνω στα ρούχα, πόσο συχνά πρέπει να τα πλένουμε και πώς να το κάνουμε με ασφάλεια.

Πόσο μένει ο ιός στα ρούχα;

Αν ο ιός φτάσει στα ρούχα μας – εάν κάποιος τα αγγίξει, βήξει ή φτερνιστεί πάνω τους, ζει σε αυτά;

Ο ιός ζει πάνω στα ρούχα από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί κάτι παραπάνω και χωρίς να μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Και όσο προσεκτικοί είμαστε με την κοινωνική αποστασιοποίηση, τόσο πρέπει να κάνουμε έξυπνες επιλογές. Το παίρνουμε σοβαρά, ενεργούμε αναλόγως και πλένουμε τα ρούχα μόλις έρθουμε σε επαφή με τον έξω κόσμο ή άλλο άτομο.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό διαρκεί ο ιός στα ρούχα, αλλά το πλύσιμό τους με απορρυπαντικό κάνει καλό για την καθαριότητά τους», αναφέρουν από το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.

Pixabay

Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπο ν’ αντιμετωπίσεις τα βρώμικα ή μολυσμένα ρούχα;

Αρχικά, πρέπει να μαζέψεις όλα τα μολυσμένα ρούχα και να ελαχιστοποιήσεις την επαφή τους με άλλα μέρη του σπιτιού. Όχι, μην τα ρίξεις στο χαλί ή το πάτωμα!

Πάρε μια μαξιλαροθήκη που να χρειάζεται επίσης, πλύσιμο και γύρισέ την ανάποδα. Κι έχεις ένα αυτοσχέδιο “καλάθι” με άπλυτα. Εκεί μέσα θα βάλεις τα βρώμικα ρούχα.

Κι αυτό γιατί θέλεις να αποφύγεις να τα πιάσεις με τα χέρια σου ή να τα πάρεις στην αγκαλιά σου για να τα μεταφέρεις στο πλυντήριο. Κι επειδή ο ιός μπορεί να ζει για αρκετές ημέρες πάνω σε αντικείμενα και επιφάνειες, θέλεις να αποφύγεις να τα τοποθετήσεις στο καλάθι.

Μόλις, λοιπόν, τα βάλεις στη μαξιλαροθήκη, τα αδειάζεις μέσα στο πλυντήριο. Πλένεις με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και στεγνώνεις σε υψηλή θερμοκρασία.

Στη συνέχεια, πλένεις σχολαστικά τα χέρια σου για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο.

Πώς να απολυμάνεις σωστά το κινητό σου

Ποια πρέπει να είναι η θερμοκρασία του πλυντηρίου;

Συστήνεται να πλένεις τα ρούχα σου με πολύ ζεστό νερό.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως ο COVID-19 δεν μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες άνω των 80 βαθμών. Πλύνε τα ρούχα σου σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς φυσικά να καταστρέψεις το ύφασμα.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όλο αυτό θα περάσει αλλά μέχρι τότε είναι σημαντικό να μείνουμε ασφαλείς, να μείνουμε μέσα και να επικοινωνούμε με τους αγαπημένους μας.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι πρέπει να απολυμαίνεις τα ψώνια απ’ το σούπερ μάρκετ (Video)

Το άρθρο Κορονοϊός: Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου; Και πώς να το κάνεις σωστά! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα